Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jerković d.o.o.
  • 13.12.2017. 13:30

Preciznost Trimble sustava mjeri se u centimetrima!

Trimble obuhvaća cijeli niz sustava i softvera za preciznu poljoprivredu. Rješenja su dostupna za sve faze poljoprivredne proizvodnje, od sjetve do berbe, odnosno žetve.

  • 1.817
  • 158
  • 0

"Na početku mi nisu vjerovali da će sve ovako izgledati i da će za svaku operaciju u poljoprivredi postojati rješenje", rekao je na početku svog izlaganja Mitar Jovanović, direktor Livone d.o.o., tvrtke iz Srbije koja je zastupnik Trimble za zemlje u okruženju. U Hrvatskoj Trimble prodaje tvrtka Jerković d.o.o iz Koške koja je i organizirala u Čepinu kraj Osijeka predavanje o navigacijskim i GPS sustavima koje je privuklo 300-tinjak naprednih poljoprivrednika koji će u skoroj budućnosti biti zasigurno korisnici takvog sustava upravljanja strojevima u poljoprivredi. Jovanović je rekao da u Srbiji imaju već oko 250 korisnika od manjih do velikih koperacija koje posluju na području Srbije, a sve ih je više i u Hrvatskoj, upravo posredovanjem i prodajom od strane tvrtke Jerković d.o.o. iz Koške.

Suvremena poljoprivreda suočava se s velikim izazovima koje izaziva oštra tržišna konkurencija, rast cijena sirovina, neizvjesne cijene poljoprivrednih proizvoda i klimatske promjene. Povećanje produktivnosti i učinkovitosti, pridržavanje agrotehničkih rokova smanjenjem troškova i povećanjem prinosa postaje imperativ. To se može postići samo korištenjem najsuvremenije tehnologije koja omogućuje pravovremene odluke i potpunu kontrolu poljoprivredne proizvodnje.

Rješenja dostupna za sve faze poljoprivredne proizvodnje

Trimble obuhvaća cijeli niz sustava i softvera za preciznu poljoprivredu. Rješenja su dostupna za sve faze poljoprivredne proizvodnje, od sjetve do berbe, odnosno žetve. Predavač je istaknuo da svi u početku krenu s navigacijom i odmah primijete velike koristi. Inače, Trimble CFX 750 je najpopularniji. To je vrhunski GNSS navigator s operativnim sustavom.

Claas traktor zastupnika Jerković d.o.o. s Trimble sustavom

Primjerice, instalacijom jedne nove aplikacije dobivaju se informacije o trenutnom radu drugih strojeva, vremenskoj prognozi i cijenama na tržištu žitarica i svi su ti podaci dostupni u kabini, što omogućuje vlasniku da upravlja imanjem dok vozi traktor, ističu na ovom predavanju u velikoj sali hotela Zelen krov u Čepinu.

"Trimble TMX-2050 ima automatsko upravljanje samohodnim strojevima s Trimble Autopilotom, EZ-Pilotom, EZ-Steerom, zatim automatsko upravljanje povezivanjem strojeva s Trimble TrueTracker, TrueGuide. Pa onda je tu i NextSwath ™ tehnologija - kada automatski okreće stroj na uvratini s Trimble Autopilot sustavom. Postoji mnogo prednosti. Trimble xFill ™ omogućuje kontinuirani rad u slučaju gubitka signala iz vaše bazne stanice ili VRS mreže stalnih postaja. Opcija VehicleSync ™ je bežična razmjena podataka na radnoj površini između više strojeva koji rade na istom zemljištu. On je i ISOBUS kompatibilan", naglasio je Jovanović.

Kako je dodao, riječ je o sustavu koji zamjenjuje originalne ekrane i josticke i kompjutore radnih strojeva. Jer svaki stroj u biti ima svoj ekran i priključak i u jednom takvom traktoru bi imali po pet, šest i više ekrana i šumu kablova. Sada je s ISOBUS sustavom sve na jednom ekranu. Kontrola rada rasipača mineralnog gnojiva, prskalica i sijačica uz ISOBUS priključak ili Trimble Field-IQ sustav. Uz pomoć tog sustava dolazi i do uključivanja i isključivanja pojedinih sekcija u prskanju, sjetvi, gnojidbi tako da nema preklapanja.

Naravno, riječ je i o znatnoj uštedi jer se neće dogoditi da se posije preko posijanog ili da se prska tamo gdje nema biljaka za prskanje.

"Jako je teško i nabrojati što se sve može s ovim sustavom. On prepoznaje gdje je korov. To radi uz pomoć Trimble GreenSeeker sustava s optičkim senzorima. Taj svojevrsni zeleni tragač to radi odlično. Zatim sustav prati i povećanje prinosa i vlage na kombajnima, a tu je i kontrola upravljanja zemljištem s Trimble Field Level II i odvodnjom s Trimble WM-Drain. Sustav memoria i podatke o parceli, mapira objekte na zemljištu i slično", dodao je.

Vrhunska preciznost u centimetrima

O praktičnoj upotrebi govorila su i dvojica znanstvenika s Poljoprivrednog instituta u Osijeku, dr.sc. Alojzije Lalić i dr.sc. Dario Novoselović. Upravo je Novoselović zorno prikazao i pojasnio način rada i iskustva s ručnim Trimble Greenseekerom na pšenici u Hrvatskoj. Dr. Lalić je održao predavanje pod nazivom "Analiza učinka zaštite i norme sjetve na stanje biomase tim istim greenseekerom." O suradnji s okupljenim poljoprivrednicima i mogućnostima kupnje pričao je Alojz Jerković koji je ponudio svu moguću suradnju, a važno je i znati da ova tvrtka daje svu moguću podršku i što se tiče rezervnih dijelova, održavanja, obuke i sve moguće pomoći nakon kupnje i rada sa sustavom. Mitar Jovanović na primjeru jednog velikog poljoprivrednika i njihova kupca pokazao je praktični primjer kako sve to funkcionira na terenu.

Kupcima sijačica Zoltan Kurunci iz Horscha ne preporuča kupovinu markera. Ističe da treba nabaviti GPS navigaciju pomoću koje se može raditi i noću. I on taj sustav koristi na svom imanju, a u svom predavanju govorio je o Horsch strojevima koji odlične rade upravo uz pomoć sustava Trimble. Pred ogromnim brojem poljoprivrednika na kraju je govorio i Aleksandar Čorić, ali o GNSS navigacijskim sistemima. Naziv GNSS znači globalni navigajski satelitski sustav. Predstavio je novitet, a to je Trimble CFX-750, napredni GNSS (GPS + GLONASS) navigator za poljoprivredu.

Koristi se za manualno navođenje ili automatsku navigaciju uz Trimble Autopilot, zatim ET-pilot ili pak EZ-steer sustav. Trimble CFX-750 ima mogućnost nadogradnje preciznosti i funkcionalnosti. Podržava korekcijske signale svih razina točnosti. Odnosno, birate preciznost u centimetrima. Od osnovnog čija je preciznost na desetak, petnaest centimetara, do vrhunskog s preciznošću od 2,5 cm, rekao je na kraju predavanja Čorić.


Fotoprilog


Tagovi

Jerković Trimble GNSS Satetlit Alojzije Jerković Alojzije Lalić Dario Novoselović Mitar Jovanović Zoltan Kurunci


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner