Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice i žitarice
  • 28.12.2021. 18:00

Poskupljuju li žitarice i uljarice - pšenica opet 300 eura za tonu?

Vremenske prilike, omikron i drugi faktori diktiraju ponudu i potražnju na svjetskom tržištu.

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 4.564
  • 406
  • 2

Posljednjih mjeseci na tržištu žitarica je itekako turbuletno. Cijena krušne je pala, dok je durum pšenice rasla, da bi se krajem godine dogodio novi rast.

Mnoštvo je faktora koji utječu na poskupljenje, a prvenstveni je strah od slabog prinosa u Južnoj Americi zbog meteorološke pojave El Nina, ruskog i argentinskog, ali i mogućeg ukrajinskog ograničenja izvoza. Tu je i neizvjesnost žetve u Brazilu i Australiji te općenito problema u opskrbi zbog pandemije virusa Covid-19 i svih njegovih sojeva. 

Tona pšenice opet blizu 300€/t

Na europskom je tržištu prije blagdana došlo do povećanja cijene pšenice pa je tako tona koštala 290,25 eura, navodi Agrarheute. Riječ je o povećanju od 17 eura po toni za samo deset dana, a slični su trendovi zabilježeni u Rusiji i SAD-u. Na pariškoj burzi ona danas kotira 296 €/t

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Pored porasta cijene pšenice te ograničenja izvozne kvote, u Rusiji je viša izvozna taksa koja sada iznosi 94,90 dolara po toni. Ondje su ozimi usjevi za sada u dobrom stanju te se proizvođači nadaju velikim prinosima. Iz Ukrajine pak stižu vijesti da će doći do ograničenja izvoza krušne pšenice.

Trenutna žetva ove žitarice u Argentini procjenjuje se na rekordnu vrijednost od 21,5 milijuna tona. Novitet na svjetskom tržištu je da se Alžir pojavio kao kupac 690.000 tona pšenice s područja Njemačke, Crnog mora, Baltika i Argentine.

Kiša u Južnoj, a suša u Sjevernoj Americi

Rastu i cijene uljarica i kukuruza. Vremenska prognoza koja predviđa kišu za južni Brazil, Paragvaj i Argentinu u narednim tjednima, izazvala je zabrinutost oko žetve kukuruza i soje. Uznemirenost, ali zbog suše, vlada i u regijama SAD-a, poznatima po ratarskom uzgoju. 

Kina je najavila da će u narednoj godini zadržati površine pod žitaricama i proširiti proizvodnju soje i drugih uljarica. Za njih je primarni cilj osigurati efikasnu opskrbu stanovništva mesom, ribom i povrćem 2022. godine.

Osim potražnje za pšenicom, raste uvoz ječma iz Europe, posebno Francuske. To dovodi do poskupljenja, jer zbog ograničenog uvoza kukuruza iz Ukrajine europski proizvođači traže ovu žitaricu. Cijena stočnog je u Hamburgu 23. prosinca bila 263 eura po toni. Na francuskom veleprodajnom tržištu tada se prodavao za 265 €/t, što je povećanje od 20 eura.

U kakvom su stanju ozimi usjevi u Europi?

Sve dok traje pandemija Covid-19 bit će poremećaja na svjetskom tržištu hrane i vladati velika zabrinutost oko osiguranja opksrbe bez zastoja. Novi soj omikron se brzo širi i uzrokuje probleme s logistikom kada je u pitanju kontinuitet opskrbe hranom.


Tagovi

Uljarice Žitarice Tržište Cijene Cijena pšenice Burza Pandemija Omikron


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.