Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi 2021
  • 27.05.2021. 18:00

Procjene prinosa ratarskih kultura u Europi - kakve možemo očekivati?

U odnosu na ranije prognoze, procjene za prosječne prinose u Europi su povećane.

Foto: Martina Popić
  • 1.297
  • 275
  • 0

Prema evidenciji Europske agencije za praćenje usjeva (MARS) u Europi se očekuju veći prinosi u odnosu na ranije prognoze. Kao glavni razlog navode poboljšane izglede u Francuskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj te nekoliko drugih zemalja južne i srednje Europe koji su popravili one lošije prognozirane za Grčku i neke sjeverne zemlje. 

Veći dio Europe bio je pogođen hladnim razdobljima i to u vrijeme rasta i fenološkog razvoja usjeva. Uljana repica je bila u cvatnji pa je došlo do oštećenja, ali bez većih utjecaja na prinos. Što se tiče jarih kultura, prema ovom izvješću, one u pogođenim područjima su zaostajale u rastu, a zbog toga imaju veći rizik od suše. Međutim, manjak oborina u nekoliko regija EU nije imalo utjecaj na potencijal prinosa, jer je sadržaj vode u tlu bio na povoljnoj razini.

Prolongirana sjetva diljem Europe

Što se tiče sjetve jarog ječma, ona je odgođena u većini europskih zemalja poput Mađarske, Hrvatske i Slovačke, a dobro je napredovala u sjevernoj i istočnoj Europi. Međutim, niže temperature utjecale su na klijanje i rast. U većini europskih država sjetva je uglavnom bila zaključena u travnju. No, vremenski uvjeti su se u svibnju popravili i očekuje se poboljšanje usjeva u narednim tjednima. U baltičkim zemljama i Švedskoj proljetna sjetva je dobro napredovala, no hladno vrijeme je i tamo usporilo nicanje. Ovog mjeseca sije se i u Finskoj.

Šećerna repa posijana je u normalnom vremenskom periodu, do kraja travnja. Početak sezone uglavnom nije bio povoljan za ovu kulturu u Hrvatskoj. Zabilježene su i velike štete od mraza, naročito u Francuskoj gdje se 10 posto zasijane površine moralo ponovno sijati. Uzgajivači krumpira suočeni su sa sličnim izazovima.

I sjetva kukuruza je bila prolongirana. Dobro je napredovala u Njemačkoj, Italiji, Srbiji, Rumunjskoj, Grčkoj i Bugarskoj, a kasnije je dovršena u Austriji i Mađarskoj. Kašnjenja bilježe i Poljska, Češka te Slovačka.

Sjetvena kampanja suncokreta u travnju je također produljena, ali je dobro napredovala. Nicanje je sporije, ali povećanje temperature trebalo bi poboljšati početni rast i osigurati dobar urod. U Mađarskoj i Hrvatskoj je odgođena zbog hladnih i suhih uvjeta. U Rumunjskoj i Bugarskoj se dobro razvijala, ali je hladnoća utjecala na nicanje. Slična kašnjenja primijećena su u Slovačkoj, Češkoj, Austriji i Njemačkoj. U Francuskoj još uvijek traje, a kiše početkom svibnja su stvorile povoljne uvjete za nicanje.

Kakvi se prinosi očekuju?

Najveći prosječni prinos meke pšenice od 9,82 tone po hektaru očekuje se u Irskoj, a najmanji od 2,07 t/ha u Portugalu, dok će Hrvatskoj biti 5,32 t/ha. Za raž se najveći očekuje u Švedskoj i to od 6,31 t/ha, a najmanji u Portugalu.

Ozimi ječam od 9.26 tona po hektaru prognozira se u Irskoj, a najmanji na Cipru. Što se tiče jarog, najveći urod od 7,40 t/ha očekuje se u Irskoj, a najmanji 2,73 t/ha u Rumunjskoj. U Hrvatskoj će on biti 5,57 tona po hektaru.

Za tritikale u našoj zemlji predviđeni prinosi iznose 3,97 t/ha. Najveći se očekuju u Njemačkoj i to 6,14 t/ha, a najmanji od samo 1,57 t/ha u Portugalu. Najveći prosječni urod kukuruza od 11,8 t/ha trebao bi biti u Španjolskoj, a najmanji u Bugarskoj s 6,34 t/ha kukuruz. Za Hrvatsku se prognozira 8,52 tona po hektaru.

Kada je u pitanju šećerna repa, Hrvatska je u zlatnoj sredini sa 67 t/ha. Međutim, najveći prinosi od 91,2 t/ha se očekuju u Španjolskoj, a najmanji u Finskoj s 42 t/ha. Najviše krumpira po hektaru moglo bi biti u Belgiji i to 45 tona, a najmanje u Litvi sa samo 16 tona, 

Najveći prosječni prinosi uljane repice od 4,08 t/ha trebali bi biti u Belgiji, a najmanji u Finskoj s 1,46 t/ha. U Hrvatskoj se previđa 2,89 t/ha. Što se tiče suncokreta naša zemlja ima vodeće prinose od 3,02 tona po hektaru, a soja 3,04 t/ha.


Tagovi

Sjetva Prosječni prinosi MARS Izvješće Procjene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]