Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvješće
  • 13.07.2022. 18:00

Predviđa se pad svjetske proizvodnje, zaliha i trgovine žitaricama

U srpnju je djelomično smanjena prognoza svjetske proizvodnje pšenice, ali je podignuta za rižu

Foto: Depositphotos/e.kryzhanivsky
  • 2.730
  • 180
  • 0

Za globalnu proizvodnju žitarica u 2022. godini FAO prognoza u srpnju je povećana za 7 milijuna tona u odnosu na prethodni mjesec te je utvrđena na 2.792 milijuna tona što je za 0,6 posto manje u odnosu na prošlu godinu. 

Porast se temelji na reviziji proizvodnje kruponozrnih žitarica kojih je za 6,4 milijuna tona više. Očekuje se da će svjetska proizvodnja ovih dostići 1.5 milijuna tona u 2022., što je za 0,5 posto manje od proizvodnje u 2021. Kukuruza je više zasijano u Kini i Indiji, a prema trenutnim podacima poboljšana je prognoza proizvodnje u Ukrajini.

Proizvodnja i upotreba

Kada je riječ o pšenici, u srpnju je djelomično smanjena prognoza svjetske proizvodnje i to na 770,3 milijuna tona, što je za 1 posto niže u odnosu na prethodnu godinu. Suša je umanjila prinose u Europi, Argentini i Iraku. Dobar rod se očekuje u Kanadi i Australiji, dok Rusija očekuje rekordne prinose.

FAO je podigao prognozu za proizvodnju riže u Indiji, a globalno se očekuje 520,5 milijuna tona te žitarice, što je pad od samo 0,4 posto u odnosu na rekordnu žetvu iz 2021.

Kada je u pitanju prognoza svjetske upotrebe žitarica, ona je podignuta na 2.797 milijuna tona (+ 9,2 mil.t). U odnosu na prošlu godinu to je pad od 0,1 posto, uglavnom zbog manje upotrebe hrane za životinje. Očekuje se da će iskorištenost krupnozrnih žitarica ostati blizu razine 2021/22 i iznositi 1.504 milijuna tona u sezoni 2022/23. 

Prognoza za globalno korištenje pšenice ukazuje na blagi pad od 0,3 posto. Najviše zbog manjeg korištenja u stočarstvu, posebno u Kini i EU, kao i industrijskoj upotrebi u Indiji.

Prognoze za globalnu upotrebu riže su na rekordnom nivou od 523,1 milijuna tona.

Globalno korištenje pšenice bi moglo pasti za 0,3 posto (Foto: Đ.Lalić)

Kakve su svjetske zalihe žitarica?

Na kraju sezone 2023. godine FAO predviđa da će svjetske zalihe pšenice biti 854 milijuna tona što je za 7,6 milijuna tona više nego za prethodni mjesec. Međutim, to je i dalje za 5 milijuna tona manje na godišnjem nivou. Globalni omjer zaliha i upotrebe žitarica bi pao sa 30,7 posto u 2021/22. na 29,8 posto u 2022/23. godine.

Globalne zalihe krupnozrnih žitarica mogle bi biti povećane za 6,0 milijuna tona u odnosu na prethodni izvještaj. Vidljiv je pad od 3,6 milijuna tona koji predvodi ječam. Najveći dio očekivanog smanjenja zaliha ječma je u Kini, zbog veće upotrebe stočne hrane.

Zalihe kukuruza će ostati blizu svojih početnih  razina uz predviđeno smanjenje u Kini i SAD, dok se u Brazilu očekuje povećanje zbog rekordnih prinosa. U Ukrajini će one biti povećane za šest puta.

Manji obim svjetske trgovine

Prognoza za svjetsku trgovinu žitaricama iznosi 468 milijuna tona, što je povećanje od 4,8 milijuna tona u odnosu na prošli mjesec. Radi se o najnižem nivou u tri sezone i smanjenje od 11,4 milijuna tona ili 2,4 posto u odnosu na 2021/22. godinu. Trgovina grubim krupnozrnim žitaricama će se smanjiti za 9,5 milijuna tona ili 4,1 posto u odnosu na prošlu sezonu.

Očekivane su veće isporuke kukuruza iz Brazila i veća potražnja iz Europske unije. No, FAO-ova prognoza za globalnu trgovinu kukuruzom je 3,0 posto niža od nivoa 2021/22. godine.

Povećan izvoz iz Brazila neće moći nadoknaditi manje količine drugih velikih izvoznika. Posebno je pod upitnikom izvoz iz Ukrajine zbog blokade crnomorskih luka.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Svjetska trgovina pšenicom u 2022/23. godini će se smanjiti za 1,3 posto, u odnosu na 191 milijun tona u 2021/22. Smanjenje je uzrokovano padom izvoza iz Ukrajine i očekivanom manjom kupovinom iz Azije.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

FAO Tržište žitarica Pšenica Kukuruz Trgovina žitaricama Zalihe Proizvodnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.