Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 13.05.2017. 12:00

Pravilna primjena sredstava štiti biljke, ljude i okoliš

Dvije radionice o tehnologiji primjene sredstava za zaštitu bilja koje su se sastojale od teoretskog i praktičnog dijela, organizirala je Syngenta u Tovarniku i Šagu.

Foto: Ivica Prpić
  • 1.720
  • 107
  • 0

Syngenta je organizirala dvije radionice o tehnologiji primjene sredstava za zaštitu bilja koje su se sastojale od teoretskog i praktičnog dijela. Radionica namijenjena ratarima održana je u Tordincima, dok je u Šagu upriličena radionica prilagođena voćarima. Graham Sanderson i Mark Freyeisen bili su glavni predavači koji su došli iz Basela, središta Syngente te su polaznicima radionice prenijeli saznanja o važnosti kvalitetne primjene sredstava za zaštitu bilja.

Naime, kako je na početku istakao Sanderson, zadatak industrije nije samo prodaja već i edukacija o primjeni tih sredstava jer je "proizvod dobar onoliko koliko je dobra njegova primjena".

Pravilnom primjenom do učinkovitosti

"Idealno bi bilo imati 100 posto učinkovito sredstvo", rekao je Sanderson i dodao kako samo 50 posto učinkovitosti dolazi od sredstva a ostalih 50 posto ovisi, između ostalog, o pravilnom vremenu primjene, klimatskim uvjetima, ispravnosti i podešavanju uređaja, brzini rada...

Zbog nepravilne primjene, sredstva za zaštitu bilja slabo su učinkovita

"Uslijed nepravilne primjene sredstava za zaštitu bilja (SZB) dolazi do njihove slabe učinkovitosti, otpornosti korova i bolesti, a rezidui zagađuju vode i tla", rekao je Sanderson i dodao kako svaka kap koja ne dođe gdje treba, nema učinkovitost i predstavlja trošak sredstava te negativno djeluje na okoliš. Mehanizmi djelovanja SZB mogu biti preventivni, kada se usjev tretira prije pojave bolesti ili štetnika - te kurativni, kada se već napadnuta biljka nastoji izliječiti, podsjetio je Sanderson i istakao kako kontaktna sredstva moraju imati bolju pokrovnost jer djeluju samo tamo gdje "padnu".

"Prilikom zaštite bilja vrlo je važna i kvaliteta formulacije, osobito danas kada na tržištu ima mnogo jeftinijih "generika" s istom djelatnom tvari, ali su ostali sastojci drugačiji što također utječe na učinkovitost sredstva", rekao je Sanderson i dodao kako treba obratiti pozornost i na miješanje sredstava pa je važno čitati uputstva i preporuke te voditi računa o kemijskoj i fizikalnoj kompatibilnosti ali i redoslijedu miješanja.

Zadatak industrije nije samo prodaja već i edukacija o primjeni tih sredstava jer je "proizvod dobar onoliko koliko je dobra njegova primjena".

Prvo se miješaju krutine, zatim granule, prašiva, emulzije pa tek onda folijarna gnojiva rekao je Sanderson i savjetovao da se sredstva koja se miješaju prvi put isprobaju prvo u maloj količini i na maloj površini. Kod primjene SZB važan je i usjev koji se štiti jer različiti usjevi imaju specifične zahtjeve za zaštitom.

"Primjerice kupus ima voštani list te kapljice sredstva lagano skliznu pa je potrebno koristiti i okvašivač. Kod usjeva gustog sklopa sredstvo teško prodire do svih dijelova biljke, a list uljane repice je teško ovlažiti, kapljice odskaču s površine lista, ne prijanjaju, pa je potreban okvašivač dok to nije potrebno kod krumpira koji ima mekani list i kapljica ostaje na listu i bez oprašivača", objasnio je Sanderson i dodao kako Syngentina sredstva već imaju ugrađen okvašivač u svoja sredstva.

Voda je samo nosač sredstava, bitna je doza

Za kvalitetnu primjenu SZB treba imati i ispravan uređaj za njihovu primjenu rekao je Sanderson i podsjetio kako je na tržištu velika ponuda različitih uređaja: od leđnih i voćarskih atomizera, ratarskih prskalica pa do prskalica visokog klirensa i aviona. Bez obzira na vrstu uređaja, on mora biti tehnički ispravan i kalibriran kako bi dao optimalnu veličinu kapljice za dobru pokrivenost usjeva i izbjegavanje zanošenja sredstava.

Uputstva su iznimna bitna

Sanderson je rekao kako volumen vode treba prilagoditi fazi rasta usjeva - prema uputi na etiketi i pri tome upozorio kako neki poljoprivrednici smatraju da je dobro koristiti više vode ali tada sredstvo iscuri s lista te ne štiti biljku i zagađuje okoliš.

"Voda je samo nosač sredstva - bitna je doza po hektaru", poručio je Sanderson i dodao kako veličina kapljica ovisi i o škropivu, tlaku, tipu i veličini dizne. Što je tlak veći, veća je potrošnja sredstva a manja je veličina kapljica te je zato važna ispravnost manometra.

"Dizne mogu biti: konusne, lepezaste, low drift lepezaste, sa kompaktnom zračnom potporom i sa zračnom potporom te o njima ovisi veličina kapljica", rekao je Sanderson i napomenuo kako, primjerice, konusne imaju vrlo sitne kapljice koje omogućuju dobra pokrivenost ali je i velika mogućnost drifta (zanošenja) te lošije prodire u usjev jer je lagana.

Veće, pak, kapljice daju manju pokrivenost, prodiru bolje u usjev a mani je rizik od drifta (zanošenja). Sanderson je polaznicima radionice prezentirao opće smjernice za izbor dizne sumirajući kako je bitno postići optimalnu pokrivenost usjeva i pri tome izbjeći zanošenje sredstava zbog zaštite radnika i okoliša te je spomenuo kako je Syngenta, trenutno samo za englesko tržište, razvila različite vrste dizni., uglavnom za ratarske kulture.

"Voda je samo nosač sredstva - bitna je doza po hektaru", poručio je Sanderson.

Kvalitetna primjena SZB ovisi i o održavanju i kalibraciji uređaja za primjenu SZB-a, rekao je Sanderson i savjetovao kako treba, između ostalog, provjeriti filtere na diznama da nisu začepljene, preporučuje se koristiti iste vrste dizni na grani jer kad su različite dizne onda ni aplikacija sredstva nije jednolična, sredstvo ne smije kapljati iz dizni i cijevi a grane prskalice trebaju biti ravne te uređaj treba očistiti poslije upotrebe i iznutra i izvana i to još u polju.

Teoretski dio radionice zaokružila je dr.sc. Natalija Galzina iz Syngente koja je ukazala na važnost sigurnosti krajnjih korisnika, poljoprivrednika, pri rukovanju sredstvima za zaštitu bilja prezentirajući pet zlatnih pravila. Tom prilikom svi su polaznici radionice dobili i torbe sa zaštitnom opremom jer su istraživanja pokazala kako je poljoprivrednici rijetko koriste.

Predavač Graham Sanderson

Radionicom u polju Graham Sanderson i Marc Freyeisen prikazali su kako kalibrirati uređaj za aplikaciju SZB-a pomoću menzure i mjerne vrpce u poljskim uvjetima. Kalibriranje uređaja potrebno je napraviti prije početka sezone a zbog provjere ispravnosti svih dijelova (crpke, manometra, mlaznica, gdje je dozvoljeno odstupanje 5- 10 %), čime se osigurava pravilna primjena sredstava za zaštitu bilja tijekom vegetacije.

Ovakvim edukativnim radionicama Syngenta kao proizvođač i distributer sredstava za zaštitu bilja značajno doprinosi podizanju svijesti o sigurnoj i učinkovitoj upotrebi svojih proizvoda.

Pravila primjene

Polaznicima je prikazan film s usporednim prikazom pravilnog i nepravilnog korištenja sredstava za zaš titu bilja te se moglo vidjeti, između ostalog, kako nikad ne smije biti direktnog kontakta vodotoka i prskalice, ne smije se uranjati cijev s vodom u tank prskalice, pri rukovanju sa SZB treba nositi rukavice, masku, zaštitno odijelo, pozorno pročitati uputstvo, točno izmjeriti količinu sredstava, paziti da se prskalica ne prepuni i a sredstvo ne iscuri, a praznu ambalažu propisno spremiti na za to predviđeno mjesto.

U slučaju da se sredstvo prolije, treba ga posipati pijeskom i pomesti, a ne isprati vodom jer se tako onečiste vodotokovi i podzemne vode. Za vrijeme rada sa SZB preporučuje se nositi zaštitnu opremu i ne treba jesti, piti i pušiti.

Autorica: Roberta Sorić/Agroglas

Foto: Ivica Prpić


Fotoprilog


Tagovi

Syngenta Radionica Zaštita bilja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)