Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 20.02.2023. 15:00

Procurile informacije: Kina će proizvoditi GMO kukuruz?

Plan sjetve još nije predstavljen javnosti. Određeno je 267.000 ha za ovu namjenu.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 1.168
  • 98
  • 1

Kina će ove godine zasijati manje od jedan posto površina genetski modificiranim sortama kukuruza, ekskluzivno javlja Reuters, pozivajući se na dva izvora upoznata s ovim planovima. Ministarstvo poljoprivrede je odredilo 267.000 ha za ovu namjenu.

Nekoliko sorti GMO kukuruza bit će posijano na području Mongolije, Jilin, Hebei i Yunnan provincija.

Dozvola još nije javna

Kina je proučavala GMO prehrambene usjeve desetljećima, ali do sada nije odobravala njihovu sjetvu zbog protivljenja tehnologiji, iako je dozvoljen uvoz GMO soje i kukuruza za hranidbu životinja i uzgoj GMO pamuka. Plan sjetve još nije predstavljen javnosti, zbog čega izvori o njemu govore pod uvjetom anonimnosti.

Predsjednik Xi Jinping podržava korištenje GMO tehnologije (Foto: Depositphoto/kyrychuk_v.mail.ru)

Prema službenim podacima u Kini je prošle godine pod kukuruzom bilo 43 milijuna hektara, a prinos je iznosio 277 milijuna tona. Unatoč osporavanju tehnologije, potražnja postoji. Ilegalno posijani GMO kukuruz je činio oko 70 posto u kineskoj žitnici na sjeveroistoku.

Stranim tvrtkama nije dozvoljeno prodavati ovo sjeme, samo domaćim. Vrijednosti akcija kompanija za proizvodnju sjemena su pale nakon što su primjedbe u dokumentu o ruralnoj politici iz 2023., koji je objavila kineska vlada, uzete kao pokazatelj kontroliranijeg puštanja GMO tehnologije.

Jinping dao podršku

Predsjednik Xi Jinping podržava korištenje ove tehnologije za koju kaže da je "ključna za jačanje sigurnosti hrane". Događanja na svjetskoj razini, kao što su trgovinske tenzije, nestabilno vrijeme i ratni sukobi, povećali su zabrinutost. Potrebno je osigurati hranu za 1,4 milijarde stanovnika.

Klimatska kriza: Genetski modificirani usjevi na pragu EU?

Od 2019. godine odobreno je 14 kukuruznih genetskih promjena. Implementirani su novi propisi za podršku ovoj tehnologiji, što signalizira promjenu. Najavljeno je da će unatoč ubrzanju komercijalizacije GMO kukuruza i soje, uredno biti prošireno probno područje i regulirano upravljanje sjetvom.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kina Kukuruz GMO kukuruz Sjetva Xi Jinping


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P