Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka gnojidba
  • 19.02.2015. 07:30

Proljetna gnojidba u ekološkoj proizvodnji

Glavna karakteristika ovih gnojiva je ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke, te stoga ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja.

Foto: grama.com
  • 3.173
  • 146
  • 0

Zbog obilnih kiša prošle je jeseni na većini površina bila onemogućena osnovna gnojidba poljoprivrednih kultura. Osim zasićenja vodom, dugotrajne oborine zbijale su tlo i narušavale njegovu teksturu i strukturu. Upravo iz tog razloga važna je gnojidba organskim gnojivima kojim, uz to što osiguravamo potrebna hranjiva, popravljamo fizikalna i mikrobiološka svojstva tla.

Prednosti organskih peletiranih gnojiva

Primjenom organskih peletiranih gnojiva s izuzetno visokim sadržajem organske tvari i hraniva, pokrivaju se potrebe kultura, a ujedno zadovoljava interes poljoprivrednika za zaštitom okoliša.

Tvrtka Pro-eco d.o.o. na našem tržištu nudi organska peletirana gnojiva dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Organska peletirana gnojiva nude niz pogodnosti:

  • zbog svoje formulacije (granule 3-5 mm) lagano se iznose
  • hraniva su brzo dostupna biljci
  • visok sadržaj hranjiva
  • ravnomjerno otpuštanje i potpuna iskorištenost hraniva
  • ne unose nitrate u tlo i ne degradiraju - ne ispiru humus
  • poboljšavaju mikrobiološka svojstva tla

Već 7-10 dana nakon gnojenja, hraniva su dostupna korijenu sadnice. Glavna karakteristika ovih gnojiva je ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke, te stoga ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva ili s deponatorima. Gnojiva je potrebno unijeti u tlo. Raznim kombinacijama moguća je prilagodba N:P:K gnojiva potrebama kulture i svojstvima tla.

Gnojiva za jare i ozime žitarice

Fertil Supernova prihrana

Predstoji nam sjetva jarih žitarica za čiju gnojidbu preporučaju se gnojiva:

Primjena gnojiva Proeco 5:10:10 i Granosano Evo 6:16:0 prije sjetve i kasnije prihrana Fertil Supernovom 12,5N, jedna je od raznih kombinacija gnojiva koja pruža uvijek kontroliranu, opimalnu dostupnost dušika i drugih hranivih elemenata, a regulirana je bakterijskom aktivnošću u tlu. Da li ćemo gnojivo unositi u tlo odjednom ili u više navrata te koje formulacije ovisi o samom tlu. Tako na primjer kod vrlo kiselih tala s nedostatkom fosfora treba staviti težište na gnojivo Granosano Evo 6:16:0.
Kod ozimih strnih žitarica (pšenica, raž, ječam, zob) prvu prihranu treba obaviti dušičnim gnojivom Fertil Supernova 12,5N, a druga prihrana obavlja se folijarno u fazi vlatanja Ilsaminom N90 ili Aminovitalom. Ako ste u jesenskoj sjetvi ozimih žitarica uz osnovnu gnojidbu dodali i dušično gnojivo Fertorganico 11N s dugim otpuštanjem hranjiva (180 dana) tada nije potrebna proljetna prihrana Fertilsupernovom.

Okopavine kukuruz i suncokret

U ekološkom uzgoju, prilikom osnovne gnojidbe prije sjetve ili zajedno sa sjetvom preporučamo rasipačem pod sjetvospremač deponirati gnojivo Proeco 5:10:10. Prva prihrana (okvirno svibanj) s prvom kultivacijom u red deponirati gnojivo Fertil Supernova 12,5N, a druga prihrana s drugom kultivacijom.

Na krmnim kulturama: lucerni, djetelinsko-travnim smjesama i pašnjacima, potrebno je obaviti proljetnu prihranu dušičnog gnojiva Fertil Supernova 12,5N. Gnojivo se iznosi ravnomjernim rasipanjem po površini, prije kretanja vegetacije, a najbolje pred kišu.

Najzahtjevnije su povrtne kulture

Povrtne kulture su daleko zahtjevnije, imaju do 10 puta veće potrebe za hranjivim elementima od drugih kultura. U osnovnoj pripremi tla prije sjetve/sadnje povrća preporuča se koristiti kombinirana gnojiva Proeco 5:10:10 ili Progres Micro 6:5:13. Kada su tla siromašna hranivima, trebalo bi kombinirati gnojiva Enekapa 7:0:21 i Granosano Evo 6:16:0. Uz složena gnojiva u startu se može dodati i dušično gnojivo Fertorganico 11N, pa nema potrebe za dodatnom prihranom dušikom. Većina povrća ima visoke potrebe za mikroelementima (plodovito i korjenasto povrće, lukovi, kupusnjače...), stoga se preporuča dodati gnojivo Progres Micro 6:5:13 s mikroelementima.

Gnojidba voćnjaka i vinograda

Ukoliko osnovna gnojidba trajnih nasada voćnjaka i vinograda iz određenih razloga nije obavljena u jesen, sada je vrijeme da se to učini.

NPK Granosano Evo

Prednost je što kombinacijama gnojiva raznih formulacija:

  • Proeco 5:10:10
  • Granosano Evo 6:16:0
  • Enekapa 7:0:21
  • Progres Micro 6:5:13
  • Gradual Fe, moguće dodati i dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5N, bez bojazni od gubitka dušika ispiranjem ili fiksacijom.

Vinova loza je kultura koja ima povećane potrebe za kalijem, stoga je potrebno primijeniti gnojiva s formulacijama koje sadrže veću količinu tog hranjiva. Pritom pazite da budu zadovoljene i potrebe za drugim hranivima.

Za kvalitetnu gnojidbu vinograda predlaže se gnojivo Enekapa 7:0:21 u kombinaciji s gnojivom Proeco 5:10:10 ili Granosanom Evo 6:16:0. Kod tala bogatih vapnencem i visokim sadržajem karbonata često se, uslijed nedostatka željeza i mikroelemenata, javljaju kloroze. Zato se preporuča dodati gnojivo Progres Micro 6:5:13 koje u sebi sadrži i mikroelemente kao što su: bor, mangan, magnezij, željezo i cink. Zajedno s osnovnom gnojidbom može se odmah obaviti i dušična prihrana Fertil Supernovom12,5N.

Preparate, kao i savjete vezane za njihovu primjenu, možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o. Za više informacija obratite se na niže navedene kontakt podatke.

Ljiljana Tomašević, dipl. ing. agr.

Foto: grama.com


Tagovi

Ekološka proizvodnja Organska gnojiva Peletirana gnojiva Zaštita okoliša Dušična gnojidba Gnojidba voćnjaka Gnojidba vinograda


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]