Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivične bolesti
  • 18.04.2020. 15:00

Pojavile se bolesti na ječmu i pšenici: Ratari, kakvo je stanje useva?

Povoljni uslovi stvorili su mogućnost razvoja gljivičnih bolesti na žitaricama, uočite simptome na vreme.

Foto: Flickr/ NYSIPM
  • 392
  • 16
  • 0

Na ozimom ječmu i pšenici vremenski uslovi doveli su do razvoja tri bolesti, a reč je o sivoj (Rhynchosporium secalis) i mrežastoj pegavosti ječma (Pyrenophora teres) i pepelnici (Erysipe graminis).

Mrežasta pegavost se javlja iznad 15°C

Kod mrežaste pegavosti na listu nastaju tamnobraon pruge, paralelne s krajevima, a između lista nastaju poprečne nekroze, što daje mrežast izgled napadnutom delu biljke.

Na ječmu je utvrđen još jedan tip povezan s ovom gljivicom, ali bez mreže između pojedinačnih pega koju fitopatolozi nazivaju tačkasta pegavost. Osim na plojci, simptomi nastaju na rukavcima, vlati, ali i na zrnu.

Optimalni uslovi za infekciju su temperature između 15 i 25°C i visoka vlaga vazduha tokom 10 do 30 sati.

Prolećne bolesti ječma - siva i mrežasta pegavost

Siva pegavost najčešća napada ozimi ječam

Siva pegavost najčešće napada ozimi ječam, a nešto ređe jari ječam, raž, zob i pšenicu. Na plojci i rukavcima lista, a kasnije na klasu pojave se izdužene pege. One su u početku vodenaste, svetlo-zeleno sive ili plavičasto-sive boje. Kako bolest napreduje, tako se i tkivo u središtu pega suši i postaje bledo. Njen kraj je neravan i tamnosmeđe do ljubičaste boje, a oko njega se ponekad javljaju hlorotične zone.

U povoljnim uslovima pege se spajaju i stvaraju veće nekrotične lezije, lišće se suši i izgleda kao da je spaljeno. Optimalne temperature za infekciju su od 10 do 20°C, a potrebna je i visoka vlaga vazduha.

Zaštita od sive i mrežaste pegavosti

Preventivne, agrotehničke mere mogu značajno smanjiti intenzitet bolesti, a to podrazumeva plodored od najmanje dve godine kao i zaoravanje biljnih ostataka. Takođe, treba voditi računa o đubrenju jer pojačano dodavanje azota dovodi do osetljivosti ječma na infekciju.

Prilikom setve treba da se koristi zdravo seme i otporne sorte. Prema nekim izvorima ozimi ječam treba štititi fungicidima ako se bolest pojavi pre prvog kolenca i ako zahvati jedan odsto površine na gornja tri lista. Zaštita se sprovodi istovremeno za sve lisne bolesti.

Pepelnica - jedna od glavnih bolesti pšenice

Pepelnica se smatra jednom od glavnih bolesti pšenice u središnjoj, severnoj i zapadnoj Evropi. Od žitarica najviše napada pšenicu i ječam. Rane infekcije smanjuju rast korena do 50 odsto, a zaražene biljke slabije stvaraju busen i imaju usporen rast vlati i manji broj klasova. Takođe, ona smanjuje sadržaj skroba i proteina u zrnu.

Simptomi pepelnice su kod svih strnih žita veoma slični. Na listovima, ali i na ostalim zelenim delovima uočavaju se maleni beličasti grozdovi brašnastog izgleda. Oni se prvo vide na donjem lišću i prizemnom delu vlati. Boja prevlake se kasnije menja u svetlosivu i na kraju postaje svetlosmeđa.

Pepelnica strnih žita: Vreme je za primenu fungicida

S donje strane lišća, kada kiša ispere prevlaku, vide se sitne pege koje ponekad mogu otežati prepoznavanje ove bolesti. Infekcija se odvija u širokom rasponu temperatura od pet pa do 30°C, a optimalne su od 15 do 20°C.

U borbi s pepelnicom pomažu agrotehničke mere

Agrotehničke mere mogu uticati na pojavu i intenzitet ove bolesti. Gusta setva, obilno đubrenje azotom, uzgoj niskih sorti mogu biti uzročnici jačeg razvoja bolesti. Za suzbijanje ove bolesti, poslednjih godina, dobre efekte dali su fungicidi na bazi aktivne materije trifloksistrobin + ciprokonazol, tebukonazol, tebukonazol + spiroksamin + triadimenol, zatim tebukonazol + protiokonazol i flutriafol.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Pepelnica Siva pegavost Mrežasta pegavost Bolesti žitarica Rynchosporium secalis Pyrenophora teres Erysipe graminis


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.