Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 19.02.2021. 16:00

Prolećna setva skuplja za 10-15 odsto, ali neće "opteretiti" novčanike ratara

Ako uzmemo u obzir da sada imamo za 30 do 40 odsto višu cenu ratarskih kultura na tržištu dobre su okolnosti pod kojima se ova setva može odvijati, smatra agrarni analitičar Žarko Galetin.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 752
  • 304
  • 0

Prolećna setva se bliži, ratari polako pripremaju zemljište za predstojeće kulture, a koliko novca će ove godine morati da izdvoje za sve radove u polju i samu proizvodnju? Cena pojedinih repromaterijala je skočila, ali zahvaljujući trenutno višoj ceni samih kultura, procene su da će računica na kraju biti zadovoljavajuća.

Potražnja za semenom kukuruza, kao najdominantnije žitarice na srpskim njivama, već sada je izuzetno visoka, navode u kompaniji Savacoop.

"Izuzetno je visoko interesovanje ove godine. Cene strane genetike kreću se od 94 do 213 evra bez uračunatog PDV, dok seme domaće proizvodnje može se pronaći po ceni 3.150 din - 4.450 dinara, bez uračunatog PDV-a. Seme suncokreta može se pronaći od 7.000-9.000 za domaću genetiku, dok je za stranu potrebno izdvojiti izmeeđu 21.000 i 39.000 din", navode u toj kompaniji.

Kalkulacija troškova proizvodnje kukuruza 2020. godine

U jednoj poljoprivrednoj apoteci rekli su nam da se pakovanje od 25.000 zrna kukuruza, u zavisnosti od sorte, kreće od 3.500 do 3.850 dinara. Hektarska doza suncokreta iznosi oko 10.000 dinara, a đubriva u pakovanjima od pet kilograma koštaju oko 360 dinara.

Đubrivo skuplje za 20 odsto

U kompaniji Yara, jednoj od najvećih proizvođača đubriva, kažu da je osnovno NPK đubrivo poskupelo za oko 20 evra po toni, a da je do toga dovelo povećanje cena sirovine, fosfora, gasa i nafte.

"To je i dovelo do podizanja vrednosti đubriva. Poskupelo je i zbog dobrih cena voća i ratarskih kultura, merkantila, maline, jabuke, kukuruza, soje. Osnovno NPK đubrivo trenutno ide od 570 do 620 evra po toni. Dobra je potražnja za sada, čak iznenađujuća, očekujemo u narednim danima i nedeljama još veće interesovanje i rast prodaje", navodi Igor Palamarčuk ispred kompanije koja je distributer Yara đubriva.

Cena sirove nafte ima trend rasta

A skok cene sirove nafte znatno je povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata što je dovelo do povećanja istih i u našoj zemlji, navode u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS).

"Prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji povećane su za oko jedan dinar po litri. Ukupno povećanje cene benzina  i TNG autogasa od početka novembra do danas je oko šest dinara, a dizela osam, što predstavlja povećanje od pet do osam odsto. Budući da akcize ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, ukupno povećanje dažbina na benzin iznosi 0,89 din/l, na dizel 0,91 i na TNG 0,7 din/kg", navode u UNKS-u.

Da li će gorivo u Srbiji pojeftiniti ili poskupeti?

Cene goriva rastu i u svim zemljama u okruženju, brzinu promene određuju tržišni uslovi, ali se u svim zemljama beleži trend rasta cena goriva, dodaju u ovom udruženju uz napomenu da 16 nedelja zaredom cena sirove nafte ima trend rasta.

"Barel BRENT-a koji se 30. oktobra prodavao za 37,46 dolara danas se prodaje po ceni od gotovo 65 dolara, što predstavlja povećanje od 72 odsto."

Budžet poljoprivrednika neće biti opterećen?

Mnoge procene, prema rečima agrarnog analitičara Žarka Galetina, jesu da će predstojeća setva biti skuplja u odnosu na prošlu godinu, međutim, to neće znatno opteretiti budžet poljoprivrednika jer je cena samih kultura u ovom periodu znatno viša te se može ostvariti i dobar profit, a samim tim i bez mnogo problema obezbediti i ulaganje za setvu koja sledi.

"Proizvođači koji su uspeli da izvuku što bolje cene prilično relaksirano ulaze u ovu setvu bez obzira na to što je ona skuplja za 10 do 15 odsto u odnosu na 2020. Neki inputi i repromaterijali su poskupeli, što je i dovelo do većih izdataka kad je u pitanju ova setva, ali ako uzmemo u obzir da sada imamo za 30 do 40 odsto višu cenu ratarskih kultura na tržištu dobre su okolnosti pod kojima se ova setva može odvijati", smatra Galetin.

Na poljima i njivama je stanje dobro, dodaje on uz ocenu da vlage, za sada, ima dovoljno.

"Ako vremenske okolnosti budu ovakve kako ih prognoziraju meteorolozi, mislim da će biti i dalje dovoljno vlage. Proleće čekamo u svetlu optimističkih prognoza i što se tiče tržišta i cena useva kojima predstoji setva."


Tagovi

Prolećna setva Cena semena Cena đubriva Žarko Galetin Cena nafte Igor Palamarčuk UNKS


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