Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 02.02.2018. 10:15

Preporuke za setvu uljane repice

Rumuni polako odustaju od konvecionalne obrade zemljiša, a sve više se okreću konzervativnoj. Zašto je to tako, objasnila je Karmela Florika Duma na 14. Zimskom seminaru farmera na Tari.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.768
  • 134
  • 0

Tehnologija proizvodnje uljane repice bila je tema gošće iz Rumunije, Karmele Florike Dume (Carmela Florica Duma) koja je došla iz kompanije Monsanto Rumunija, na 14. Zimskom savetovanju farmera na Tari.

Ona je govorila o iskustvima iz ove zemlje, u kojoj su nakon suše 2012. godine površine pod uljanom repicom smanjene, ali daju veće prinose. Napomenula je i da se nakon tople zime očekuju veliki problemi sa štetočinama i poleganjem.

Konzervativna obrada zemljišta

Rumuni polako odustaju od konvencionalne obrade zemljiša, a sve više se okreću konzervativnoj. Ona podrazumeva minimalnu obradu zemljišta, obradu u trakama i direktnu setvu bez obrade.

"Razlozi su ušteda vremena, ali i goriva, manja potreba za radnom snagom i manje habanje mašina. Ujedno se obavlja drenaža vode, kao i konzervacija vlage", objasnila je Florika Duma.

Rumuni su primenom novih tehnologija za tri godine povećali prinose sa dve tone po hektaru na 4.5 t/ha do pet tona.

Min till obrada

Min till (minimum tillage) obrada zemljišta ima nekoliko ključnih tačaka, kada je reč o uljanoj repici. Ona se koristi da bi se sačuvala vlaga za usev, a kao predusev bi trebalo koristiti ječam. Na njega se primenjuje totalni herbicid, a obavlja se i kontrola korova. Postiže se ujednačeno sazrevanje, brza i laka žetva, kao i efikasnije uklanjanje žetvenih ostataka.

 

"Posle žetve je potrebno odraditi plitku obradu, kako bi se sačuvala vlaga. Obavljaju se tanjiranje i valjanje. Obrada je pod uglom od 30 stepeni, u odnosu na pravac setve preduseva. Žetveni ostaci daju od šest do osam kilograma azota po toni, a to optimizuje klijanje i nicanje useva", rekla je Karmela.

Uobičajena neujednačenost na poljima

Rumuni su obavili eksperiment, u kome su jedni poljoprivrednici sejali ranije i čekali kišu, dok su drugi posejali u septembru. Bolje rezultate imali su oni prvi. U ovom regionu je sasvim uobičajeno da se javlja neujednačenost na poljima. Naime, pre kiše se pojavi 10% biljaka, a nakon nje ostatak.

"Na jugu Rumunije setva uljane repice obavlja se krajem jula, na povrišinama od 1.000 do 2.000 hektara. Poljoprivrednici iz ovog kraja moraju jednom ili dva puta da korist regulatore rasta. Sa druge strane, u drugim delovima seje se u prvoj nedelji septembra. Tokom oktobra i novembra broj biljaka je 25 na metru kvadratnom, dok je na proleće to 34 do 40 biljaka", otkrila je Karmela Florika.

Suša u avgustu kod mnogih je odložila setvu do 15. ili 20. avgusta. Oni koju su se odlučili za kasniju setvu, koristili su hibride sa bržim porastom u jesen.

 

Preporuka iz Rumunije

Gošća je prenela svoja iskustva, kada je reč o preporukama za setvu. Predložila je rok setve od 10. do 25. avgusta. Za setvenu normu kaže da je idealna od 40 do 45 biljaka po metru kvadratnom.

"Sejati u suvo zemljište i ne čekati kišu, a nakon setve valjati. Kada biljke niknu, postaviti klopke za kontrolu insekata. Nicanje proveriti četiri do pet dana nakon kiše. Primeniti herbicid u ranom postu, kao i kontaktni insekticid za buvač. Kontrolisati korove", navela je Florika Duma.

Dodala je i koji su to parametri za prezimljavanje uljane repice: osam listova, osam milimetara prečnik stabljike, osam centimetara dužina korena, visina tačke rasta niža od tri centimetra.

Kada je reč o azotu, preporučila je da se doda 100 kliograma u prvom prohodu i 70 kilograma u drugom prohodu, ali da se obrati pažnja da u jesen ne bude velika količina azota, jer to može dovesti do povećanog rasta biljke. Za ujednačen i bolji prinos, kao i lakšu žetvu, savetuje desikaciju.

Foto: PIS Vojvodina, Vedran Stapić, Verica Matić


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Carmela Florica Rumunija Uljana repica Seminar Tara Setva uljane repice Min till obrada Konzervativna obrada


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/