Kao i svaka žitarica, pa tako i ječam može podleći različitim bolestima. Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja.
U nekim prošlim vremenima ječam su ljudi koristili u prehrani, ali se s vremenom sve više počeo koristiti kao hrana za stoku i u pivarskoj industriji. Vrlo rano prepoznat je kao visokoenergetska namirnica, a to dokazuje i činjenica da su ga konzumirali rimski gladijatori, isključivo za razvoj fizičke snage i izdržljivosti.
Danas se 2/3 ječma koristi kao hrana za stoku, 1/3 za sjetvu, a svega 2% kao hrana u izravnoj primjeni. U usporedbi s drugim žitaricama, ječam posjeduje izuzetnu sposobnost prilagodbe pa se tako može uzgajati na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama, pa čak i u pustinjama.
No, kao i svaka žitarica, pa tako i ječam može podleći različitim bolestima. Usjevi ozimog ječma u proljeće i jesen može se zaraziti sivom pjegavosti (Rhynchosporium secalis) i mrežastom pjegavosti (Pyrenophora / Helminthosporium teres). Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja. Osim sive i mrežaste pjegavosti, možemo primijetiti i žućenje ječma koje je uzrokovano suviškom vlage, neodgovarajućom pH vrijednosti, manjkom hraniva, ostacima herbicida i dr.
Svake se godine u velikoj mjeri primjećuju simptomi sive pjegavosti ječma. Ječam koji je već zaražen nekom od gljivičnih bolesti potrebno je tretirati odgovarajućim fungicidom kako bi se postigao dobar urod. Siva pjegavost uočava se po sivim ovalnim pjegama obrubljenim tamnosmeđim rubom na listu. Pjege se javljaju na vrhovima plojki i to na donjim listovima. Bolest polako može prijeći i na gornje listove. Spajanjem pjega dolazi do sušenja listova. Osim listova, bolest može zahvatiti i pljevice i smanjiti prinos za 30-50%.
Temperature od 12-14°C, kiša, rosa i visoka relativna vlažnost viša od 90% pogoduju razvoju ove bolesti.
Mrežasta pjegavost ječma uočava se po duguljastim mrežastim pjegama tamne boje na listu koje uzrokuje forma teres. Uz to, moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pjege. Hladne temperature oko 8°C i vlažnije vrijeme pogoduju ovoj bolesti. Na nju su izrazito osjetljive introducirane i sorte pivarskog ječma.
Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme i zaraženi korovi.
Žuta patuljavost ječma, virus koji napada i pšenicu, zob, raž, kukuruz
Za suzbijanje sive i mrežaste pjegavosti ječma registrirani su: Duett, Respect 250 EC, Duett ultra, Opus team, Controlan, Impact, Takt, Caramba, Tilt CB 187, Gong CH, Palis - C, Stil C, Artea 330 EC, Artea Plus, Folicur Evu 250, Foliar 250, Prosaro 250 EC, Porto, Sportak 45 EC, Mirage 45 EC, Amistar 250 SC, Amistar Xtra 280 EC, Opera.
Kod jakog napada mrežaste pjegavosti, stručnjaci preporučuju pripravke: Amistar 250 SC, Amistar Xstra 280 EC ili Controlan.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica