Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 22.06.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Budimci

Predstavljene prinosne sorte pšenice s vrhunskom kvalitetom dorade!

Francuske sorte siju se s nešto nižom normom sjetve; 200 do 220 kilograma po hektaru. To je zato što su to pšenice koje izuzetno dobro busaju po izlasku iz zime, čuli smo na Danu polja tvrtke Axereal Croatia.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 3.551
  • 274
  • 0

Winner, Providence, Ortolan, Complice, Rubisko, Cellule, Basilio, sorte su francuske grupacije Axereal koja je na pokusnom polju u Budimcima blizu Našica održala Dan polja pšenice. No, tjedan dana prije isto je održano i u okolici Beničanaca, otkupnog mjesta ove tvrtke.

Na poljima OPG-a Domagoja Primorca postavljen je, naime, pokus kroz koji nas je proveo Ivan Pozder, voditelj tehnološko-komercijalnog tima ove tvrtke. Dok je u Bokšiću u blizini Beničanaca pokus napravio OPG Pritišanac. 

"Pred nama je jako dobar sortiment pšenice. Zahvaljujemo se OPG-u što nam je pomogao u postavljanju pokusa na svojoj zemlji i iz razloga što nam je ovo područje jako bitno u našoj prisutnosti u budućnosti. Počeci su uvijek teški, no volje imamo vjerujemo da će biti i uspjeha”, rekao je na parceli posijanoj sortom Basilio.

Sjetva je obavljena 20. listopada, a kako smo čuli, francuske sorte siju se s nešto nižom normom sjetve; 200 do 220 kilograma po jednom hektaru. "To je zato što su to pšenice koje izuzetno dobro busaju po izlasku iz zime jer imaju bolje razvijen korijenov sustav. Jače razvijen korijen znači i bolje prezimljavanje", pojasnio je. 

Pšenice koje izuzetno dobro busaju 

Basilio je dosta rana sorta, prilično niska tako da polijeganja nema. Riječ je o kvaliteti i proteinima koji se kreću od 12,5 do 13,5. 

U komparativnom pokusu na sjeverozapadu Hrvatske zadnje tri godine je bio u samom vrhu. U top tri sorte, a oni nisu gledali samo prinos nego i kvalitetu. Dakle, rekao je, to je sorta i kvalitetom i prinosom koja odgovara našem podneblju i dobro je što dolazi nešto ranije jer u lipnju znamo imati velike vrućine. "Tako nekada izbjegne i toplinski udar", naveo je dodajući da su na ovom pokusu imali pšenicu tretiranu Systivom, ali i netretiranu ovim sredstvom. 

 Ivan Pozder, voditelj tehnološko-komercijalnog tima Axereala

Kako smo čuli, CompliceProvidence, Winner i Ortola su nove sorte koje dolaze na naše tržište i dobivene su u ispitnoj i oplemenjivačkoj stanici u Mađarskoj. Basilio i Rubisko, ali i slične, su poznate u Francuskoj s tim da Rubisko već pet do sedam godina daje izuzetne prinose.

"Ondje žetva kreće dva tjedna iza nas. Imaju iste rokove sjetve, ali tijekom cijele godine imaju blažu klimu, pogotovo u svibnju i lipnju pa je vegetacija tamo duža", pojasnio je zašto upravo u Mađarskoj koja je klimatološki slična nama, nastaju pšenice za naše područje.

"Tako dobijemo one koje ćemo imati na tržištu barem narednih pet godina i koje će biti, što nam je cilj, najbolje u Hrvatskoj", naglasio je.

Rubisko najpopularniji u Francuskoj 

Vezano uz Providence, on pripada između rane i srednje rane sorte čiji je pokus rađen s regulatorom rasta. No, važno je reći da je bilo varijanti s regulatorom i bez, ali i s regulatorom i folijarcem.

"Na pokusu gdje je korišten regulator rasta dobili smo veći prinos. Njegova je funkcija u tome da u jednom trenutku zaustavlja rast biljke u visinu i počinje rast i razvoj u korijenu te samim time bolje prihvaća hranjiva. Biljka uspješnije uzima i dušik koji je otišao u niže slojeve tla. Dobivate ujednačeniji usjev jer se primarne i sekundarne vlati izjednače i svaki klas dobiva iste uvjete", pojasnio je Pozder.

