Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva žitarica
  • 20.02.2022. 18:00

Proso: Kratak period vegetacije, podnosi sušu, uzgaja se i kao postrni usev

Kao predusev najbolje mu odgovaraju mahunarke, višegodišnje trave, ozimi usevi bez korova. Ne preporučuje se uzgoj pre ili posle kukuruza, jer su im zajedničke bolesti i štetočine.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 687
  • 105
  • 0

Proso (Panicum miliaceum) je stara kultura. Vodi poreklo iz Kine. Izuzetno je hranljiv i od davnina se koristi u gastronomiji. Osim za ljudsku ishranu našao je svoju primenu za ishranu stoke, živine, ptica generalno, ali i proizvodnju piva i etanola. Njegova slama i ljuske se koriste u stočarstvu.

U svetu se uzgaja oko 20 različitih vrsta, a nalazi se na šestom mestu najvažnijih žitarica. Dok je u Evropi potisnuto, u svetu hrani jednu trećinu stanovništva. Najveći proizvođači prosa su Afrika i Azija. Predstavlja glavni izvor proteina i energije za milione ljudi, posebno za one koji žive u toplim i sušnim područjima.

Nutritivne i zdravstvene prednosti prosa

Odlikuje se visokom nutritivnom vrednošću i bogatim sadržajem minerala (kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, fosfora), dijetalnih vlakana, polifenola, proteina, lecitina, vitamina (folna kiselina, vitamini B kompleksa, posebno B6), amino kiselina. Njegova prednost u odnosu na ostale žitarice je što ne sadrži gluten. Preporučljiv je za ishranu ljudi koji pate od celijakije, alergija i za vegetarijance. Lako je svarljivo.

Zbog visokog sadržaja lecitina odlično je za zdravlje nervnog sistema, jer pomaže obnavljanju funkcija nervnih ćelija. Veoma je zdrava namirnica koja se koristi u narodnoj medicini. Kada nije dobro skuvan, može da deluje loše na probavu. Kod problema sa štitnom žlezdom treba biti obazriv sa upotrebom.

Toploljubiva kultura

Ima niz prednosti u odnosu na druge žitarice. Odlično podnosi sušu, odlikuje se kratkim periodom vegetacije od 60 do 100 dana. Zbog te osobine se često se seje kao postrni usev. Kao predusev najbolje mu odgovaraju mahunarke, višegodišnje trave, ozimi usevi bez korova. Ne preporučuje se uzgoj pre ili posle kukuruza, jer su im zajedničke bolesti i štetočine.

Dobar je predusev za različite kulture.

Mana mu je što ne dozreva ujednačeno (Foto: Depositphotos/izik_md)

Toploljubiva je biljka čije seme počinje da klija na temperaturi od osam do 10ºC, ali je optimalna 16ºC. Setva počinje kada je temperatura zemljišta na dubini od 10 cm između 12 i 14ºC. Mlade biljke su tolerantne na kratkotrajno zahlađenje, a mraz do -2ºC. Optimalna temperatura za nicanje i rast je 18ºC, a za cvetanje 23ºC.

Može se uzgajati u najsušnijim regijama

Dobro raste na plodnim, propusnim zemljištima koja su bogata organskim materijama sa pH reakcijom od 6,5 do 7,5. Nema velike zahteve prema vlazi. Za klijanje mu je potrebno samo 25 odsto vode od težine semena. Zbog toga se može uzgajati u najsušnijim regijama. Odlično reaguje na đubrenje azotnim i fosfornim đubrivima koja su neophodna za visoke prinose. 

Setva se obavlja na proleće na dubini od četiri do pet centimetara. Kada ima dovoljno vlage, može biti plića na dva do tri centimetara. U sušnim područjima dubina setve je dublja, može biti do osam centimetara. Ultra rana sorta se seje posle žetve ozimih žitarica i jednogodišnjih kultura. Međuredni razmak je 45 cm, a razmak u redu 15 cm. Posle setve se obavlja valjanje.

Žetva je problematična, jer dozreva neujednačeno. Zbog toga se obavlja na poseban način. Prvi znak zrelosti je žućenje omotača semena. Košenje počinje kada je 80 odsto useva zrelo. Tada je gornji deo cvasti potpuno zreo, ali ne i donji. Dozrevanje se obavlja posle kosidbe. Vršidba se obavlja kada vlažnost dostigne vrednost od 14 odsto.


Povezana biljna vrsta

Proso

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso je poreklom iz Indije. Spada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrednosti, već i zato što u organizmu izaziva... Više [+]

Tagovi

Uzgoj prosa Proso Postrni usev Podnosi sušu Bezglutenska žitarica Predusev


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.