Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice duhana
  • 21.01.2017. 16:30

Proizvodnja presadnica duhana u vodenoj otopini

Hidroponski način uzgajanja presadnica duhana ima prednosti u odnosu na klasičan način proizvodnje. Ovaj način će olakšati proizvodnju i smanjiti pojavu bolesti i napad štetnika.

Foto: Pixabay.com
  • 2.472
  • 210
  • 0

Proizvodnja rasada duhana u hidroponskoj otopini omogućuje nam kontrolu nad svim problemima koji prate ovu proizvodnju. Cjelokupna proizvodnja se obavlja u reguliranim uvjetima.

Na ovaj način se izbjegava potreba za sterilizacijom supstrata, smanjuje se mogućnost širenja virusnih bolesti, smanjuju se problemi sa nematodama i štetnicima, olakšava se gnojenje i nadzor nad cjelokupnom proizvodnjom. U tijeku proizvodnje vrši se stalni nadzor nad otopinom i napredovanjem biljaka, uočavati promjene na samoj biljci, hranjivoj otopini, supstratu.

Hidroponske kade

Za ovakav način proizvodnje presadnica duhana koriste se polistirenski (stiroporski) kontejneri koji plutaju na površini hranjive otopine "float system" u kadi. Folija koja se koristi za formiranje hidroponske kade treba biti debljine 0,15mm. Stranice od kade mogu biti obične drvene daske, a površina tla da je što ravnija.

Dubina kade treba biti 17 do 18cm, maksimalno 20cm. Voda koja se koristi za otopinu treba biti iz bunara. Vode iz površinskih tokova kao što su potoci i rijeke najbolje je izbjegavati, jer ova voda može sadržavati uzročnike bolesti koji mogu izazvati propadanje rasada. U vodi ne smije biti rezidua herbicida. U pripremljen hidroponski rastvor postavljaju se kontejneri koji plutaju na površini vode. Dubina vode treba da se kreće od 5 do 13cm. Manja količina vode zahtijeva i manju količinu fungicida koji štite rasad od bolesti korijena.

U vodi ne smije biti rezidua herbicida.

Kao supstrat odličnom se pokazala smjesa 50% treseta i 50% vermikulita. Supstrat treba osigurati dobre uvjete za klijanje, nicanje i ukorijenjivanje biljaka duhana. Dobar supstrat je rastresit i ne upija previše vode iz kade. Višak vode bi mogao izazvati propadanje biljka i gušenje mladih biljčica. Sjetva se obavlja 50 do 60 dana prije sadnje u ovisnosti o sorti. Sjetva se obavlja u ožujku, dok se sadnja obavlja tijekom svibnja. Optimalna gustina sadnje je 1.200-1.300 biljaka/m².

Prvih 10 dana optimalna temperatura zraka je oko 22ºC. Temperatura tijekom noći ne smije pasti ispod 15ºC, a u tijeku dana treba se kretati oko 24ºC. Visoke temperature djeluju negativno i dovode do oštećenja mladih biljaka. Optimalna temperatura za duhan je 27ºC. Prozračivanje plastenika je veoma važna mjera. U tijku proizvodnje održavati optimalnu vlažnost zraka. Vršiti redovno prozračivanje tijekom vedrih dana kako bi se listovi biljaka osušili od viška vlage i da bi se spriječila pojava algi u vodenoj otopini.

Redovno pratiti količinu hranjiva u vodenoj otopini

Hranjiva vodena otopina se dobiva kada se u vodi otope mineralna gnojiva. Gnojivo se ne dodaje u startu već 5 do 10 dana poslije sjetve kada dođe do klijanja i nicanja. Najčešće se koristi NPK 20:10:20, 15:15:15 i gnojiva sličnih formulacija. Sadržaj dušika treba održavati na ili oko 100ppm. Poslije 28 dana može se izvršiti ponovno gnojenje. Dva tjedna prije presađivanja sadržaj dušika smanjiti kako bi se dobile "čvršće" biljke.

Dušika u hranjivoj otopini ne treba biti previše, jer višak dušika dovodi do pojave nježnijih, izduženih biljčica koje su podložnije bolestima. Ukoliko saržaj dušika bude visok, od 125 do 150ppm i više, stvaraju se povoljni uvjeti za pojavu bakterijske truleži "crne noge". U hranjivu otopinu ne dodavati ureu. Količinu hranjiva u vodi treba nadgledati i mjeriti, a na njenu vrijednost utječe izbor hranjiva, tvrdoća i količina vode, potrošnja hranjiva.

Prikraćivanje listova

Prikraćivanje listova je obavezna mjera koja se provodi kod proizvodnje rasada na hranjivomj otopini. Prvo prikraćivanje se obavlja kada su biljčice visine 5 do 7,5 cm. Za naše uvjete preporučuje se obaviti tri do četiri prikraćivanja. Kod prikraćivanja listova obratiti pažnju da ne oštetimo vršni pupoljak. Najbolje je listove prikratiti na 3 do 4cm iznad vršnog pupoljka. Ukoliko se listovi više prikrate dobit ćemo nižu sadnicu. Odsječene dijelove listova ukloniti iz plastenika jer mogu biti izvor uzročnika bolesti i privući štetnike.

Sjetva se obavlja u ožujku, dok se sadnja obavlja tijekom svibnja.

Prikraćivanje obaviti dezinficiranim škarama. Na ovaj način se zaustavlja rast bujnijih biljaka i osigurava proizvodnja ujednačenog rasada. Dobijaju se biljke čvršćeg, elastičnijeg i debljeg stabla, korijen se bolje razvije. Svako prikraćivanje dovest će do smanjenja visine od 1,5cm. Prikraćivanje listova je dobro napraviti ako su biljke spremne za sadnju, ali su vremenske prilike nepovoljne za sadnju. Na ovaj način se zaustavlja rast biljaka.

Zaštita rasada duhana

Rasad se tokom proizvodnje tretira preparatima koji štite rasad duhana od plamenjače Peronospora tabacina, bolesti koji izazivaju trulenje i propadanje korijena Rhizoctonia, Phytium. Štete mogu izazavati i virusi kao što su: virus mozaika duhana Tobacco mosaic virus, virus mozaika krastavca na duhanu Cucumber mosaic virus on tabacco, virus pjegavosti rajčice na duhanu Tomato spotted wilt virus on tabacco.

Bakteriozna plamenjača Pseudomonas syringae pv. tabaci je vrlo često bolest s kojom se susreću proizvođači, a koliko je opasna govori i njen narodni naziv "divlja vatra".

Od štetnika na rasadu se javljaju lisne uši Aphis fabae, Myzus persicae, Macrosiphum euphorbia, sovice Noctuidae, tripsi, posebno trips duhana.

Foto: Pixabay.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.