Kako smo čuli, kada je u pitanju Rubisko, u Francuskoj je to srednje rana visoko prinosna pšenica, najpopularnija i najprinosnija u toj zemlji. Izuzetno dobre prinose dao je i u Hrvatskoj gdje ga rade prvenstveno po narudžbi za proizvodnju tjestenine Barilla.

Rubisko se pokazao odličnim i u našim uvjetima 

Winner će za naše područje imati od jeseni u prodaji. Vrlo je prinosna, proteini su joj 11,5 do 12 s tim da mnogo toga ovisi o gnojidbi. Kako je otkrio, na jednom OPG-u koji ulaže puno u prihranu, proteini kod Winnera rasli su i do 14. 

"Ima potencijal dobivanja visoko kvalitetne količine proteina, ali je načelno sorta za visoke kilogramske prinose", naglasio je. 

Nova otkupna stanica u Beničancima

Cellule je prinosna sorta koja jako dobro prezimi i dosta je otporna na bolest. "Complice je moj favorit i mislim da će u narednim godinama biti naš top favorit jer je jako stabilna i u pokusima u Mađarskoj je bila dvije tone jača od očekivanog prosjeka", otkrio je navodeći i da je sorta Ortolan nešto između Cellule i Brasilia i kvalitetom na razini 11,5 proteina. 

Ivan Pozder na početku predstavljanja naglasio je i da imaju novu otkupnu stanicu Beničancima te okupljenim ratarima pojasnio da je riječ o grupaciji čiji su vlasnici poljoprivrednici. Njih čak 13.000. I svaki član uprave je poljoprivrednik.

“Upravo zato je možda i naša politika prema poljoprivrednicima malo drugačija. Pristup je takav da smo stalno u kontaktu, savjetujemo ih i radimo s njima sve kako bismo imali što bolju žetvu i kvalitetniju robu", kazao je ističući kako u Novoj Gradiški gdje je i sjedište Axereala u Hrvatskoj, rade 2.500 hektara zemlje i uglavnom se bave sjemenskom proizvodnjom.

Pretežno se radi sjemenska proizvodnja pivarskog ječma, pšenice i soje. "Mislimo da je naša kvaliteta dorade trenutno pri vrhu u RH”, naveo je dodajući da, kad je u pitanju dorada soje, uz dobru tehnologiju, imaju nove strojeve.

Suradnja s tvrtkom BASF

Inače, većina sorti na pokusnom polju tretirana je Systivom, kako smo čuli, jedinim fungicidom za tretiranje sjemena koji štiti list, jača kondiciju i imunitet biljke. "Systiva nam omogućuje izostavljanje prvog folijarnog tretmana u vlatanju", pojasnio je Vedran Išasegi iz BASF-a.

Dan polja pšenice održan je u Budimcima 

Što se tiče folijarnih fungicidnih tretmana, tretman zastavice odrađen je Priaxorom. "On je etabliran i dobro poznat proizvod za zaštitu lista. Ono što ga izdvaja od drugih je zaštita novog porasta i duplo bolji utjecaj na fiziologiju bilje", naglasio je dodajući da u ovom tretmanu do izražaja dolaze i osobine kao što su dupla doza imuniteta (bolja kondicija, fiziologija biljke), dugotrajnost djelovanja i zaštita novog porasta. Klas je tretiran novim sredstvom na tržištu Revycare koji je, kaže, više od proizvoda koji štiti samo klas.

"U ovom tretmanu je više nego potrebno osigurati i dugotrajnu zaštitu zastavice, pomoći biljci nositi se sa stresom i osigurati kvalitetnije nalijevanje zrna, a u tome je Revycare za klasu iznad“, kazao je Išasegi.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pšenica Axereal Basilio Dan pšenice Ivan Pozder OPG Domagoj Primorac Vedran Išasegi


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce