AgroKlub.ba

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Ratarstvo » Pod pšenicom i strnim žitima 7.275 hektara

Pod pšenicom i strnim žitima 7.275 hektara

Tuzlanski kanton

Pod pšenicom i strnim žitima 7.275 hektara

Datum: 13.12.2016. 16:00

Kategorija:

Ratarstvo

U prosjeku, jesenja sjetva na području Tuzlanskog kantona je realizovana sa 92,73%.

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o realizaciji jesenje sjetve u 2016. godini. Jesenja sjetva na području našeg kantona realizovana je na 7.275 ha. Najveće površine zasijane su pšenicom dok su ostala strna žita zasijana na površinama od 1.628 ha.

Stepen realizacije jesenje sjetve po općinama Kantona je različit i kreće se od 69,20 % na području općine Točak do 101,83 % na području općine Kalesija. U prosjeku jesenja sjetva na području Tuzlanskog kantona je realizovana sa 92,73 %. Smanjena je sjetva u općinama Banovići, Čelić, Gradačac, Lukavac, Sapna, Teočak i Živinice, dok je u općini Gračanica sjetva izvršena na prošlogodišnjem nivou. Na smanjenje sjetvenih površina u odnosu na prošlu godinu uticala je opšta ekonomska kriza i visoke cijene repromaterijala, navodi se na stranici Vlade.

U cilju povećanja sjetvenih površina u jesenjoj sjetvi u narednom periodu neophodno je posvetiti pažnju unapređenju proizvodnje žitarica, a posebno merkantilne pšenice, nastaviti sa sufinansiranjem sjetve pšenice, podsticati sjetvu krmnih kultura, u saradnji sa sjemenarskim kućama, a u organizaciji Poljoprivrednog zavoda organizovati edukaciju poljoprivrednih proizvođača radi prezentacije novog sortimenta pšenice kao i drugih ratarskih kultura, a cilju povećanja prinosa po jedinici površine.

Foto. Bigstockphoto/vrstudio

Broj pregleda članka: 405; Uspješnost članka: 30.25

Tagovi: Pšenica, Tuzlanski kanton, Jesenja sjetva

Ključne riječi članka: pod, psenicom, i, strnim, zitima, 7, 275, hektara, području, kantona, sjetva, pšenice, sjetve


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!