Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 13.08.2020. 07:30

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 odsto?

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, najveći proizvođač pšenice u Evropskoj uniji beleži pad prinosa, a analitičari skreću pažnju na Nemačku gde su se zbog kiša poboljšali prinosi.

Foto: Jumpstory
  • 145
  • 17
  • 0

Kraj žetve pšenice u Francuskoj potvrdio je razočaravajuću proizvodnju u državi koja je inače vodeći proizvođač te kulture u Evropskoj uniji. Sada se skreće fokus na Nemačku, gde su se zbog kiše poboljšali prinosi. 

Pad prinosa u Francuskoj od 25 odsto

Francusko ministarstvo poljoprivrede smanjilo je u avgustu svoju procenu zajedničke žetve pšenice 2020. na 29,71 miliona tona, što je smanjenje za 1,6 miliona tona u odnosu na prošlomesečnu prognozu i 25 odsto manje od prethodne godine, piše agrarheute.

Sušno vreme nanelo štetu prinosima pšenice u Nemačkoj, a Francuzi očekuju pad od čak 21%

Ovo je prognoza najmanje procene još od 1994. godine. Ministarstvo je iznenadilo tržište prvom procenom uobičajene žetve pšenice s 31,31 miliona tona. Od tada, većina analitičara smanjila je svoja očekivanja na manje od 30 miliona tona, jer je žetva, koja je sada gotovo dovršena, pokazala vrlo loše prinose.

Površina francuske pšenice tada je iznosila samo 4,35 miliona hektara u poređenju sa 4,41 miliona prošlog meseca. Takođe, prognozirani prinos smanjen je sa 7,1 tona po hektaru na 6,83 tone po hektaru

Smanjili su i procenu ovogodišnje žetve ječma sa 12,3 miliona u julu na samo 11,3 miliona tona, 18 odsto ispod nivoa iz prethodne godine.

Fokus se okreće na Nemačku 

Analitičari sada skreću pažnju na Nemačku, gde bi poboljšani vremenski uslovi mogli donekle da ograniče pad proizvodnje u EU. 

"Žetva u EU pokazuje snažne kontraste", rekao je Nejtan Kordier iz Agritela.

"Oštar pad proizvodnje u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rumuniji ne nadoknađuje se boljim prinosima u Poljskoj ili baltičkim zemljama. Što se tiče proizvodnje, to će biti pomalo kao 2016. godine", rekao je francuski trgovac, pozivajući se na najgoru žetvu u poslednjih 30 godina.

Počela žetva pšenice, a koja je cena?

Nemačka žetva pšenice je skoro gotova.

"Pretpostavljam da je ovršeno oko 80 odsto polja", rekao je njihov analitičar prošle nedelje.

Prognoze tržišta kretale su se u rasponu od 21,0 do 22,6 miliona tona, nakon 23,0 miliona u 2019. godini. Glavni razlog pada je smanjenje površine na kojoj se obrađuje uz srednje prinose. Kvalitet je normalan i pokazuje tek neznatno smanjenje proteina u nekim regijama.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Žetva pšenice Prinos Francuska Nemačka Pšenica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao