Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 07.11.2016. 13:30

Pravo je vrijeme za Alister Grande!

Jeste li propustili pripremu koja će vam omogućiti punu zaštitu žitarica od korova u jesensko vrijeme prskanja? Prebacite se na Alister® Grande - moderni herbicid za rano suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova u ozimoj pšenici i ozimoj pšenoraži.

  • 2.162
  • 98
  • 0

Priprema za dobar urod

Već sad je došlo vrijeme da se pobrine oko dobrog uroda za iduću godinu. Pogodna priprema tla, pravovremena sjetva tretiranog sjemena, odgovarajuća gnojidba i pravovremena kontrola korova i bolesti žitarica, samo su neke od mjera za postizanje cilja svakog poljoprivrednika: visok i kvalitetan prinos proizvoda.

Dakle, u našoj zemlji, kao i drugdje u svijetu uskolisni i širokolisni korovi smanjuju količinu i kvalitetu ubranih zrna. U slučaju ranije sjetve i duge prekrasne jeseni neki korovi mogu izazvati znatne štete u razdoblju od kasne jeseni do ranog proljeća.

Suzbijanje korova na ozimoj pšenici i pšenoraži

Alister® grande je najmoderniji herbicid za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova na ozimoj pšenici i pšenoraži.

Aktivne tvari mezosulfuron i jodosulfuron spadaju u skupinu sulfonil urea. Obje aktivne tvari se sistemično prenose, a biljka ih upija kroz listove i preko tla. Mezosulfuron djeluje preko tla na najvažnije uskolisne korove kao što su obična slakoperka i mišji repak. Zato pripravak Alister® grande možemo upotrijebiti u ranim fazama razvoja žitarica, već u jesenskom razdoblju odnosno rano u proljeće do kraja busanja.
Alister® grande se može koristiti od razvojne faze 2 prava lista (BBCH 12) pa do kraja busanja (BBCH 29) pšenice.

Optimalno vrijeme primjene Alistera prema veličini biljke

Alister® grande se upotrebljava kada je korov u fazi aktivnog rasta. Suša i niske temperature (2-5 °C) usporavaju djelovanje, ali ne smanjuju učinkovitost herbicida. Usjev u trenutku tretiranja ne smije biti pod stresom (suša, mraz, bolesti, slano tlo, poplava, jaki nedostatak hranjivih tvari). U tom slučaju može doći do prolaznog bijeljenja žitarica. U svakom slučaju, simptomi će nestati čim uvjeti za rast i razvoj žitarica budu ponovno normalni.
Alister® grande se u potpunosti upija u biljke u roku od četiri sata. Kiša koja padne četiri sata nakon aplikacije pripravka neće utjecati na njegovu učinkovitost. U trenutku prskanja lišće ne smije biti mokro.

Dodavanje okvašivača se ne preporučuje jer je Alister® grande već u OD formulaciji. Ona već sadrži okvašivač u optimiziranoj koncentraciji za specifične potrebe aktivnih tvari u pripravku.
Bayer navodi kako se u prethodnoj sezoni Alister® grande koristio na usjevima ozime pšenice i ozime pšenoraži te ističu kako su sigurni u njegovu učinkovitost i djelotvornost. Proizvođači su bili vrlo zadovoljni.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Suzbijanje korova Herbicid Prinos Pšenica Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/