Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 27.03.2019. 12:00

Pravovremenom zaštitom žitarica od bolesti i korova do najviših ciljeva!

Promjena klimatskih uvjeta, nove sorte, nova generacija fungicida, utjecali su na ozbiljniji pristup zaštite žitarica od bolesti. Pogledajte savjete tvrtke Syngenta.

Foto: Syngenta
  • 2.528
  • 134
  • 0

Pravovremena i preventivna zaštita žitarica od bolesti neizostavna je mjera intenzivne proizvodnje čiji je cilj ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete zrna. Promjena klimatskih uvjeta, nove sorte, nova generacija fungicida, utjecali su na ozbiljniji pristup zaštite žitarica od bolesti.

Preporuke za prvo prskanje ječma

Ječam se za razliku od pšenice znatno brže razvija i prolazi kroz različite faze rasta zbog čega su najčešće dovoljna dva tretmana protiv bolesti. Zbog intenzivnog i brzog rasta ozimog ječma, pravovremena preventivna zaštita od bolesti (T1 - prvo koljence) izrazito je važna, naročito u godinama s toplim i vlažnim zimama. Vrlo rano u proljeće možemo očekivati jake zaraze sivom i mrežastom pjegavosti.

Prvi tretman ozimog ječma Syngenta preporučuje obaviti u fazi 1. do 2. koljenca (BBCH 31 - 33). Prvim prskanjem ječma sprječavamo daljnji razvoj bolesti i infekcije novih, gornjih listova. 

Za prva prskanja Syngenta preporučuje primjenu fungicida: ELATUS® Era u dozi 0,8-1 l/ha ili ARTEA PLUS® u dozi 0,5 l/ha.

Ječam je osjetljiv na polijeganje, zbog čega je važna primjena regulatora rasta. Preporučuje se primjena MODDUS® 250 EC u fazi 1. koljenca (BBH 31). Doza u ječmu: dvoredni 0,4-0,5 l/ha; šestoredni 0,6-0,7 l/ha.

Program zaštite ječma:

Otprilike tri tjedna nakon prvog prskanja obavezan je drugi tretman - početak klasanja, kada je lisna masa formirana i razvijen list zastavičar (BBCH 49).

Preporuke za prvo prskanje pšenice

Proizvođači koji žele ostvariti visoke prinose provode najmanje dva tretmana pšenice u toku vegetacije. Često je period između prvog i drugog prskanja predug, prestaje djelovanje prvog tretmana i dolazi do opasnosti od novih zaraza.

Kako bi osigurali planirani prinos, proizvođači sve češće provode tri tretmana: T1 (prvo koljence), T2 (zastavica), T3 (u klas).

Najveću prijetnju rano u proljeće predstavlja smeđa pjegavost pšenice (Septoria tritici). Da bi zaustavili širenje bolesti koje su zarazile biljku u jesen i spriječili širenje bolesti na gornje listove, prvo prskanje pšenice najbolje je obaviti u fazi 1. do 2. koljenca (početak vlatanja, kada je pšenica visine 20-25 cm).

Za prvo prskanje pšenice, kao najbolje rješenje protiv rane pojave smeđe pjegavosti, preporučuje se u fazi 1. do 2. koljenca primijeniti fungicid AMISTAR OPTI® u dozi 2,5 l/ha ili ekonomično rješenje u nešto kasnijoj fazi (2. do 3. koljence) fungicid ARTEA PLUS® u dozi 0,4-0,5 l/ha.

AMISTAR OPTI® djeluje i pri nižim temperaturama ispod 10˚C. Namijenjen je upravo ranom T1 tretmanu (početak vlatanja) gdje dugotrajno preventivno štiti novo izrasle listove. AMISTAR OPTI® zbog azoksistrobina ima pozitivno djelovanje na fiziologiju biljke.

Program zaštite pšenice:

AXIAL® 50 EC: Spremno i sigurno protiv travnih korova u žitaricama

Specifična formulacija pripravka AXIAL® 50 EC s ugrađenim okvašivačem osigurava kvalitetno usvajanje i siguran učinak na uskolisne korove u žitaricama (slakoperka, ljuljevi, divlja zob, mišji repak i dr.). S obzirom na to da djeluje isključivo preko lista, vlaga u tlu ima minimalan utjecaj na djelotvornost ovog herbicida.

AXIAL® 50 EC učinkovito suzbija slakoperku, ljuljeva i druge travne korove pšenice i ječma. Idealan je kao partner herbicidima protiv širokolisnih korova, ali i za korekcije protiv uskolisnih korova.

Za više informacija obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

ELATUS® Era Zaštita žitarica Syngenta ARTEA PLUS® AXIAL® 50 EC Ozimi ječam Pšenica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]