Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 25.05.2015. 15:45

Počela besplatna kontrola prskalica i atomizera

Besplatna i dobrovoljna kontrola prskalica i atomizera može da se obavi do kraja 2017. godine, nakon čega će morati da se plati, a provodiće se jednom u tri godine.

Foto: depositphotos.com
  • 758
  • 72
  • 0

Do kraja 2017-te godine kontrola prskalica i atomizera je dobrovoljna i besplatna, a kasnije obavezna i uz plaćanje. Poljoprivredni stručnjaci napominju da će poljoprivrednici biti u obavezi da, kao što jednom godišnje obavljaju tehnički pregled vozila, jednom u tri godine kontolišu prskalice i atomizere.

Odaziva se mali broj poljoprivrednika

U Sremu se kontrola može obavljati u Poljoprivredno stručnoj službi u Rumi i Sremskoj Mitrovici, kao i Srednjoj poljoprivredno prehrambenoj školi "Stevan Petrović Brile" u Rumi. "Kontrole podrazumevaju proveru protoka i pritiska na pumpi, zatim proveru manometra sa razvodnikom, kao i kontorlu dizni, odnosno rasprskivača", kaže Milan Pupovac, direktor Poljoprivredne škole u Rumi. Ukoliko se utvrdi odstupanje od 10 % na diznama, one se moraju zameniti, a ukoliko je odstupanje manje od 10 %, dovoljno je dizne isprati i ponovo obaviti kontrolu. Laboratorija koja je smeštena u toj školi, spremna je za kontrolu, a tek manji broj poljoprivrednika je do sada iskoristio mogućnost besplatne provere pa iz škole apeluju da se paori što pre jave i dobrovoljno provere svoje prskalice.

Najavljena i izrada baze podataka

Kako ističe Pupovac, biće napravljena baza podataka, a već su organizovana i edukativna predavanja o pravilnoj primeni pesticida u zaštiti svih biljnih vrsta. "Edukacije su bile veoma posećene i pokušali smo poljoprivrednicima da ukažemo na pravilnu primenu hemisjkih preparata, kako bi u krajnjem proizvodu ostalo što manje pesticida. Svi preparati koji se koriste u zaštiti, ako se ne primenjuju na pravilan način i u dozvoljenim koncentracijama mogu biti kancerogeni", kazao je Pupovac.

Traktorska prskalica
Traktorska prskalica

Poljoprivrednicima je ukazano na štete i gubitke koji se ostvaruju neadekvatnom primenom hemijskih preparata i neispravnim prskalicama i atomizerima. "Ukoliko prskalica baca više nego što je to potrebno, biljka reaguje nepovoljno pa ne čudi što, na primer, na žitnim poljima, nakon zaštite imamo žute trake. Dizne su bile neispravne i veća količina preparata je učinila svoje. Primetno je i da poljoprivrednici zaštitu obavljaju u podne, ne vodeći računa o temperaturi vazduha. Tretmane treba obavljati ujutro i pred veče, kada temperatura vazduha ne prelazi 25 stepeni", dodaje Pupovac.

Važno je odgovorno zbrinjavanje ambalaže

Dodatni problem je i neodgovorno ponašanje kod odlaganja ambalaže koja veoma često ostaje na uvratinama njiva, završava u obližnjim kanalima ili se odlaže na deponije koje za to nisu namenjene. Pupovac je stoga upozorio: "Poljoprivrednici moraju shvatiti da takvo ponašanje škodi prirodi, ali i svima nama. Moramo biti svesni da samo odgovornim ponašanjem možemo zaštiti i prirodiu i sebe. U susjednoj Hrvatskoj je ovaj problem rešen na dobar način. Paori mogu da koriste samo određenu količinu hemijskih preparata, na osnovu iskaznice, a ambalaža se vraća."

Put do većeg poverenja kupaca

Upravo ovo je bila tema brojnih predavanja poljoprivrednicima koje su organizovali Poljoprivredna škola i Stručna služba u Rumi. Predočene su sve prednosti i benefiti kontrole pskalica i atomizera, a cena koja bude propisana biće daleko manja od štete koju neispravne prskalice i neadekvatna primena preparata mogu da prouzrokuju. Kontrola će biti obavezna i zbog standarda koji se moraju ispuniti zbog izvoza, poput Global GAP-a. To je izuetno važno, jer se ispunjenjem ovog standarda povećava poverenje kupaca u naše poljoprivredne proizvode, što je značajan benefit, pošto tada imamo kontrolisanu primenu pesticida.

Više od 138 hiljada prskalica u Srbiji

Neki podaci govore da su prskalice najbrojnije priključne mašine u Srbiji. Ima ih nešto više od 138 hiljada, što je više nego u Nemačkoj. U Sremu nema tačno evidentiran broj prskalica i atomizera, no, kada kontrole budu obavezne, postojaće baza podataka i tačno će se znati koliko ih ima, koje se mogu koristiti, a koje nisu za upotrebu.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Tagovi

Poljoprivrednici Kontrola prskalica Atomizeri Milan Pupovac Primena pesticida Hemijski preparati Odlaganje ambalaže Paori Global GAP Dizne Ruma Sremska Mitrovica Poljoprivredno stručna služba


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]