Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarski ječam
  • 09.09.2019. 18:00

Proizvodnja pivarskog ječma

Pivarski ječam ne treba sejati prerano, optimalni rokovi su od 1. do 10. oktobra, a dobro je znati da je otkupna cena pivarskog ječma u proseku 20% veća od cene pšenice.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 967
  • 36
  • 0

Nekoliko je razloga zašto bi pivarski ječam trebalo sejati na svome gazdinstvu. Pre svega razlog je ekonomske prirode. Naime, otkupna cena pivarskog ječma je u proseku 20% veća od cene pšenice, a prinosi iz godine u godinu su sve stabilniji i viši. Ječam kao predusev izrazito je zahvalan jer rano napušta zemljište i omogućuje kvalitetnu pripremu za naredni usev pre svega za uljanu repicu. Osim toga poslednjih godina sve je učestalija praksa postrne setve soje (sorte 000) što se pokazalo dobrim i ove godine gde se uz minimalna ulaganja može postići zadovoljavajući prinos i tako ostvariti dodatni dohodak iako smo tu dosta zavisni o prisutnosti padavina u letnim mesecima.

Tehnologija proizvodnje pivarskog ječma je standardizovana počev od izbora površina za setvu, plodoreda i same setve i zaštite useva. Savremene mašine omogućuju kvalitetnu obradu i pripremu zemljišta. Većina poljoprivrednika koristeći razne mere ruralnog razvoja imaju i obavezu edukacije. 

Upravo u proizvodnji pivarskog ječma, za razliku od proizvodnje pšenice gde kvalitetni razredi zavise o visokom sadržaju proteina, trebamo poznavati kapacitete zemljišta. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru proizvodne površine i izbalansiranom đubrenju. Takođe vrlo je važno prikladno zaštititi ječam od korova, bolesti i štetočina kako bi se proizvelo krupno i dobro naliveno zrno. Kod izbora proizvodne površine osim što treba birati ravne parcele ujednačene plodnosti, površine sa dobrim odnosom vode i vazduha, treba izbegavati one na kojima je primenjeno stajsko đubrivo. 

U jesen je potrebno obaviti osnovnu i predsetveno đubrenje mineralnim đubrivima sa manjim delom kiseonika (NPK 7-20-30 ili NPK 0-20-30) ili primenom pojedinačnih đubriva MAP-a i KCL-a. Kod pravilnog izbora načina đubriva pomoćiće analiza zemljišta. Posebno treba paziti na pravovremenu primenu azotnih đubriva. Prihrane se uglavnom sprovode KAN-om u dva navrata i to u proleće u ranijim fenofazama rasta i razvoja biljaka. Budući je ječam osetljiv na poleganje preporuka je primena regulatora rasta koji skraćuju i učvršćuju stabljiku. U navedenoj fenofazi fosfor podstiče razvoj korena i stabilizuje biljku.

Optimalni rokovi setve

Posebnu pažnju tokom vegetacije treba obratiti na pojavu bolesti sive, mrežaste i ramularijske pegavosti koje u vrlo kratkom roku mogu napraviti velike štete usevu kao i na pojavu biljnih vaši u jesen koje prenose virusnu bolest žutu patuljavost ječma. Pivarski ječam ne treba sejati prerano, optimalni rokovi su od 1. do 10. oktobra, a u pravilu treba izbegavati setvu nakon 15. oktobra.

Autor: Mladen Konjević, dipl.inž. poljoprivrede, Ministarstvo poljoprivrede


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pivarski ječam Proizvodnja Setva Otkup Zaštita