Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 08.05.2022. 15:00

Procvat indijskog izvoza pšenice - poboljšavaju sortiment i agrotehniku?

Indija je iskoristila priliku i "ugurala" se među najvažnije svjetske izvoznike. Dok tamošnja Vlada predviđa dobru žetvu, sumnjičavi trgovci direktno s poljoprivrednicima pregovaraju o otkupu.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 392
  • 96
  • 0

Nestašica pšenice na svjetskom tržištu izazvana ratom u Ukrajini i sušom u pojedinim područjima rezultirala je procvatom indijskog izvoza pšenice, a poljoprivredni proizvođači dobivaju rekordno visoke cijene za svoju žetvu, prenosi Euractiv.

Naime, bogata žetva i rast cijena žitarica su se savršeno poklopili što je tamošnjim ratarima dalo priliku da prodaju žito po najvišim cijenama. Visoke međunarodne cijene, uzastopno rekordne žetve usjeva, slabljene rupije u odnosu na dolar i poboljšana interna logistika učinili su pošiljke iz Indije privlačnima za trgovce.

"Ovo je zlatna prilika Indiji da izveze svoje viškove", rekao je Nitin Gupta, potpredsjednik tvrtke Olam Agro India.

Egipat smanjio kriterije

Isporuke pšenice dostigle su rekordnih 7,85 milijuna tona u fiskalnoj godini do ožujka, što je više od 275 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nadalje, predviđa se da će izvoz dosegnuti 12 milijuna tona u fiskalnoj godini 2022/2023, što Indiju lansira među najvažnije izvoznike.

Istovremeno s promjenama na svjetskom tržištu ova zemlja je radila na poboljšanju sortimenta i agrotehnike kako bi povećala kvalitetu uroda. Dok su ranije uglavnom proizvodili stočnu pšenicu sada su se fokusirali na uzgoj kvalitetnih krušnih i durum sorti. S druge strane pojavio se Egipat kao veliki uvoznik koji je ranije pšenicu kupovao od Rusije i Ukrajine. Ukidanjem tog izvora ova država se okrenula alternativnim tržištima. A kako bi mogli uvesti pšenicu iz Indije morali su smanjiti kriterije.

Vremenske prilike u Indiji su bile naklonjene za uzgajanje žitarica nekoliko posljednjih godina, što je pogodovalo njihovom izvozu. Tamošnju su trgovci potpisali ugovore o izvozu pšenice po cijeni između 330 i 335 dolara po toni što je skoro 50 dolara po toni jeftinije od konkurentskih dobavljača. Velike zalihe pšenice i rast svjetskih cijena omogućili su niže cijene, ali i dalje znatno iznad lokalnih.

Suša prijeti

Nakon pet uzastopno rekordnih žetvi toplinski udar mogao bi prekinuti taj niz. Reuters izvještava da se očekuje pad proizvodnja pšenice u toj zemlji zbog naglog rasta temperature sredinom ožujka što može narušiti prinose.

I dok su Indijci zadovoljno trljali ruke i pravili planove za izvoz nove žetve vremenske prilike su se promijenile. Savezna vlada je već planirala da će biti ovršeno više od 111,32 milijuna tona žitarica što bi bio najveći prinos ikada ostvaren. Međutim, kakva je situacija na poljima vjerojatnije je da će doći do pada prinosa na 105 milijuna tona.

U ožujku je zabilježena najviša temperatura u 122 godine i iznosila je 33,1ºC. To znači da će pad proizvodnje biti najmanje 10 posto. Ako dođe do pada prinosa može se očekivati zabrana izvoza. Što je još jedna opcija koja bi utjecala na rast cijena žitarica na svjetskom tržištu. I dok tamošnja Vlada predviđa dobru žetvu, sumnjičavi trgovci direktno s poljoprivrednicima pregovaraju o otkupu.


Tagovi

Indija Izvoz pšenice Tržište žitarica Izvoz žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]