Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva kukuruza
  • 17.09.2021. 10:30

Prinos kukuruza - sedam tona po hektaru, ratari će odmah prodati rod?

Za razliku od prethodnih godina kada je u očekivanju bolje cene većina ratara ostavljala kukuruz na čuvanje, ove jeseni po svemu sudeći, zbog one dobre, odmah će ga plasirati na tržište.

Foto: Branislav Ogrizović
  • 2.691
  • 433
  • 0

Petnaest dana pre uobičajenog roka, a zbog dugotrajne suše, u Vojvodini je počela žetva kukuruza kojim je proletos u Srbiji zasejano nešto više od milion hektara. Iako vremenske prilike tokom vegetacije nisu pogodovale razvoju ove kulture, ratari su zadovoljni prvim prinosima, prenosi RTS.

Poljoprivredni proizvođač iz Lukićeva pored Zrenjanina Slobodan Živović, među prvim je Banaćanima koji je počeo žetvu kukuruza. Setvu je obavio u optimalnom roku i primenio je kompletnu agrotehniku, pa je zadovoljan prvim prinosima.

"Imam ove godine posejanih 230 hektara, prosek neki koji očekujem bi trebao da bude sedam tona po hektaru. Znači, ima lošijih i boljih njiva, zavisno od dela atara gde je koliko kiše palo", navodi Živović za Javni servis.

Kukuruz 25,5 dinara za kilogram

Za razliku od prethodnih godina kada je u očekivanju bolje cene većina ratara ostavljala kukuruz na čuvanje, ove jeseni po svemu sudeći, zbog one dobre, odmah će ga plasirati na tržište.

Kako se navodi u Biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) rast prodajne cene pšenice i kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog upakovanih u džakove od 50 kilograma u odnosu na prethodni period zabeležen je na gazdinstvima u okolini Pančeva. Dominantna cena kukuruza iznosila je 25,5 din/kg, a pšenice 25 din/kg. Na pijaci u Kraljevu zabeležena je prodaja pšenice i stočnog ječma po ceni od 28 din/kg i kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog po ceni od 32 din/kg.


Tagovi

Prinos kukuruza Cena kukuruza Slobodan Živović Žetva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...