Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opstanak
  • 13.11.2013. 19:16

Predati se ili uzeti stvar u svoje ruke?

Kada su ratari na dobitku, stočari su na gubitku. Začarani krug se širi, a neki su jednostavno odlučili uzeti stvar u svoje ruke i izvoziti - bez posrednika. Situacija iz 2013. neće se ponoviti.

Foto: freepik.com
  • 1.410
  • 205
  • 0

Na slavonsko baranjskim oranicama, žetva kukuruza je, zbog suše i visokih temperatura u vrijeme nalijevanja zrna, dala manje prinose od očekivanih. Međutim, velika nepoznanica proizvođačima je bila točna otkupna cijena, koju nisu znali ni za ostale kulture sve dok ih nisu skinuli s njiva. A onda se pokazalo da je daleko ispod očekivanja. Cijena je nakon prošlogodišnje rekordne od 1,80 kn za kilogram, pala na 1,05 kn, no postoji mogućnost da će cijena rasti, baš zbog toga što je velik dio posiliran te zbog nižih prinosa od očekivanih.

Tko pije, a tko plaća?

Da bi cijena primjerice, kukuruza, zadovoljila troškove proizvodnje ratara, ali i stočara, kažu - ne smije biti previsoka kao prošle godine, ali ni preniska. Naime, nije realna situacija da su ratari na dobitku, kao što je to bilo prošle godine, a da se stočarima - visokom cijenom hrane za tov, koje veliki dio čini kukuruz, ulozi povećavaju. Često se zaboravlja da nepovoljna otkupna, a kasnije i prodajna cijena postaje sve teži teret stočarima kojih je iz dana u dan sve manje. Iako su prividno jedni na dobitku, poljoprivredna proizvodnja povezana je i umrežena, u svim svojim sektorima. I ako je primjerice, prošlogodišnja visoka otkupna cijena kukuruza išla ratarima na ruku, nikom ne ide u korist propadanje i gašenje stočnih farmi, pa i oni priznaju da je prošle godine, cijena kukuruza s obzirom na sveukupnu situaciju u ratarstvu, ali i stočarstvu, bila previsoka.

Vrijeme je da shvatimo kako održiva poljoprivreda funkcionira na način da povezuje sve grane proizvodnje i da se neuspjeh u jednoj odražava i na onu drugu. I tako cijeli proces ide do krajnjeg potrošača, koji će taj neuspjeh skupo platiti, ili će se nažalost - kako vidimo i u našoj zemlji, negativno odraziti na tržište. Predug je proces od polja do stola, troškovi proizvodnje se povećavaju, a o isplativosti, hrvatski poljoprivrednik može samo sanjati. Kako je kukuruz osnovna namirnica u hranjivu stoke, realna cijena koja bi zadovoljila i ratare i stočare, bila bi oko 1,30 kn, kažu ratari.

Ove godine, ratari najavljuju kako će žito plasirati u izvoz i tako preskočiti posrednike, koji su na njima itekako zarađivali. Pa zasigurno će i kukuruz, za koji se u narednim godinama može očekivati još veća potražnja, jer osim zrna može ići u silažu, ali i za proizvodnju bioplina, naći svoje mjesto izvan granica Hrvatske, dok će nama iz zemalja EU, nažalost stizati tržišni viškovi.

Kukuruz je kultura koja oduvijek zauzima najviše poljoprivrednih površina u Hrvatskoj, čak više od 350.000 hektara. Proizvodnja bi bila i veća da ratari nažalost, ne moraju svaštariti u proizvodnji jer nisu sigurni što će im se na kraju uopće platiti. Ništa se, po običaju ne zna do posljednjeg trenutka, nema sigurnosti, strategije ni plana proizvodnje. Ratari ističu da su zbog nesređenog stanja u poljoprivredi, svoja ulaganja nepotrebno povećavali i zaduživali se kreditima, stoga ne mogu smanjiti ni cijenu proizvodnje, a u konačnici samo preživljavaju.

Stvar je sada u rukama poljoprivrednika

U Baranji se kažu, ipak pojavio tračak nade. Udruženi ratari su u Mađarsku izvezli 1000 tona suncokreta po 2,20 kn, uz naknadno plaćanje uljnosti te im je ponuđen ugovor s 30% jeftinijim repromaterijalom. U Izraelu je završilo 2000 tona pšenice i ječma, bez troškova otkupa i sušenja, a novac je na računu, kažu, bio za dva dana. Za kukuruz već stižu ponude i iz Slovenije. Petnaestak OPG-ova ujedinili su proizvodnju, zajednički rade i za iduću žetvu im se neće ponoviti situacija iz 2013.

Plasirati misle i u zemlje trećeg svijeta, nije im problem skupiti 20 000 tona proizvoda i izvesti ga direktno te dobiti isplatu koju veliki otkupljivači inače uzimaju na njihov račun. Uzeli su stvar u svoje ruke. U otkup se mogu uključiti i ratari s manjih površina, ali očekuju pomoć i od države, ili u obliku kredita ili u obliku povlačenja sredstava iz EU fondova za izgradnju nužnih skladišnih prostora. Za kukuruz kažu da je biljka budućnosti jer uz dosadašnju primjenu u stočnoj hrani, sirovina je sve popularnijih bioplinskih postrojenja te bioetanola kao pogonskog goriva u automobilima, što mu povećanom potražnjom, jamči i rast otkupne cijene u budućnosti.

Foto: freepik.com


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Izvoz Pšenica Ječam Mađarska Slovenija Otkupna cijena Održiva poljoprivreda Ratari Stočari Opstanak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."