Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 12.07.2022. 15:00

Početni pad cijena žitarica na burzama se nije održao - opet rastu

Strah i pohlepa su dominantne emocije na burzama i oni su glavni razlozi za velika pretjerivanja u cijenama, do potpuno previsokih, kao i do neopravdanih padova, kaže analitičar Michael C. Kissing.

Foto: Depositphoto/Makaule
  • 4.827
  • 381
  • 0

Prošli je tjedan bio vrlo buran kada su u pitanju cijene žitarice. Početni pad cijena na burzama se nije održao. Kraj tjedna donio je novo poskupljenje, a na početku ove sve je izvjesnije da će se taj rast nastaviti.

Američka pšenica se na čikaškoj berzi ovog ponedjeljka prodavala za skoro 911 centi po bušelu, navodi Agrarheute. To je povećanje od 13 posto u posljednja tri dana. Ovakav skok slijede i europske burze, a cijene za novu žetvu su skočile za 19 eura po toni i iznosile nešto manje od 358 €/t.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kaos zahvaća tržište nakon svake vijesti i izvješća koji imaju veze sa žitaricama, žetvom, crnomorskim lukama. Slična situacija se očekuje i za novi Izvještaj američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) u kojem će iznjeti najnovije podatke i prognoze za globalnu žetvu 2022. godine.

"Strah i pohlepa su dominantne emocije na burzama i oni su glavni razlozi za velika pretjerivanja u cijenama, do potpuno previsokih, kao i do neopravdanih padova", kaže analitičar Michael C. Kissing.

Cijene za novu žetvu su skočile za 19 eura po toni (Foto: M.C.Celić)

Tražena europska pšenica

Na početku sezone 2022/23. godine pšenica iz Europske unije je tražena na tržištu. Kupci iz Bliskog Istoka i Afrike su sve više zainteresirani zbog manjka žitarica iz Ukrajine. Njemačku pšenicu su kupovali Iran i Sjeverna Afrika. Alžir i Maroko su ostali bez uvoza iz crnomorskih luka i sad nastoje pronaći nove izvore. Pritom je Maroko kupio dodatnih nekoliko stotina tisuća tona francuske, a za nju, kao i za ječam se sve više zanimaju i zemlje jugoistočne Azije i Kine.

Unatoč slaboj žetvi, Europska komisija planira izvoz 38 milijuna tona krušne pšenice. Analitičari smanjuju količine i kažu da je realnije da će izvoz biti 30 milijuna tona zbog reduciranog prinosa uslijed suše i vrelog talasa koji je zahvatio evropski kontinent.

Ruska i ukrajinska pšenica

I dalje su u fokusu interesa žitarice iz Rusije i Ukrajine. U Rusiji očekuju rekordne prinose, a smanjili su izvozne takse kako bi povećali prodaju inozemnim kupcima.

Daljnji razvoj situacije u Ukrajini je najveći faktor neizvjesnosti za tržišta na međunarodnoj razini. Nastavljaju se pregovori oko otvaranja crnomorskih luka, a ta zemlja pokušava svoju pšenicu izvesti preko Rumunije, Baltika i Poljske.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede žetva je završena na oko tri posto površina. Priopćeno je da su poljoprivrednici požnjeli 1,1 milijun tona žitarica sa 417.300 hektara.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Žitarice Tržište žitarica Cijene žitarica Cijene pšenice Pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.