Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 01.04.2021. 07:30

Povećava se globalna proizvodnja žitarica - pokazuje IGC prognoza

Prema Međunarodnom vijeću žitarica (IGC) ove sezone povećat će se njihova proizvodnja na rekordnih 2.224 milijarde tona.

Foto: Bigstock/kadmy
  • 192
  • 18
  • 0

Globalna proizvodnja žitarica u razdoblju 2020/21. povećat će se na rekordnih 2.224 milijarde tona, prema najnovijem izvješću Međunarodnog vijeća za žitarice (IGC). Naime, očekuje se da će ona u ovom razdoblju biti 39 milijuna tona veća od one iz prethodnog i 9 mil. t veća u odnosu na ranije podatke.

Prema najnovijem izvješću prinosi pšenice bi mogli biti 774 milijuna tona, a kukuruza 1.139 mlrd. t. Unatoč projekcijama rekordne proizvodnje, ovo Vijeće očekuje četvrto uzastopno smanjenje svjetskih zaliha, na 609 mil. t, što je za osam manje od razdoblja 2019/20. Također, kažu da je to smanjenje posljedica daljnje potrošnje zaliha kukuruza.

Predviđa se da će trgovina doseći rekordnih 416 milijuna tona, što je 22 mil. t. više u odnosu na prethodnu godinu, uz predviđene isporuke pšenice i kukuruza na rekordnoj razini.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama možete pratiti na Tržištu

Uglavnom vezana za veći učinak u Sjedinjenim Državama i Brazilu, očekivana svjetska proizvodnja soje 2020/21. se penje na 361 mil. t., što je sedam milijuna tona više u odnosu na prethodnu godinu. Međutim iz IGC-a napominju da je zaostala samo za rekordnom sezonom 2018./19.

Kina najveći kupac soje

"S obzirom na to da se očekuje porast potrošnje, zalihe soje padaju drugu uzastopnu godinu, a američke rezerve zbog velikog izvoza", navode. Također, prema njihovom izvješću, trgovina sojom će ostati stabilna, a trgovat će se sa 170 milijuna tona. Čak 100 mil. t. planira se isporučiti u Kinu.

S višim vrijednostima koje će vjerojatno rezultirati i značajnim odgovorom na opskrbu, svjetske površine zasijane ovom uljaricom mogle bi se proširiti za četiri posto u razdoblju 2021/22., dok se proizvodnja povećava na 383 mil. t. Međutim, u spomenutom se periodu očekuje umjereni oporavak njezinih rezervi, a bit će ih manje u ključnim zemljama izvoznicama.

Što se tiče riže, i njena će proizvodnja rasti za jedan posto, a procjenjuje se 504 mil. t. globalne. Predviđa se i rast njene trgovine za četiri posto na godišnjoj razini.

Nakon dugog perioda rasta - cijene žitarica u opadanju

Indeks žitarica i uljarica IGC-a, koji mjeri prosječne cijene smanjio se u ožujku za tri posto. Međutim, cijene ovih kultura i dalje su na visokim razinama u odnosu na prethodne godine


Tagovi

IGC Prognoza Žitarice Uljarice Zalihe Proizvodnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!