Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proteinski usevi
  • 22.03.2018. 09:15

Podrška za proizvodnju proteina visokog kvalitete bez GMO-a?

Pitanje udela proteina u hrani za životinje i zavisnost evropske poljoprivredne proizvodnje od uvoza proteina za ishranu životinja, jedan je od važnih poznatih problema evropske poljoprivrede danas.

Foto: Bigstockphoto/vbacarin
  • 107
  • 10
  • 0

Poslednjih godina mahunarke u evropskoj poljoprivredi, energetici, ali i prehrani dobijaju sve više na važnosti, a dokaz tomu je i činjenica da je Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija proglasila 2016. godinu međunarodnom godinom mahunarki. Njihovu  važnost prepoznao je i Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta koji je usvojio nacrt izveštaja Evropske strategije za promociju proteinskih useva - Posticanje proizvodnje proteinskih kultura i mahunarki u evropskom poljoprivrednom sektoru. 

Pitanje udela proteina u hrani za životinje i zavisnost evropske poljoprivredne proizvodnje od uvoza proteina za prehranu životinja jedan je od važnih poznatih problema evropske poljoprivrede danas. Od početka 2001. godine Evropska unija povećala je svoju proizvodnju hrane za životinje bogate proteinima sa samo 23% samodovoljnosti na 35-40% samodovoljnosti u 2015. To jeste napredak, ali ne dovoljan. Sa ciljem daljeg smanjivanja tog deficita, zastupnici u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj ovim izveštajem nastoje da podstaknu Komisiju da preduzme potrebne mere, kako bi se ta zavisnost od uvoza proteina, često GMO porekla, što pre smanjila.

Naglašava se i važnost biljnih belančevina, koja su u središtu pitanja o sigurnosti hrane, hranjivim namirnicama i krmivu, obnovljivoj energiji, životnoj sredini i klimatskim promenama. One su neophodne za život i prisutne su u svoj hrani, kako za ljude, tako i za životinje. Izveštaj upozorava na značaj proizvodno vezanih plaćanja, koja su pokrenula proizvodnju proteinskih useva u nekim državama članicama. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Proteini Proteinski usjevi Soja Petir Poljoprivreda Potpore


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!