Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj konoplje
  • 26.01.2020. 07:30
  • Kibuc Magen, Izrael

Proizvodnja medicinske konoplje u kibucima Izraela

Medicinska konoplja u Izraelu trenutno je jedan od najinteresantnijih proizvoda. Posljednjih godina interes je znatno porastao za proizvodnjom i kod bivših političara. Jedan od njih je nekadašnji premijer Izrela Ehud Barak, a tu su i mnoga umirovljena vojna lica.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 820
  • 76
  • 0

Kibuci u Izraelu preuzeli su kontrolu proizvodnje medicinske konoplje, puno prije nego što je to postalo trend. Neki kibuci ovom proizvodnjom bave se od 2008. godine.

Masovna zainteresiranost za ovu biljnu proizvodnju počela je 2016. godine kada je Izrael odlučio regulirati aktivnosti u svemu što je vezano za ovaj sektor. Tako bi veliki broj tvrtki i poduzetnika dobio dozvole za pokretanje vlastite proizvodnje.

Bivša vojna lica zainteresirana za proizvodnju medicinske konoplje 

Medicinska konoplja u Izraelu trenutno je jedan od najinteresantnijih proizvoda. Posljednjih godina interes je znatno povećan kod bivših političara. Među njima su bivši premijer Izraela Ehud Barak i mnoga umirovljena vojna lica.

"Proizvodnja medicinske konoplje pokazala se kao isplativa i profitabilna kako za kibuce, tako i za tvrtke koje pored profita dobijaju dostupno zemljište u kibucima," priča Goran Mekić iz Beograda koji se u Izrael doselio 1993. godine i počeo život u kibucu Magen.

On je menadžer industrijske i poljoprivredne proizvodnje i direktor pogona za renoviranje, remont i inovaciju poljoprivredne mehanizacije.

Inače, kibuc je društveno zemljoradnička komuna sa zajedničkom svojinom i demokratskim strukturama upravljanja. U Izraelu trenutno ima oko 230 kibuca, u njima živi i radi u prosjeku od 200 do 1.000 članova. 

Za dobijanje licence potreban određen limit vode

Danas 90 od ukupno 270 kibuca u Izraelu provjerava mogućnosti proizvodnje medicinske konoplje, među kojima i kibuc Magen koji se nalazi u samom pojasu Gaze.

"Put do proizvodnje kreće dobijanjem licence ministarstva zdravlja za poslovanje i prve potrebne dozvole. Slijedi nastavak birokratske procedure koja ne omugućava još uvijek pokretanje proizvodnje. Mnoge tvrtke samoinicijativno kontaktiraju kibuce, pošto je za dobijanje licence potreban određen limit vode koja se koristi za navodnjavanje, a kibuci to imaju," priča Goran.

Pored vodnog limita, kibuci su u mogućnosti da se na njihovoj teritoriji podignu fabrike za proizvodnju, ambalažu i plasman finalnog proizvoda.

"Kibuci imaju svoj prepoznatljiv brend u svijetu, sinonim su za stabilnog partnera sa velikim iskustvom u poljoprivredi, industriji, posjeduju vlastiti mehanizam za izvoz i plasman proizvoda u inostranstvo," ponosno priča Goran.

Višestruko veća zarada od proizvodnje medicinske konoplje

Površine zemljišta koje izdvajaju za proizvodnju medicinske konoplje kreću se od 40 do 2.000 ari po kibucu.

"Kada usporedimo poljoprivrednu proizvodnju ostalih poljoprivrednih usjeva čijom proizvodnjom se ostvaruje profit od 300 do 500 NIS-a (novih izraelskih šekela) na 10 ari (oko 600 do 1000 KN na 10 ari), proizvodnjom medicinske konoplje minimalan profit je 5.000 NIS (1.000 KN) na istoj površini," zaključuje Goran.

Kako pojašnjava, ovakva proizvodnja i ostvareni profit jačaju kibuce i oni tada mogu kod banke podići velike kredite za realizaciju svojih aktivnosti.

Procedura za ulazak u takvo partnerstvo u početku je sporija i treba dosta vremena do konačne odluke. Put ostvarivanja suradnje kibuca s tvrtkom koja se bavi proizvodnjom medicinske konoplje do konačne odluke prolaze različite etape odlučivanja. Počinje odobrenjem članova uprave kibuca i ranih komisija, kasnije slijedi odobrenje savjeta svih članova ili sabora. Poslije svih ovih odobrenja postaje mnogo lakše, brže i efikasnije.

