Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.04.2021. 18:00

Prošle nedelje rast, ove pad - kako se kreću cene žitarica?

Prošle nedelje na pariškom terminskom tržištu tona pšenice koštala je 220,75 evra, dok je ove 217,75 €. Šta je sa kukuruzom i sojom?

Foto: Bigstockphoto/StanislavSS
  • 535
  • 38
  • 0

Cene žitarica ponovno su rasle prošle nedelje na terminskim tržištima, a glavni razlog su problemi sa setvom jarih i bojazan od hladnoće na ozimim kulturama. Međutim, ove nedelje je ipak zabeležen njihov blagi pad.

Prema čikaškom terminskom tržištu tona pšenice košta 213,32 evra, dok se na pariškom trguje po ceni od 217,75 eura/t, a prošle nedelje iznosila je 220,75 €/t.

Nepovoljno vreme u najvažnijim regijama uzgoja i strah da će nova žetva u Severnoj Americi, a možda i u Evropi biti manja nego što se ranije očekivalo, moglo bi povećati cene.

Nepovoljni vremenski uslovi podstiču rast

Uslovi za setvu jare pšenice u glavnim severnim uzgojnim područjima SAD-a i Kanade vrlo su loši zbog trajne suše. Uz to, u SAD-u vlada hladnoća, a slično je i Francuskoj, najvažnijem evropskom proizvođaču i izvozniku ovog zrna.

Istovremeno, tonom kukuruza na pariškom EuroNext-u trguje se po ceni od 220,25 evra, a čikaškom CME-u 193,62 evra. Soja beleži rast od 1,02 odsto, a tona na burzi CME košta 474,15 evra.

U izvoznoj luci u Hamburgu krajem prošle nedelje se pšenicom za mlinsko-pekarsku industriju trgovalo po ceni od čak 232 €/t, a krmni ječam je koštao 196 evra.

Dalje, u SAD-u su u tom razdoblju one naglo porasle za pšenicu, kukuruz i soju. Kukuruz se peo i iznad granice od 600 centi po bušelu, što je najviši nivo od juna 2013. Pozadina toga je njegova usporena setva zbog lošeg vremena i problemi sa sušom na severu SAD-a i Kanade. Isti slučaj je i sa sojom.

USDA je procenila da su površine pod kukuruzom i sojom znatno manje nego što su analitičari očekivali, a to je izazvalo skok cena. Trenutno loše vreme moglo bi dodatno da optereti tamošnju proizvodnju, dok je istovremeno potražnja i dalje visoka, a zalihe sve manje.

Kina: Skup kukuruz pa kupuju pšenicu?

Vesti iz Brazila obećavaju rast cene kukuruza. Analitičari očekuju da će suša u tom kraju imati značajan uticaj na drugu žetvu ove kulture. Do sada je tamo procenjena ukupna žetva od 109 miliona tona, a loši vremenski uslovi mogli bi da prinose smanje za 10 miliona tona.

Cene će i dalje podupirati snažna potražnja Kine. Uvoz u ovu zemlju naglo je porastao u prvom tromesečju godine i to uglavnom zbog rastućeg broja stada svinja. Prošle nedelje kineska vlada podigla je minimalnu cenu pšenice iz državnih rezervi sa 298 evra na čak 306 €/t.

Inače, zbog onih visokih za kukuruz, tamošnji trgovci i proizvođači stočne hrane sve više kupuju pšenicu iz državnih rezervi. Ali, ta je potražnja u međuvremenu povisila cene i te žitarice.


Tagovi

Cene žitarica Tržište Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.