Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 21.10.2021. 09:00

Proizvođačima šećerne repe zbog otežanih uvjeta poslovanja 30 milijuna kuna potpore

Prihvatljivi korisnici potpore iz ovog Programa koji je u javnom savjetovanju, su mikro, mala i srednja poduzeća upisana u Upisnik poljoprivrednika.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 452
  • 32
  • 0

Zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u javno savjetovanje Program potpore proizvođačima šećerne repe.

Kako pojašnjavaju, cilj Programa je pružanje financijske pomoći proizvođačima koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom suočili s iznenadnim poslovnim poteškoćama uslijed ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje.

"Time su proizvođači dovedeni u situaciju manjka likvidnosti ili čak potpune nelikvidnosti“, navode.

Potporom se, naime, nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave Covid-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

Prihvatljive proizvodne površine su one na kojima se proizvodi šećerna repa i za koje je podnesen Jedinstveni zahtjev za potporu u 2022. godini. minimalna površina pod šećernom repom iznosi jedan hektar.

Prihvatljivi korisnici

Potpora se ne može dodijeliti poduzetnicima koji su već bili u poteškoćama u smislu Uredbe Komisije (EU) br. 702/2014 od 25. lipnja 2014. o proglašenju određenih kategorija potpora u sektoru  poljoprivrede i šumarstva te ruralnim područjima spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (Uredba o poljoprivrednom izuzeću) na dan 31. prosinca 2019. godine.

Može se dodijeliti mikro i malim poduzetnicima koji su bili u teškoćama u smislu Uredbe o poljoprivrednom izuzeću na dan 31. prosinca 2019., pod uvjetom da se nad njima ne provodi skupni postupak insolventnosti prema nacionalnom zakonodavstvu i nisu primili pomoć za sanaciju ili pomoć za restrukturiranje.

Prihvatljivi korisnici potpore iz ovog Programa su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga I. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću te velika poduzeća, koja se bave proizvodnjom šećerne repe.

Korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • upisani su u Upisnik poljoprivrednika,
  • podnijeli su Jedinstveni zahtjev za potporu za površine pod šećernom repom u 2022. godini.

Procjenjuje se da će broj korisnika ove potpore biti oko 500.

Oblik i način dodjele potpore

Potpora se u skladu s točkom 23. a. Privremenog okvira – Covid-19  dodjeljuje u obliku izravnih bespovratnih sredstava te se u cijelosti financira iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Iznos se utvrđuje prema veličini gospodarstva u pogledu zasijanih površina.

Tablica 1. Raspored jediničnog iznosa potpore

Razvrstavanje poljoprivrednih gospodarstava s obzirom na površinu pod šećernom repom

Iznos potpore za površine pod šećernom repom u pripadajućem razredu, kn/ha

do 40,00 ha

4.000

od 40,01 do 200,00 ha*

2.500

više od 200,00 ha**

1.000

*obračun potpore se obavlja degresivno prema pripadajućim površinama u razredima 1. i 2.

**obračun potpore se obavlja degresivno prema pripadajućim površinama u razredima 1. - 3.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na temelju podataka iz dostupnih registara i za ovu svrhu zatraženih podataka iz drugih registara obavlja administrativnu obradu zahtjeva za potporu.

Osigurano 30 milijuna kuna

Za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 30.000.000 kn.

Najviši iznos potpore po korisniku iznosi 225.000 eura kao što je propisano s točkom 23. stavak a. Privremenog okvira – Covid 19. Potpore iz ovog Programa mogu se međusobno zbrajati u skladu s odredbama Privremenog okvira – Covid 19.

Potpore iz ovog Programa mogu se zbrajati s potporama odobrenim na temelju Uredbe Komisije (EU) br. 1408/2013 od 18. prosinca 2013. o primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na potporu de minimis u poljoprivrednom sektoru (SL L 352, 24. 12. 2013.) ili s potporom na temelju Uredbe o poljoprivrednom izuzeću uz poštivanje odredbi o zbrajanju iz tih uredbi.

Ministarstvo će poštovati tzv. “stand still clause“, odnosno neće dodjeljivati potporu temeljem ovog Programa prije dobivanja suglasnosti, odnosno odobrenja Europske komisije.

Više detalja o Programu možete pogledati ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 4. studenog 2021. godine.


Tagovi

Uzgoj šećerne repe Savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Covid-19


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.