Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikotoksini
  • 30.07.2020. 07:30

Povećana koncentracija aflatoksina u kukuruzu ograničava njegov izvoz?

Kukuruz je u Pakistanu ekonomski važna kultura, međutim klimatske promene naročito vrući i vlažni uslovi uzrokovali su veću količinu aflatoksina u zrnu. Budući da to nije u skladu s međunarodnim trgovinskim standardima, otežan je izvoz te kulture.

Foto: JumpStory
  • 206
  • 16
  • 0

Rast temperature, nejednaka raspodela padavina, poplave, suše i druge klimatske promene uticale su na poljoprivrednu proizvodnju širom sveta. Kao posledica toga, u kukuruzu iz Pakistana su pronađene veće količine aflatoksina, piše cabi.

Ova poljoprivredna kultura tamo je četvrta najvažnija i doprinosi 0,4 odsto BDP-a, a u toj se zemlji uzgaja na površini na preko 1.200 miliona hektara.

Vlaga i vrućina krive za aflatoksine

Vreli i vlažni klimatski uslovi potiču razvoj gljivice Aspergillus flavus koja proizvodi sekundarne metabolite, obično poznate kao aflatoksini. Oni se smatraju otrovnim i njihov visok nivo u hrani može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, kako za stoku, tako i za ljude. Za životinje, konzumiranje kontaminiranog kukuruza može uzrokovati štetne ishode na telesnu strukturu i ograničiti proizvodnju mleka.

To je otkriće ograničilo izvoz pakistanskog kukuruza, jer nije bio u skladu s međunarodnim trgovinskim standardima, a što je posledično uticalo na regionalnu trgovinu i ekonomiju uopšteno. S druge strane, njegova potrošnja na tom se tržištu drastično povećala zbog proizvodnje stočne hrane.

Rešenje inovativni biološki preparati?

Biološka kontrola koja koristi izvorne agense održiv je pristup za rešavanje takvih slučajeva, bez pogoršanja kvaliteta proizvoda. Kako bi se bavili problemom aflatoksina u usevima kukuruza, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) pokrenulo je biološku kontrolu ovih mikotoksina u obliku inovativnog proizvoda.

Zavisno od zemlje i ciljanog useva, naziv proizvoda se razlikuje, ali uobičajeno je poznat kao AflasafeTM i Afla-GuardTM. Ova se tehnologija u Pakistanu može naći pod zaštićenom oznakom AflaPakTM.

Mikotoksini u hrani za životinje - potencijalna opasnost po zdravlje ljudi

USDA se udružila s Pakistanskim poljoprivrednim istraživačkim većem (PARC) i CABI international kako bi radili na programu "Kontrola aflatoksina u Pakistanu", koristeći ranije navedenu tehnologiju biokontrole.

Planiraju da šire 'nove vidike' za komercijalizaciju ovog programa kako bi ljudima omogućili sigurniju i kvalitetniju hranu. Smatraju da to neće dovesti samo do boljeg zdravlja ljudi već će povećati prihod poljoprivrednika za najmanje 10 odsto.

Štaviše, tvrde da ova tehnologija može potencijalno da smanji nivo aflatoksina na 60 odsto površina kukuruza u Pakistanu, što rezultira pozitivnim uticajem na trgovinu poboljšanjem izvoznog potencijala.


Tagovi

Pakistan Mikotoksini u kukuruzu Aflatoksini Izvoz Bolest kukuruza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u