Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 07.10.2020. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prinosi kukuruza od pet do 15, a cik-cak sjetva na pokušalištu FAZOS-a dala i 17 t/ha!

Devet distrubutera sjemena i 46 hibrida kukuruza triju FAO grupa sudjelovalo je u komparativnim pokusima na četiri lokacije. Skinuti su kukuruzi na prvom od njih, pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.954
  • 525
  • 0

Svaki hibrid kukuruza, kombajn čim obere s polja, odvozi do prikolice, istresa ga, nakon čega se vrši vaganje i mjerenje vlage, a uzorak pakira i šalje na dodatno testiranje. Na tom je punktu posao kao i uvijek do sada vodio Juraj Klarić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Osječko-baranjske županije.

Zašto Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek provodi ovakve pokuse? Razlog je doći do preporuka i savjeta proizvođačima, kako bi ostvarili što bolje prinose i rezultate. 

U pokusu pokušališta FAZOS-a kod Tenje na tri hektara zastupljeno je 46 hibrida kukuruza devet sjemenarskih kuća, a koji svoje sjeme nude na hrvatskom tržištu. Komparativne berbe održat će se ovih dana i u Vukovarsko-srijemskoj, kao i u Bjelovarsko-bilogorskoj te Međimurskoj županiji.

Poljoprivredni institut Osijek, BC Institut Zagreb, Corteva, odnosno Pioneer kukuruzi, PPK Nova Gradiška, KWS, RWA, Dekalb, LG i Syngenta su kuće koje na hrvatskim njivama imaju svoje kreacije kukuruza, a i ovoga smo se puta uvjerili u to kako izgledaju na istom mjestu, s istom agrotehnikom i u isto vrijeme.

Ovu ćemo godinu pamtiti po suši

"Danas na tržištu možemo naći jako mnogo sjemena raznih sjemenarskih kuća. Svaka od njih ima svoje marketinške akcije, ali upravo kroz ovakvu javnu berbu dobiva se stvarni rezultat. Tako omogućujemo našim poljoprivrednicima da na relativno siguran način odaberu i donesu odluku, koji su im hibridi i za koje podneblje najbolji", kaže prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-a. 

Prinosi od pet do 15 tona po hektaru

Ove je godine u Hrvatskoj kukuruzom zasijano 285.500 hektara, što je približno isto kao i prethodne, a očekuje se između dva i dva i pol milijuna tona te žitarice. Berba je krenula, a rezultati su različiti od slučaja do slučaja, istaknuo je Igor Mikulić, stručni suradnik za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Osijek.

Suša 'prošarala' hrvatska polja pod kukuruzom: jedni očekuju rekorde, drugi zbrajaju gubitke

"Na poljima Osječko baranjske županije pod ovom kulturom je 57.200 hektara ili oko sto hektara manje nego 2019. Prošle godine se prosječan prinos kukuruza kretao oko 9,5 tona po hektaru. Ove godine, sudeći prema podacima koje su nam dali proizvođači, prinosi su doista različiti", kaže pojasnivši da su na pojedinim lokacijama, kao što je, primjerice u Baranji, uzgajivači imali i manje od pet tona zrna po hektaru, a na drugim i 15 tona.

"Jasno je da su glavni razlozi ovakvih velikih razlika u tlima i količinama vlage koju je kukuruz imao tijekom vegetacije, kao i u činjenici da je ljetos velike štete na određenim područjima nanijelo nevrijeme", naglasio je Mikulić dodajući kako su otkupne cijene kukuruza od 0,85 kuna za kilogram pa i na više. 

Na istoku se kukuruz bere gotovo zreo

Prvi rezultati pokazuju veoma nisku vlagu u istočnom dijelu Hrvatske, gdje se kukuruz bere gotovo zreo, kaže Siniša Hrgović, iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. "Tu prinosi definitivno nisu veliki, a prednost je što se ne mora platiti sušenje. Ipak, vjerujem da su poljoprivrednici zadovoljniji kada ga ne moraju platiti jer su i prinosi tada veći", komentira ovaj stručnjak koji se nada da će cijena biti na prošlogodišnjoj razini.

