Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duhan
  • 09.11.2020. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Proizvedeno 7% manje duhana nego lani: Troškovi i cijena veći, ali kvaliteta bolja

Što se tiče troškova proizvodnje, oni su veći za 4,7% u odnosu na 2019., a osnovna cijena duhana porasla je za 1,2%. Ovaj podatak pokazuje da već treću godinu za redom rast cijene duhana ne prati rast troškova.

Foto: Karolina Rastija
  • 382
  • 66
  • 0

Otkup duhana je pri završetku, a to ujedno znači da se bliži i kraj poslovne godine za proizvođače. Prema zadnjim procjenama, u 2020. godini proizvedeno je 6,5 milijuna kilograma što je manje za 7% u odnosu na godinu ranije, priopćeno je iz Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list“. 

Kako podsjećaju, dobar početak i idealni uvjeti u fazi rasađivanja duhana u polju tijekom svibnja garantirali su dobro primanje te dobar sklop biljaka, obećavajući jednu od boljih proizvodnih godina. 

"Nažalost, već tijekom vegetacije u lipnju nasade je zahvatio u Podravini i Slavoniji tzv. Y virus, koji je ostavio velike posljedice. Također, nagle promjene temperatura, od prohladnih noći do vrlo visokih 35°C predstavljali su šokove koji su negativno utjecali na rast i razvoj biljaka i odrazili se na prinose“, pojasnili su. 

Kvaliteta duhana dobra, ali troškovi i cijena veći

Što se tiče troškova proizvodnje, oni su veći za 4,7% u odnosu na 2019., a osnovna cijena duhana porasla je za 1,2%. Ovaj podatak, naglašavaju, pokazuje da već treću godinu za redom rast cijene duhana ne prati rast troškova.

No, s druge strane, kvaliteta u ovoj proizvodnoj godini bila je dobra, što su prepoznali u tvrtki Hrvatski duhani koja je svojim kooperantima platila najveću prosječnu otkupnu cijenu u RH od 14,6 kn/kg. Daljnjim rastom kvaliteteeočekuje se veća cijena i u narednoj poslovnoj  godini.

"Klimatske promjene sve su izraženije te negativno utječu na vrlo skupu i zahtjevnu proizvodnju ove kulture te je potrebno donijeti smjernice na nacionalnoj razini za budućnost, kako bi se proizvođači duhana mogli prilagođavati novim trendovima, a sve u cilju opstanka proizvodnje i velikog broja radnih mjesta“, zaključeno je na sjednici Udruge. 


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Proizvodnja Cijene Troškovi Kvaliteta Vremenski uvjeti Y virus Udruga hrvatskih proizvođača duhana „krupan list"


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce