Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 23.08.2018. 12:00

Prinos suncokreta u Sremu od 2 t do 3,5 tone

U ataru Stare Pazove za skidanje je ostalo još oko 10% suncokreta.

  • 437
  • 26
  • 0

Porodica Havran iz Stare Pazove obavila je žetvu suncokreta sa 20 hektara. Posao je počeo znantno ranije, a zbog kiše je bilo i pojave bolesti, što je uticalo na prinose. Kako kaže Janko Havran, imao je nekoliko sorti, jer se nikada ne opredeljuje za jednu, a najviše su zastupljene one iz semenske kuće Syngenta. Ima i nekoliko francuskih sorti. "Prinos varira od dve do 2,5 tone po jutru, u zavisnosti od parcele", kaže Janko za RTV.

Prinos zavisi od terena

Prinosom su zadovoljni u zemljoradničkoj zadruzi Agroprom. Kreću se od tri do 3,5 tone, a to zavisi od terena i agrotehnike. "Vlaga se kreće od 7,5% do 8%, bilo je i 12%, a negde i po 13% i 15%. Mi smo imali oko 200 hektara  suncokreta, koji smo skinuli pre dva dana. Prinos je u pazovačkom ataru oko tri tone, a u donjem Sremu oko tri tone", kaže agronom Zlatko Pijetlović.

Akontaciona cena 26 dinara

U ataru Stare Pazove za skidanje je ostalo još oko 10% suncokreta. Zrno se odmah prodaje, ali cena još nije precizirana kod svih otkupljivača. Akontaciona cena iznosi 26 dinara, a to je ono što najviše muči proizvođače. Kakav je komentar Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije pročitajte u tekstu: NAPS: Cena suncokreta ispod 35 dinara nije realna!


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Suncokret Žetva suncokreta 2018 Syngenta Janko Havran Zlatko Pijetlović Stara Pazova


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]