Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ječma
  • 07.03.2020. 15:00

Proljetne bolesti ječma - siva i mrežasta pjegavost

Kao i svaka žitarica, pa tako i ječam može podleći različitim bolestima. Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja.

Foto: JumpStory
  • 2.489
  • 81
  • 0

U nekim prošlim vremenima ječam su ljudi koristili u prehrani, ali se s vremenom sve više počeo koristiti kao hrana za stoku i u pivarskoj industriji. Vrlo rano prepoznat je kao visokoenergetska namirnica, a to dokazuje i činjenica da su ga konzumirali rimski gladijatori, isključivo za razvoj fizičke snage i izdržljivosti. 

Proizvodnja pivarskog ječma

Danas se 2/3 ječma koristi kao hrana za stoku, 1/3 za sjetvu, a svega 2% kao hrana u izravnoj primjeni. U usporedbi s drugim žitaricama, ječam posjeduje izuzetnu sposobnost prilagodbe pa se tako može uzgajati na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama, pa čak i u pustinjama. 

No, kao i svaka žitarica, pa tako i ječam može podleći različitim bolestima. Usjevi ozimog ječma u proljeće i jesen može se zaraziti sivom pjegavosti (Rhynchosporium secalis) i mrežastom pjegavosti (Pyrenophora / Helminthosporium teres). Prvi simptomi mogu se uočiti već po završetku busanja. Osim sive i mrežaste pjegavosti, možemo primijetiti i žućenje ječma koje je uzrokovano suviškom vlage, neodgovarajućom pH vrijednosti, manjkom hraniva, ostacima herbicida i dr. 

Siva pjegavost

Svake se godine u velikoj mjeri primjećuju simptomi sive pjegavosti ječma. Ječam koji je već zaražen nekom od gljivičnih bolesti potrebno je tretirati odgovarajućim fungicidom kako bi se postigao dobar urod. Siva pjegavost uočava se po sivim ovalnim pjegama obrubljenim tamnosmeđim rubom na listu. Pjege se javljaju na vrhovima plojki i to na donjim listovima. Bolest polako može prijeći i na gornje listove. Spajanjem pjega dolazi do sušenja listova. Osim listova, bolest može zahvatiti i pljevice i smanjiti prinos za 30-50%. 

Temperature od 12-14°C, kiša, rosa i visoka relativna vlažnost viša od 90% pogoduju razvoju ove bolesti. 

Mrežasta pjegavost

Mrežasta pjegavost ječma uočava se po duguljastim mrežastim pjegama tamne boje na listu koje uzrokuje forma teres. Uz to, moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pjege. Hladne temperature oko 8°C i vlažnije vrijeme pogoduju ovoj bolesti. Na nju su izrazito osjetljive introducirane i sorte pivarskog ječma. 

Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme i zaraženi korovi. 

Žuta patuljavost ječma, virus koji napada i pšenicu, zob, raž, kukuruz

Za suzbijanje sive i mrežaste pjegavosti ječma registrirani su: Duett, Respect 250 EC, Duett ultra, Opus team, Controlan, Impact, Takt, Caramba, Tilt CB 187, Gong CH, Palis - C, Stil C, Artea 330 EC, Artea Plus, Folicur Evu 250, Foliar 250, Prosaro 250 EC, Porto, Sportak 45 EC, Mirage 45 EC, Amistar 250 SC, Amistar Xtra 280 EC, Opera.

Kod jakog napada mrežaste pjegavosti, stručnjaci preporučuju pripravke: Amistar 250 SC, Amistar Xstra 280 EC ili Controlan.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Siva pjegavost Mrežasta pjegavost Fungicidi Žitarice Bolesti ječma


Autorica

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentica diplomskog studija Ishrana bilja i tloznanstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]