Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 01.08.2020. 16:30

Pravilnom gnojidbom uljane repice do visokih prinosa

Razliku između količine hraniva koju biljci osigurava tlo i potrebne količine hraniva za određeni prinos potrebno je nadoknaditi mineralnom gnojidbom koja se prema vremenu primjene dijeli na osnovnu i predsjetvenu gnojidbu te prihranu, ističu iz Petrokemije d.d.

Foto: Jumpstory
  • 337
  • 362
  • 0

Dobra opskrbljenost biljaka osnovnim i sekundarnim hranivima utjecat će na optimalni razvoj usjeva. Brzina usvajanja hranjivih tvari od strane uljane repice ovisi o njihovoj dinamici kretanja u tlu i fazi razvoja biljke.

U ranim fazama rasta pa sve do faze cvatnje ove uljarice najbrži je unos osnovnih i nekih sekundarnih hraniva poput dušika, fosfora, kalija i sumpora.

Potrebna nadoknada mineralnim gnojivima

"Dušik i sumpor su vrlo pokretne tvari u tlu i unose se gnojidbom nekoliko puta tijekom vegetacije biljaka, za razliku od fosfora i kalija koji se unose u osnovnoj i predsjetvenoj obradi tla. Osim dovoljne opskrbljenosti tla hranivima i vlažnost tla ima važnu ulogu u gnojidbi te postizanju optimalnog prinosa uljane repice.

Razliku između količine hraniva koju biljci osigurava tlo i potrebne količine za određeni prinos potrebno je nadoknaditi mineralnom gnojidbom koja se prema vremenu primjene dijeli na osnovnu i predsjetvenu gnojidbu te prihranu“, ističu iz Petrokemije d.d.

Gnojidba uljane repice

U određivanju količine i odnosa, kao i vremena i načina primjene makro i mikrohraniva, nužna je kemijska analiza tla i poznavanje dinamike njihova usvajanja, odnosno potrebe biljaka za pojedinim tvarima tijekom vegetacije. Ovakvim upravljanjem moguće je ekonomičnije primijeniti gnojiva, naglašavaju iz tvornice. 

Osnovna gnojidba

U osnovnoj gnojidbi uljane repice mineralno gnojivo se zaorava na punu dubinu oranja, tako da su biljke tijekom cijele vegetacije osigurane potrebnim biljnim hranivima. Time se biljke potiče na razvoj korijena u dublje slojeve tla gdje ima dosta vlage i povećava im se otpornost na sušu. U osnovnoj gnojidbi unosimo najveći dio potrebnog fosfora i kalija, te manji udio dušika, stoga se može primijeniti formulacija NPK 7-20-30 u količini 400 - 600 kg/ha, ovisno o plodnosti tla i planiranom prinosu.

Predsjetvena gnojidba

Ova gnojidba obavlja se zajedno s pripremom tla pred sjetvu kada se gnojivo unosi u plići sloj tla tanjuračama ili sjetvospremačima kako bi usjev u početnom razvoju imao dovoljno pristupačnih hraniva. Predsjetvenom gnojidbom unosimo preostali dio fosfora i kalija ako ukupne potrebe za uljanu repicu nisu unesene osnovnom gnojidbom te polovinu potreba biljke za dušikom i manji udio sumpora. Prema nekim istraživanjima unosom oko 30 kg/ha sumpora prije sjetve ove poljoprivredne kulture povećava se prinos i do 50%. Od mineralnih kompleksnih gnojiva u predsjetvenoj gnojidbi primjenjuju se formulacije s približno jednakim udjelom biljnih hraniva, dušika, fosfora, kalija i sumpora, kao što su formulacije: NPK 15-15-15 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK 20-10-10 u količinama 150 - 200 kg/ha. Ukoliko su osnovnom gnojidbom unesene ukupne potrebe biljke za fosforom i kalijem, u gnojidbi pred sjetvu mogu se unijeti amidno dušična gnojiva UREA N 46 u količini 100 - 120 kg/ha ili UAN N 30 tekući u količini 80-120 l/ha, ili amonijev sulfat PETROKEMIJas u količini 150 - 200 kg/ha.

Prihrana

Prihrana gnojivima obavlja se u vrijeme rasta i razvoja biljaka kako bi se osigurale dovoljne količine pristupačnih biljnih hraniva, posebice dušika i sumpora u stadiju pred cvatnju uljane repice. U prihrani preporuča se primijeniti dušična gnojiva u lako pristupačnom amonijsko - nitratnom obliku kao što su KAN ili ASN u količini 150 - 200 kg/ha.

Prihrana ove uljarice može se obaviti u dva obroka, gdje veći obrok dušika treba dodati u prvoj prihrani na početku kretanja vegetacije u proljeće kako bi se pospješila regeneracija usjeva nakon zime, a drugu prihranu primijeniti prije cvatnje. Ovakva je dinamika tijekom vegetacije obavezna u slučaju kada nakon prve prihrane padnu obilnije oborine te na laganim i pjeskovitim tlima.

Za više informacija, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Mineralna gnojiva Petrokemija d.d. Hraniva Analiza tla


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]