Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 27.02.2023. 09:05

Pojeftinilo đubrivo, pala kiša, ali će setva biti skuplja od lanjske?

Ratari kažu da bi im puno značilo, kada bi znali iznose subvencija po hektaru, za ovu godinu, kako bi mogli da planiraju ulaganja u proizvodnju.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 339
  • 74
  • 0

Kiša i sneg koji su na području zapadne Bačke padali juče i noćas popraviće zimske zalihe vlage u zemljištu i pomoći da se mineralna đubriva koja su poljoprivrednici proteklih dana bacili na njive spuste u setveni sloj zemljišta. Kako kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor, poljoprivrednici će za nekoliko dana početi predsetvenu pripremu zemljišta, a oko 10. marta počeće setva šećerne repe, piše Politika.

Ovog proleća na njivama zapadne Bačke biće zasejano između 55 i 60.000 hektara kukuruza, a suncokreta do 12.000 hektara.

I cena merkantilne robe u padu

Međutim, uoči novog proizvodnog ciklusa setve jarih useva, ratari kažu da će ovogodišnja setva biti skuplja od lanjske, jer je došlo do poskupljenja pojedinih inputa. Seme je skuplje i do 25 procenata u odnosu na prošlu agronomsku godinu, đubriva su pojeftinila i cena im ima silazni trend, kažu ratari, podsećajući na to da je i vrednost njihove merkantilne robe na tržištu u padu, što dodatno otežava finansiranje prolećne setve, piše RTV.

UREA, AN i KAN beleže pad cene, pšenica - 30 din/kg bez PDV-a

Ratari kažu da bi im puno značilo, kada bi znali iznose subvencija po hektaru, za ovu godinu, kako bi mogli da planiraju ulaganja u proizvodnju.

"To bi nam jako puno značilo i ako postoji ikakava mogućnost i da se povećaju. Svi smo svedoci, kakva je bila prošla godina loša i to bi nam puno značilo, za sam početak da uložimo, što se tiče ulaganja za seme i veštačko đubrivo i da sam tim novcima nešto finansiramo. Nagrubo rečeno, seme je otišlo i za čak i do 25 odsto, a za veštak se ne žalimo pale su cene, ali kako je pala cena veštaka, pala je i cena naših ratarskih kultura, što nam ne ide u prilog", rekao je Predrag Zarić iz Bačkog Gradišta za ovaj pokrajinski Javni servis.


Tagovi

Vlaga u zemljištu Cena setve Cena inputa Predrag Zarić Cena semena Cena đubriva Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.