Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 12.02.2020. 15:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Proljetna sjetva: očekuje se povećanje površina pod kukuruzom i šećernom repom?

U HGK, Županijskoj komori Osijek održan je stručni skup o biljnoj proizvodnji kojemu je nazočio pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.318
  • 229
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će se ove godine nastaviti trendovi rasta biljne proizvodnje, a uz financijske potpore proizvođačima, radi se na nizu zakonskih i podzakonskih propisa s ciljem unaprijeđivanja proizvodnje, istaknuto je na stručnom skupu o biljnoj proizvodnji u osječkoj županijskoj komori.

"Od 2018. godine, kada je biljna proizvodnja rasla za 12 posto, bilježimo značajno povećanje u sektoru biljne proizvodnje, žitarica i industrijskog bilja. Očekujemo da ćemo te trendove nastaviti i ove godine, posebice za tehnološki zahtjevne kulture kao što je šećerna repa, gdje smo donijeli program potpore proizvođačima pa očekujemo povećanje površina za više od tisuću hektara", rekao je pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić

Povećanje površina pod šećernom repom?

Kaže i kako se očekuje da će u proljetnoj sjetvi biti zasijano oko 250 tisuća hektara kukuruza, oko 12.500 hektara šećerne repe, dok se kod suncokreta i soje očekuje sjetva na razini prošlogodišnje.

Karalić je izvijestio kako Ministarstvo izrađuje niz zakonskih prijedloga poput zakona o održivoj uporabi pesticida, o sjemenu i sadnom materijalu, kao i izmjenama zakona o poljoprivrednom zemljištu te o nepoštenim trgovačkim praksama. Radi se i na brojnim podzakonskim aktima, poput pravilnika o priznavanju proizvođačkih organizacija i pravilnika o kontrolnom sustavu u ekološkoj poljoprivredi, gdje želimo podići kvalitetu rada kontrolnih tijela, dodao je.

Govoreći o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu rekao je kako je od 430 jedinica lokalne samouprave njih oko 60 posto dobilo suglasnost na programe raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, u tijeku je više 40 natječaja, a doneseno je 10 odluka o odabiru najpovoljnijih ponuda.

Veća cijena repromaterijala, niža proizvoda

"Izmjenama toga zakona se želi ubrzati proceduru i smanjiti administrativne zahtjeve, objasnio je Karalić, dodajući kako izmjene na kojima se radi nemaju za cilj mijenjati kriterije i pravo prvenstva, koji su već propisani važećim zakonom.

Potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić smatra kako će proljetna sjetva vjerojatno biti kao i dosadašnje, ali i da proizvođače, kao i svake godine, čeka povećanje cijene sjemena, zaštitnih sredstava, repromaterijala i mehanizacije.

"S druge strane, cijene naših proizvoda idu samo prema dolje. I sami se pitamo do kada ćemo moći proizvoditi u takvim uvjetima", upozorio je Brlošić.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Biljna proizvodnja Proljetna sjetva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo