Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zemljišta
  • 20.10.2017. 18:00

Prašenje strništa - važna agrotehnička mjera

O pravilnom izvođenju prašenja strništa ovisi uspjeh ostalih agrotehničkih mjera, koje utječu na prinos.

Foto: hansbenn/Pixabay
  • 3.188
  • 127
  • 0

Prašenje strništa je prva agrotehnička mjera obrade zemljišta, da bi se oranice pripremile za sjetvu naredne kulture. O njenom pravilnom izvođenju ovisi uspjeh ostalih agrotehničkih mjera, koje utječu na prinos.

Što se postiže prašenjem?

Ova operacija se često izvodi odmah nakon što kombajn završi svoj posao. Tako se izbjegava rast korova na kojima se razvijaju bolesti i gubi vlaga iz dubljih slojeva zemljišta, a stvara se plitki rastresiti sloj na površini oranica.

Osnovni ciljevi su:

  • zaoravanje žetvenih ostataka i korova da bi se razložili
  • poboljšanje vodnog režima zemljišta
  • poboljšanje temperaturnog režima
  • uništavanje višegodišnjih korova.

"Proces prašenja strništa provocira nicanje sjemena korovskih i kulturnih biljaka, koji se kasnije uništavaju osnovnom obradom. Također, pospješuje se bolji rad mikroorganizama koji kasnije olakšava izvođenje osnovne obrade", piše stručnjakinja Gorana Rehak.

U sušnim područjima prašenje strništa ima veliki značaj za očuvanje vlage oranica.

Kako se izvodi prašenje strništa?

Slamu, koja ostaje na površini potrebno je istarupirati i ravnomjerno rasporediti po parceli, kako bi se pravilno unijela u zemljište. Žetvene ostatke nikako ne bi trebalo paliti, jer se tako stvaraju višestruki gubici.

Dubina prašenja strništa podešava se ovisno o količini žetvene mase koju imamo na parceli.

"Da bi se bolje obavilo zaoravanje i miješanje biljnih ostataka, dubinu obrade određujemo na sljedeći način: ako se slama odnosi sa parcele, onda na njivi ostaje 1,5-2,0 t/ha nadzemne mase i oko 1,8-2,2 t/ha korjenove mase u sloju od 0-20cm. Ako se slama ne odnosi, onda na parceli ostaje od 5,0-7,0 t/ha suhe organske tvari, što iziskuje nešto veću dubinu. Od dubine zaoravanja strništa osim gore spomenutih načina, utječe i tip zemljišta, zakorovljenost i zbijenost, klimatske prilike i stanje vlažnosti, tako da se dubina kreće između 10-14 cm", objašnjava Rehak.

Prašenje strništa se ne izvodi na zemljištima gdje postoji mogućnost erozije zemljišta ili ako ima višegodišnjih rizomskih korova, koje treba uništiti tretiranjem totalnim herbicidom i nakon 20 dana izvršiti oranje.

Kako odabrati strojeve za prašenje?

Za ovu operaciju mogu se koristiti namjenski, specijalizrani strojevi ili univerzalni, kao što su višebrazdni širokozahvatni plugovi , čija je dubina rada do 15 cm.

Plugovi za osnovnu obradu dobro prevrću brazdu i zaoravaju i miješaju žetvene ostatke. Poslije prašenja strništa planira se rasturanje stajnjaka ili mineralnog gnojiva i potom se pristupa oranju na punu dubinu, do 25 cm. Poslije oranja, brazde se zatvaraju upotrebom valjaka ili drljače u agregatu sa plugom.

Foto: hansbenn/Pixabay


Tagovi

Prašenje strništa Žetva Biljni ostaci Oranje Oranica Zaoravanje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]