Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 24.09.2019. 08:00

Počela setva uljane repice - obratite pažnju na suzbijanje korova

Proizvođačima se preporučuje da izvrše tretman posle setve, a pre nicanja useva jednim od dozvoljenih zemljišnih herbicida.

Foto: Ivan Galešić
  • 129
  • 16
  • 0

Setva uljane repice počela je na nekim područjima pa se poljoprivrednim proizvođačima savetuje da obrate pažnju na suzbijanje korovskih vrsta.

U prvim fazama razvoja, uljana repica veoma je osetljiva na veliku konkurenciju, pre svega širokolisnih korova, ali i nekih uskolisnih korova, zbog čega se ozbiljno treba razmisliti o sprovođenju hemijskih mera zaštite.

Tretman izvršite posle setve, a pre nicanja 

Proizvođačima se preporučuje da izvrše tretman posle setve, a pre nicanja useva jednim od dozvoljenih zemljišnih herbicida. Efikasnost zemljišnih herbicida zavisi od kvaliteta zemljišta i količine padavina jer je za njihovu aktivaciju potrebna kiša. Za pravilan odabir herbicida potrebno je poznavati sastav korovske flore na parcelama. Zajedno sa setvom uljane repice najčešće niču korovi: štir (Amaranthus retroflexus), pepeljuga (Chenopodium album), dvornici (Polygonum persicaria i P.lapathyfolium), koštan (Echinochloa cruss-galli), muhari (Setaria viridis i S.glauca) i dr.

Više štete prave ozimi korovi

Uljanoj repici znatno više štete nanose ozimi korovi. To su korovi koji niču tokom čitave jeseni i do zime se pripreme za prezimljavanje. Prezime u mlađem razvojnom stadijumu, a mnoge vrste sposobne su da niču i u proleće: kamilica (Matricaria chamomilla), broćika (Galium aparine), mišjakinja (Stellaria media), gorušica  (Sinapis arvensis), pirevina (Agropyrum repens) i dr.

Tretman posle setve, a pre nicanja omogućava da se širokolisni i uskolisni korovi koji niču iz semena jednim potezom zaustave. U tu svrhu preporučuje se upotreba selektivnih herbicida na bazi klomazon-a, dimetahlor-a, metazahlor-a. U slučaju da herbicidi nisu primenjeni u jesen ili su iz nekog razloga slabije delovali, potrebno je izvršiti korektivna tretiranja. Upozoravamo poljoprivrednike da pre primene pažljivo pročitaju uputstvo i pridržavaju se navedenih doza i ograničenja.

Autor: Đorđe Glišić, Savjetodavna Srpske


Tagovi

Uzgoj uljane repice Setva Korovi Preporuke Tretiranje Herbicidi