Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj soje
  • 31.10.2021. 09:00

Program sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost GMO u e-savjetovanju

Soja je jedina biljna vrsta kod koje domaća proizvodnja sjemena zadovoljava u potpunosti hrvatske potrebe uz napomenu kako višak od 20-30 posto sjemena zbog svoje visoke kvalitete završi izvan teritorija Hrvatske i EU.

Foto: Martina Popić
  • 310
  • 34
  • 0

Program sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama (GMO) za 2021. godinu u javnom je savjetovanju, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Cilj Programa je omogućiti označavanje sjemenske soje proizvedene u Republici Hrvatskoj oznakom slobodna od genetski modificiranih organizama“.

"Tako će primarni poljoprivredni proizvođači na jednostavniji način mogu odabrati upravo sjeme koje će im osigurati proizvodnju kultura slobodnih od genetski modificiranih organizama“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Također, provedbom Programa osigurat će se dostatnost sigurne i kvalitetne sirovine za domaću stočarsku i peradarsku proizvodnju, razvoj sjemenarstva ove kulture u Republici Hrvatskoj, poticanje izvoza sjemena, osnaživanje domaćih oplemenjivačkih programa kao i izvoz merkantilnih roba po stabilnim i u pravilu višim cijenama.

Za ovu godinu osigurano 400.000 kuna

Korisnik potpore je dobavljač sjemena soje upisan u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena sukladno Pravilniku o upisu u Upisnik dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala i registriran za doradu sjemena.

Korisnik potpore sjeme je proizveo u Hrvatskoj i proveo analizu na prisutnost GMO u službenom laboratoriju za GMO u skladu s odredbama Zakona o genetski modificiranim organizmima.

Sredstva za provedbu Programa osigurana su u okviru proračunske pozicije Ministarstva poljoprivrede "A828066 Sufinanciranje analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama (GMO)“ u iznosu od 400.000 kuna u 2021. godini.

Korisnicima će se sufinancirati realizirana analiza proizvedenog sjemena u Hrvatskoj na prisutnost genetski modificiranih organizama u 2021. godini.

"Sufinanciranje analiza proizvedenog sjemena na prisutnost genetski modificiranih organizama predviđeno ovim Programom proporcionalno će se raspodijeliti korisnicima u skladu s ukupno dostupnim financijskim sredstvima“, stoji u e-savjetovanju.

Treći u EU po količini certificirane

Prema podacima FAOSTAT-a, u proteklih 20-ak godina, merkantilna proizvodnja soje u Hrvatskoj značajno je povećana i to s 20.000-30.000 hektara (do 2000. godine) na 50.000-60.000 ha (2000.-2014. godina). U periodu od 2015 do 2020. godine površine su se kretale u rasponu od 77.090 do 88.867 ha odnosno prosječne površine u navedenom periodu iznosile su 81.606 ha.

Paralelno s povećanjem površina pod merkantilnom proizvodnjom rastu i površine pod sjemenskim usjevima. U periodu od 2015 do 2020. godine površine sjemenske proizvodnje ove kulture kretale su se u rasponu od 3.882,04 do 6.196,26 ha odnosno prosječne površine u navedenom periodu iznosile su 5.014,29 ha.

Najveće površine u povijesti pod sjemenskom sojom u Hrvatskoj zabilježene su u 2021. godini i iznose 6.196,26 ha.

 U Hrvatskoj se, kako navodi Ministarstvo, ove godine proizvodilo 69 različitih sorata domaće i strane selekcije.

U strukturi sjetve 55-60 posto čini domaći sortiment, porijeklom iz oplemenjivačkih programa Poljoprivrednog instituta Osijek i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a ostatak su introducirane sorte.

Što se tiče certificiranih sorti, ove godine ostvaren je najveći broj – 11.223 tone čime je Hrvatska zauzela treće mjesto u Europskoj uniji.

Više informacija o Programu možete pronaći ovdje.

"Soja je jedina biljna vrsta kod koje domaća proizvodnja sjemena zadovoljava u potpunosti domaće potrebe za sjemenom uz napomenu kako višak od 20-30 posto sjemena zbog svoje visoke kvalitete završi izvan teritorija Hrvatske i Europske unije, odnosno u trećim zemljama“, ističu.

Savjetovanje je otvoreno do 10. studenog ove godine. 


Tagovi

Uzgoj soje GMO free Analiza Program Savjetovanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.