Odmah je izvršeno mjerenje vlage, a uzorak poslan na dodatno testiranje

"S pokusima smo počeli prošle godine i dogovor je da ih provodimo tri godine na četiri lokacije, što će biti dovoljno da donesemo nekakve zaključke - što preporučiti ratarima da siju na pojedinim lokacijama", rekao je izv. prof. dr. sc. Mato Drenjančević, prodekan za razvoj pokušališta i transfer tehnologija na FAZOS-u. 

Zastupljeni hibridi FAO skupina 300, 400 i 500

Ono što bi trebalo znati je da ne mora nužno svaka uspješna proizvodnja po ekonomskoj dobiti, odmah značiti i visok prinos. Više je to stabilnost uroda svake godine na pojedinom području.       

Baš kao što kažemo da je poljoprivreda tvornica pod vedrim nebom i da je podložna svemu što priroda hoće i može, bilo je vidljivo i na javnoj berbi komparativnih pokusa hibrida kukuruza na pokušalištu Tenja Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

U pokusu su zastupljeni hibridi FAO skupina 300, 400 i 500, s ciljem utvrđivanja komercijalnih vrijednosti zrna kukuruza, zasijanih na četiri različite regionalne lokacije u Hrvatskoj. Na fakultetu kao jako važno ističu i to što su u pokuse uključeni studenti koji će svoja teorijska znanja primijeniti u praksi, u cijelom tehnološkom procesu, od pripreme tla do berbe. Upravo je priprema zemljišta, nakon skidanja uljane repice kao pretkulture, za ove pokuse uz cestu Osijek-Vukovar, bila važna. 

Napravljena je kemijska analiza tla čiji su rezultati bili sljedeći: Humus – 2,41, pH/KCl – 7,33; P-Olsen (mg/kg) – 14,40, a AL-K2O (mg/100g) – 20.67, a o gnojidbi je okupljenima govorio prof.dr.sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom na FAZOS-u. Pojasnio je kako je u pokusu osnovna gnojidba obavljena s 250 kg/ha NPK 0:20:20, a predsjetvena s 250 kg/ha UREA.

Na pokušalištu je 46 hibrida kukuruza devet sjemenarskih kuća

Sjetva ovih kukuruza obavljena je 21. travnja i to FAO 300 s 80.0000 zrna, FAO 400 sa 74.000, a FAO 500 sa 65.000 zrna. Zaštita od korova obavljena je 7. svibnja s BBCH 13, i Adengo 0,44 litre po hektaru. Kulitvacija s prihranom od 250 kg/ha KAN-a je provedena 25. svibnja.

Cik cak sjetva dala i 17 tona po hektaru

Prof.dr.sc. Bojan Stipešević nas je kratko upoznao i s rezultatima pokusa twin row, odnosno, cik cak sjetvom u udvojene redove što je čak i u ovoj, za kukuruz lošoj godini, pokazalo dobar rezultat. 

"Rezultati u nekim tretmanima, ovisno o hibridu dakako, bili su i 17 tona po hektaru. Dakle, uspjeli smo dobiti što smo htjeli. Bolju klimatološku klimu same biljke i bolje sklopove i urode. Vlaga zrna je bila ispod 20 posto. Za ovu godinu sam sretan za bilo što iznad 10 tona. Međutim, ovo sa 17 tona, u tim i takvim tretmanima, nas čini jako zadovoljnima", rekao je Stipešević koji novitete uvijek preporučuje koristiti u praksi, pa tako i twin row sjetvu, iako se u startu mora nešto više uložiti. No, na taj način imamo daleko veći broj biljaka po hektaru što donosi sigurniji prinos, zaključuje. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

FAZOS Kukuruz Berba Hibridi Krunoslav Zmaić Bojan Stipešević Zdenko Lončarić Mato Drenjančević Juraj Klarić Siniša Hrgović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]