Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 01.07.2020. 12:00

Počela žetva pšenice, a koja je cena?

Ratari se slažu da je dobro, pošto je zrno suvo, držati ga na lageru jer otkupna cena od 17 i 18 dinara po kilogramu, nikako ne godi ratarima, pa nov rod za sada ne planira da prodaju.

Foto: JumpStory
  • 405
  • 38
  • 0

Počela je žetva pšenice, simbolično najznačajniji posao u poljoprivredi. S druge strane, sporadično teče i otkup, ali konačna otkupna cena još nije formirana, prenosi Dnevnik.

Tradicionalno kombajni u žitna polja prvo ulaze na novosadskom Naučnom institutu za ratarstvo i povrtarstvo pa je tako bilo i juče. Premda je Institut uvek bio vesnik najvažnijeg posla u godini, žetva na ogledom polju Instituta najbolje svedoči koliko je ove godine klima pomerila rokove. Na Institutu su prinosi uvek odlični, pa je tako i u ovoj žetvi.

Rusija očekuje veće prinose pšenice, a Rumunija u problemu zbog kiše

"Imamo oko deset tona po hektaru roda, a vlažnost zrna je oko 13, što je idealno za čuvanje", rekao je za Dnevnik dr Vladimir Aćin.

U Baškoj stanje šareno, u Banatu manji prinosi

Na severu Bačke pšenica se, takođe, žanje, a prinosi su kao što se i očekivalo 'šareni'. Kreću se od dve do pet tona po hektaru.

Ratari se slažu da je dobro, pošto je zrno suvo, držati ga na lageru jer otkupna cena od 17 i 18 dinara po kilogramu, nikako ne godi ratarima, pa nov rod za sada ne planira da prodaju.

Čim Vlada odobri novac za otkup - znaće se cena pšenice?

S druge strane u Banatu, kišni period, tokom kog je na pojedinim područjima palo i 36 litara po kvadratnom metru, izaziva i pojavu vodoležaja, a na pojedinim parcelama i poleganje pšenice i ječma. Ako se tome dodaju temperature ispod proseka za ovaj period, jasno je zašto je došlo do usporavanja zrenja i odlaganja žetve u optimalnom roku, piše Politika.

Struka predviđa da će peskovitija terasa zemljišta karakteristična u Dolovu, Banatskom Novom Selu, Vladimirovcu, i Banatskom Karlovcu imati umanjenje prinosa i do 30 odsto, dok će pšenice na nižem terenu i u Dunavskoj regiji proći nešto bolje, sa rodom nižim do petnaestak procenata. Veliku ulogu u konačnom bilansu imaće i to kako su usevi sejani, negovani, ishranjeni i zaštićeni u prethodnom periodu.

Kreće žetva pšenice, cena još uvek nepoznata?

Kako smo ranije pisali, oni koji su pšenicu sejali smatraju da kilogram ovogodišnjeg roda ne bi smeo da bude ispod 20 dinara, a realno da vredi 22 dinara, dok otkupljivači nude 17 dinara ili dogovor ako je zrno dobrog kvaliteta.


Tagovi

Žetva pšenice Cena pšenice Prinos pšenice Manji prinosi Banat Bačka Ratari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]