Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 07.09.2021. 10:00

Podbacio rod suncokreta - tek 2,5 tone po hektaru

Lokalni trgovci svesni su da će rod biti manji i nude otkupnu akontnu cenu od 60 dinara, ali da su velike domaće kompanije počele da nude konačnu otkupnu cenu od 53 dinara čime vrše pritisak na manje trgovce, navodi Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 589
  • 121
  • 0

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je prinos suncokreta sa prvih požnjevenih njiva manji nego što se očekivalo. Procene su bile da će prosek biti oko 3,5 tona po hektaru, ali je ipak manji za oko tonu i to su prinosi sa njiva na kojima su primenjene sve agrotehničke mere i gde nije bilo bolesti, prenosi Beta.

Smanjen prinos, kako je dodao, znak je da ni kvalitet nije najbolji jer bi zrno bilo teže da ima visok procenat masnoće. 

Jakšić je izneo da su i lokalni trgovci svesni da će rod biti manji i nude otkupnu akontnu cenu od 60 dinara, ali da su velike domaće kompanije koje se bave prometom te sirovine počele da nude konačnu otkupnu cenu od 53 dinara čime vrše pritisak na manje trgovce da smanje cenu.

"Logično je da akontna cena iznosi 60 dinara, što je poskupljenje od blizu 100 odsto u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu, ali i ulje je poskupelo sa 110 na 200 dinara, za takođe skoro 100 odsto", rekao je Jakšić, za ovaj medij.

Kako se navodi u poslednjem izveštaju Produktne berze, vremenski uslovi odložili su žetvu suncokreta. Svi kupoprodajni ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 55,61 din/kg bez PDV-a (473,00 €/t). U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je blagi rast od 0,23 odsto. Prošle godine je otkupna cena suncokreta, u ovo vreme, bila oko 36 dinara.


Tagovi

Rod suncokreta Cena suncokreta Jovica Jakšić Cena ulja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...