Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj duhana
  • 07.04.2014. 16:45

Proizvođači duhana od 2015. gube 50 posto potpora

Od 2015. godine proizvodnja duhana više se neće poticati kao osjetljivi sektor, što će imati za posljedicu da će proizvođači izgubiti više od 50 posto potpore.

Foto: depositphotos.com
  • 557
  • 38
  • 0

Hrvatski duhani, tvrtka iz sastava Adris grupe, ugovorila je ovogodišnju proizvodnju duhana na sirovinskom području u Podravini i Slavoniji na ukupno 3.717 hektara. To je sukladno planiranim ovogodišnjim proizvodnim površinama na kojima bi će se proizvesti 10.000 tona duhana. Očekuje se prosječan urod duhana tipa virginia i to od 2,5 tona po hektaru i duhana tipa burley od tri tone po hektaru.

Ugovorena proizvodnja za 2014. godinu

Predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić rekao je kako su ove godine uspjeli zadržati proizvodnju duhana na razini prošlogodišnjih proizvodnih površina. Od sveukupne površine, 495 hektara otpada na duhan tipa burley. Međutim, očekuju da će ukupne proizvodne površine ove godine biti čak i veće, oko 3.900 hektara.

Napomenuo je i kako su bila neutemeljena strahovanja da bi ove godine moglo doći do drastičnog smanjenja proizvodnih površina pod duhanom. Iz tvrtke navode kako će do kraja ovog mjeseca biti riješen i model financiranja kupnje opreme za navodnjavanje od 250 do 300 hektara, čija je cijena od 10.000 do 15.000 kuna po hektaru, kao i opreme za sušenje duhana na drvnu biomasu za stotinjak sušnica za duhan, čija je cijena od 5.500 do 6.000 eura za jednu sušnicu. Očekuje se da će u kreditiranje kupnje te opreme za proizvođače duhana biti uključene poslovne banke i Hrvatski duhani.

2016. bi proizvođači duhana mogli izgubiti 50 do 63 posto potpora

Međutim, pitanje je hoće li već za dvije godine biti tolko optimizma u proizvodnji duhana. Naime, na sjednici oba odbora Udruge hrvatskih proizvođača duhanaKrupan list” uz prisustvo predstavnika Udruge proizvođača duhana Agroduhan Slatina, raspravljalo se o novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici i njenom utjecaju na sektor proizvodnje duhana. Zaključak je da je proizvodnja duhana jedini osjetljivi sektor koji od 2015. godine neće moći participirati u dobrovoljnim vezanim plaćanjima, što ima za posljedicu da će obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom duhana u 2016. godini izgubiti od 50 do 63 posto potpora.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Uzgoj duhana Burley Mirko Boić Hrvatskid uhani Oprema za navodnjavanje Agroduhan Slatina Poljoprivredna politika ZPP Potpore Gubitak potpora Proizvodnje površine Sušnica


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]