Promatrajući ekonomski potencijal izvoza proizvoda od medicinske konoplje, prema nekim procjenama veći je od 4 milijarde NIS-a godišnje.

Odjel za konoplju u Ministarstvu zdravlja 

Do sada je oko 600 proizvođača dobilo dozvolu Ministrastva zdravlja. Odjel za konoplju u ministarstvu zdravlja u Izraelu 2019. godine donijelo je reformu koja ima za cilj regulirati upotrebu medicinske konoplje na sličan način, kao i za druge lijekove (medikalizacija).

"Tom reformom je propisano da proizvođači moraju prenijeti svoje proizvode na preradu u kontrolno-proizvodna postrojenja, a odatle preko ovlaštenog distributera u ljekarne. Ovom reformom puno je olakšano potrošačima, sada mogu naći ove proizvode u oko pedesetak prodajnih objekata širom Izraela, dok je ranije bilo u samo nekoliko distributivnih centara. Stroga kontrola proizvodnog pogona ima za cilj poboljšanje kvaliteta proizvoda," priča Goran.

Medicinska konoplja ima veći udio ne-psihoaktivnog CBD-a i manji dio psihoaktivnog THC. Poznata su ljekovita svojstva medicinske konoplje i uspješno se primijenjuju u liječenju: artritisa, multiple skleroze, epilepsije, trauma, fobija, depresija i drugo.

Metode uzgoja medicinske konoplje u Izraelu

Uzgoj na zemlji

Proizvodnja na zemlji je najjednostavnija i najjeftinija metoda. Važno je održavati pH zemljišta 5,8-6,2. Rezultati ovog tipa uzgoja su niski. Prednost je što usjev povoljno reagira na povećane količine biljnih hraniva.

Proizvodnja na kokosovom supstratu

Kokosov supstrat je najviše zastupljen u proizvodnji medicinske konoplje, odlikuje se neutralnom i stabilnom pH. Kokosova vlakna su sitne granulacije, poboljšavaju odnos zraka i vode, pružaju više kisika, na taj način povoljno utječu na rast i razvoj korijenovog sustava. Sposobnost upijanje velike količine vode koja je biljkama potrebna tijekom cijelog vegetacijskog perioda. Kokosovom supstratu potrebno je dodavati mineralne tvari koje on kasnije postepeno ispušta. Prednosti korištenja ovog supstrata su brojne i one su doprinijele da bude popularan u proizvodnji kako profesionalaca, tako i neiskusnih proizvođača početnika.

Hidroponski način proizvodnje medicinske konoplje

Hidroponski način uzgoja biljke podrazumijeva proizvodnju biljke u vodi, što omogućava proizvodnju tijekom cijele godine. Nema potrebe za sterilizacijom zemljišta. Biljka ne dolazi u dodir sa štetnicima i bolestima, manje novca za zaštitna sredstva.

Primjena ove metode zahtijeva stručno osposobljen kadar. Glavni nedostatak ovog tipa proizvodnje je oprema koju zahtijeva ova biljna vrsta prilikom razvitka. Pumpe za vodu i zrak, instrumenti za praćenje kiselosti, tako da su ovakvom proizvodnjom troškovi mnogo veći. Uloženi novac se već poslije prvog ciklusa proizvodnje vrati.

Aeroponski tip

Ova metoda podrazumijeva uzgoj s korijenom u zraku. Korijen se nalazi u posebnoj posudi i redovno se prska, tako da je vlaga unutar posude 100%. Ovom metodom biljke se razvijaju brže.

Aeroponska je drevna metoda uzgoja, posljednjih godina je prešla s vanjskih bazena na jednostavne hidroponske sustave. Kod ove metode, korijen biljke nalazi se u akvariju s ribama, gdje ribe korijenu daju hranjive tvari iz svojih sekreta, a biljke za uzvrat filtriraju vodu. Ova metoda zahtijeva razumijevanje organskog procesa biljke i efikasne upotrebe ribljih izlučevina pozitivnim bakterijama.

Sve pomenute metode razlikuju se po troškovima investicija i znanja potrebnog za uzgoj ove biljne vrste.


Tagovi

Goran Mekić Proizvodnja konoplje u Izraelu Kibuci Metode uzgoja medicinske konoplje Ehud Barak Uzgoj konoplje


Autorica

Marija Spasić

Više [+]

Doktorica biotehničkih znanosti, sektor ratarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs