Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 18.08.2019. 09:00

Pripremite tlo za sjetvu uljane repice

Ne preporučuje se sjetva repice ni prerano ni prekasno, a nekih osnova se valja pridržavati.

Foto: Pixabay/MarillaLina
  • 1.075
  • 58
  • 0

Najbolji i najčešći predusjev za sjetvu uljane repice su strne žitarice. Poslije kosidbe potrebno je obaviti tarupiranje i zaoravanje žetvenih ostataka uz dodatak uree radi boljeg razlaganja.

Početkom kolovoza potrebno je obaviti oranje na dubini 25-30 centimetara, zatvoriti brazdu prije svega da se smanji gubitak vlage i unište izniknuli korovi. Uljana repica najbolje uspijeva na dubokim humusnim i dobro dreniranim zemljištima, dok joj ne pogoduju plitka i siromašna zemljišta s visokom razinom vode. Repica za svoj pravilan razvoj zahtijeva zemljišta neutralne do slabo alkalne reakcije s ph 6,5-7,5.

Preporuke za gnojidbu

Gnojidba se određuje na bazi plodnosti zemljišta i planiranog prinosa. Na zemljištima kakva su u većini slučajeva za nekakav prosječni prinos od 3,5 t/ha potrebno je 120 kg/ha dušika, 100 kg/ha fosfora i 140 kg/ha kalija. Jedan dio gnojiva unijeti pod brazdu, dio unijeti predsjetveno, a jedan dio dati za prihranu u proljeće.

Osnovna gnojidba uljane repice

Sjetva uljane repice obično traje od 20. kolovoza do 5. rujna. Ne preporučuje se sjetva repice ni prerano ni prekasno. Kod prerane sjetve dobijemo biljke s jače izduženom stabljikom i takve biljke poliježu i manje su otporne na izmrzavanje. Kod kasne sjetve dobijemo male biljke koje nedovoljno razvijene ulaze u zimu i manje su otporne na niske temperature.

Poslije sjetve obavite valjanje repice

Dubina sjetve kreće se od 1-2 cm, razmak u redu je 20-25 cm. Sklop za hibridnu uljanu repicu je 35- 45 biljaka/m² dok je sklop za linijske sorte 50 -70 biljaka/m² u žetvi. Repica ima karakteristiku da pri rjeđem sklopu nadoknadi prinos po jedinici površine povećavanjem broja komuški i broja sjemena po biljci. Količina sjemena se kreće za hibridne uljane repice 2.5-3 kg/ha a za linijske sorte 4 -5 kg/ha, ako su sijačice nove i precizne norma sjetve je i manja po hektaru.

Poslije sjetve obavezno obaviti valjanje repice radi boljeg kontakta zrna i zemlje i jednakog nicanja mladih biljaka. Zaštitu od korova obaviti inkorporacijom - prije sjetve, poslije sjetve prija nicanja ili poslije nicanja s odgovarajućim herbicidom.

Obratiti pažnju u jesen na napad štetnih kukaca kao što su repičina osa, repičin crvenoglavi buhač i kupusni buhač, a u proljeće obratiti pažnju na napad repičinog sjajnika i repičine pipe.

Autor: Nenad Erceg, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva Priprema tla PSSRS