Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 06.11.2020. 15:00

Primijenite prebiotik za jačanje imuniteta usjeva u fazi 2 do 3 lista

Xtender Row prebiotik i regenerator mikrobiote tla nastao je bakterijskom fermentacijom pomno odabranog biljnog materijala. U svom sastavu sadrži organske molekule slične eksudatima korijena usjeva.

Foto: Depositphotos/alexhg1
  • 445
  • 218
  • 0

U svrhu postizanja stabilnih prinosa uzgajanih kultura potrebno je poznavati važnost mikrobiološke aktivnosti tla. Mikroorganizmi djeluju sinergijski i tvoreći mikrobiom tla. Vrlo je bitna njihova brojnost, raznolikost i aktivnost kako bi postigli i omogućili blagotvorne učinke usmjerene na uzgajane biljke. 

Mikroorganizmi mogu ojačati imunitet biljke

Oni se nalaze i na njihovu korijenu gdje biljkama pružaju esencijalne hranjive tvari, mogu djelovati supresivno prema patogenim uzročnicima, ali sudjeluju i u jačanju njihova imuniteta Višedesetljetnim korištenjem različitih sredstava za zaštitu bilja, mineralnih gnojiva i mnogih drugih kemikalija u intenzivnoj ratarskoj proizvodnji, značajno smo narušili zdravstveno stanje naših tala i mikrobiološku ravnotežu. 

Kako bismo usjevu omogućili bolje usvajanje vode i hraniva putem korijena, jako je važno povećati broj pozitivnih mikroorganizama u tlu. Tako biljka postaje jača i otpornija na mnogobrojne stresne uvjete.

Povećanje plodnosti i vodozračnih odnosa tla

Preporuka tvrtke Chromos Agro je koristiti sredstvo Xtender Row prebiotik i regenerator mikrobiote tla nastao bakterijskom fermentacijom pomno odabranog biljnog materijala u dozi od 5 lit/ha u vrijeme kada usjev ima formiranu lisnu masu od 2 do 3 lista. Primjena tijekom ove faze omogućuje maksimalno iskorištenje svih njegovih dobrobiti.

Usjev na kojem je korišten Xtender Row prebiotik i regenerator

U svom sastavu sadrži organske molekule slične eksudatima korijena usjeva. Kada se aplicira na tlo, potencira razvoj pozitivnih mikroorganizama koji čine mikrobiotu tla. Osim toga, ovaj pripravak ima vrlo dobar učinak na poboljšavanje vodozračni odnosa tla i povećanje plodnosti tla što omogućava bolji medij za razvoj korijena biljke.  

Također, sredstvo aplicirano folijarno iskazuje i vrlo snažno biostimulacijsko djelovanje na usjev.  

Usjev na kojem nije korišten, znatno je zaostao

Važno je napomenuti i da se dobro miješa s drugim kemikalijama. Naša je preporuka kombinacija spomenutog pripravka s herbicidom Fuga Delta u strnim žitaricama (herbicidom čija se primjena savjetuje u ovom periodu godine). 

Za više informacija o herbicidu, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Mikroorganizmi Tlo Chromos Agro Xtender Row Plodnost tla


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]