Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 05.06.2022. 13:30

Pravilnik o stavljanju na tržište sjemena uljarica i predivog bilja u javnom savjetovanju

Propisuje uvjete certificiranja sjemena, službeni nadzor, doradu, zahtjeve za kvalitetom, način izdavanja certifikata, uvjete pakiranja i slično.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 232
  • 53
  • 0

Nacrt prijedloga Pravilnika o stavljanju na tržište sjemena uljarica i predivog bilja pušten je u javno savjetovanje.

Njime se propisuju uvjeti certificiranja sjemena uljarica i predivog bilja, kategorije i uvjeti proizvodnje toga sjemena, postupak službenog nadzora nad njegovom proizvodnjom, način njegove dorade, zahtjevi kvalitete, postupak i način izdavanja certifikata za to sjeme, način i uvjeti njegova pakiranja, plombiranja i označavanja te uvjeti za njegovo stavljanje na tržište i uvoz.

Između ostalog u prijedlogu Pravilnika stoji da sjeme mogu proizvoditi pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik dobavljača sjemena i registrirane za tu proizvodnju. Također, sjeme konoplje i maka može se proizvoditi samo ako su ispunjeni i uvjeti posebnih propisa kojima se regulira uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti droge.

Ako je sjeme namijenjeno izvozu označava se certifikatom Organizacije za ekonomsku/gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) ako je službenim nadzorom utvrđeno da sjeme ispunjava sve uvjete.

Pakiranja sjemena uljarica i predivog bilja kategorija osnovno, certificirano svih generacija i komercijalno moraju biti plombirana i označena pod službenim nadzorom ili u okviru nadzora pod stručnom kontrolom na način da se pakiranje ne može otvoriti bez oštećenja plombe ili ostavljanja traga oštećenja na pakiranju ili certifikatu o sjemenu na pakiranju, stoji u Pravilniku.

Također, iz Ministarstva poljoprivrede napominju da se on donosi na temelju novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 30.6.2022, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Nacrt Prijedlog pravilnika Sjeme uljarica Predivo bilje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]