Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 16.09.2016. 16:00

Počela trgovina kukuruzom i sojom novog roda

Otvoreno je tržište soje i kukuruza novog roda. Tržište ovih roba se još "namešta", pa stoga prodavci i kupci oprezno pristupaju trgovini, što je razlog ovonedeljnog malog prometa.

Foto: bigstickphoto.com, Art
  • 1.461
  • 67
  • 0

Otvoreno je tržište soje i kukuruza novog roda. To je vest nedelje sa "Produktne berze" u Novom Sadu. Ove dve robe su ujedno bile i jedine kojim se trgovalo u protekloj nedelji. Tržište ovih roba se još "namešta", te stoga prodavci i kupci oprezno pristupaju trgovini, pa je i promet i ove nedelje na ovoj berzi bio veoma mali.

Količinski promet od 400 tona robe koliko je prometovano preko organizovanog berzanskog tržišta za 11,11% manji u odnosu na prethodnu sedmicu, dok je vrednost trgovane robe iznosila 9.754.250 dinara, što je zbog većeg prisusutva soje kao robe više pojedinačne vrednosti, rast od 6,46% u odnosu na finansijski promet u prethodnom nedeljnom periodu.

Cena kukuruza na kraju trgovanja 17,27 din/kg

Cena kukuruza, roda 2016, startovala je sa nivoa od 17,50 din/kg bez PDV. Kao i svake godine, prve prodaje novog roda po pravilu imaju dobru cenu, s obzirom da ona po inerciji tržišta startuje sa aktuelne cenovne pozicije kukuruza prošlogodišnjeg roda. Kako je nedelja prolazila, tako je i cena kukuruza padala, da bi se na samom kraju sedmice zaustavila na nivou od 15,70 din/kg bez PDV. Iako je pad cene tokom nedelje bio očigledan i veliki, nema sumnje da bi naši paori poslednjom trgovanom cenom od 17,27 din/kg (15,70 bez PDV) bili zadovoljni.

Međutim, svi su izgledi da će se cena menjati tokom narednih nedelja, sve do nivoa koji će pre svega zadovoljiti kalkulaciju izvoznika. Inače prosečna cena prošlonedeljnog trgovanja je iznosila 18,47 din/kg (16,79 bez PDV). U odnosu na poslednju ponderisanu nedeljnu cenu kukuruza prošlogodišnjeg roda to je pad od 6,72%.

Cena soje bez promene 42,46 din/kg

Za razliku od kukuruza, soja je počela i završila nedeljno trgovanje po istoj ceni. To je cena od 42,46 din/kg (38,60 bez PDV). Za ovo tržište se slobodno može reći da je stabilno, iako su ovo cene koje su registrovane na osnovu prvih kupoprodajnih ugovora soje novog roda. Pad cene soje novog roda od 6,85% u odnosu na poslednje trgovanje sojom roda 2015. je sasvim očekivan i uobičajen za prelazak iz jedne u drugu ekonomsku godinu.

Najniža vrednost PRODEX-a u poslednjih 6 meseci

Inicijalne cene novog roda kukuruza i soje, determinisale su ovonedeljno kretanje indeksne vrednosti PRODEX-a. Kao i svaki put u ovo doba godine, sezonski pritisak ponude kukuruza i soje novog roda, doveo je do očekivanog pada vrednosti. Cene novog roda soje i kukuruza danas su niže za više od 2 dinara po kilogramu, u odnosu na prošlonedeljne cene starog roda ove dve kulture. Shodno činjenici da je nominalni cenovni pad na oba tržišta isti, jasno je da je zbog nominalno znatno veće dinarske cene soje u odnosu na cenu kukuruza i procentualni cenovni pad kukuruza skoro dva i po puta veći od procentualnog pada cene soje.

Ovakav očekivani sezonski pad cena soje, a naročito kukuruza, prouzrokovao je dugo nezabeležen pad nedeljne indeksne vrednosti PRODEX-a, od čak 8,44 indeksnih poena. Današnja vrednost ovog pokazatelja od 197,39 indeksnih poena najniža je u poslednji 6 meseci, a ako se trend pada cena nastavi i u narednom periodu, možemo očekivati njegovu rekordnu nisku vrednost još od kraja 2014. godine.

Situacija na evropskim berzama

Pad cena zabležen je i na evropskim berzama. Pšenica je u Budimpešti jeftinija za 0,32%, kukuruz za 1,56%. U Parizu je pšenica pojeftinila za 0,63%, a kukuruz za 0,78%.

Foto: bigstickphoto.com, Art65395


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Trgovina Poljoprivredni proizvodi Kukuruz Pšenica Soja Ratarstvo Prodex Novi Sad Srbija Tržište


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao