Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 28.03.2022. 13:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Pančevo

Prolećna setva ugrožena - dozvoliti izvoz kukuruza, traže ratari

Udruženje "Pančevački ratari", Asocijacija "Agrarni forum" Pančevo i Udruženja "Građanska neposlušnost" Dolovo kroz saopštenje uputili su zahtev - tražimo hitno ukidanje mera zabrane izvoza kukuruza.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 353
  • 171
  • 0

Udruženje "Pančevački ratari", Asocijacija "Agrarni forum" Pančevo i Udruženja "Građanska neposlušnost" Dolovo uputili su saopštenje medijima u kojima ističu da je prolećna setva ugrožena.

"Ratari su ogorčeni, jer doskora nisu mogli prodati ni kilogram kukuruza za preživljavanje. Prolećna setva je ugrožena, jer je cena kukuruza oborena za pet, šest dinara po kilogramu, i time znatno umanjuje sredstva za prolećnu setvu", ističe se u saopštenju.

Nakon što je Vlada Srbije uvela zabranu izvoza najvažnijih žitarica i prehrambenih proizvoda, mnoga udruženja i asocijacije su negodovale, pa i pomenuta. 

"Ovaj štetočinski režim je napravio haos pred sam početak prolećne setve. Umesto da su otkupili tržišne viškove žitarica u ponudi za državne robne rezerve u visini od 200-400.000 tona, kao što je bilo ranijih godina, a mi predlagali proteklih decenija, štetočinski režim vlasti - rigoroznim administrativnim merama blokira sopstveni unutrašnji promet roba, zabranom izvoza žitarica. Znajući da su Vojvođanski ratari isključivo izvozno orijentisani, oni su najviše oštećeni i ekonomski oslabljeni."

Udruženje "Pančevački ratari", Asocijacija "Agrarni forum" Pančevo i Udruženja "Građanska neposlušnost" Dolovo kroz saopštenje uputili su zahtev:

  • Tražimo hitno ukidanje mera zabrane izvoza kukuruza.

Tagovi

Zahtev Izvoz kukuruza Prolećna setva Zabrana izvoza Pančevački ratari Agrarni forum Građanska neposlušnost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.