Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba duhana
  • 06.07.2017. 10:30

Počela berba duhana, radnika sve teže naći

Na OPG-u Čupar na parceli od 8,5 hektara u Kapincima započela je berba duhana. Blizina rijeke Drave osigurala je vlažnost u zraku, pa je duhan u izvrsnoj kondiciji. Najveći problem im je, kažu, radna snaga.

Foto: printscreen/youtube.com
  • 6.095
  • 444
  • 0

U okolici Slatine počele su prve ovogodišnje berbe duhana. Nešto je manje posađeno duhana nego lani, ali je list unatoč nedostatku oborina u dobroj kondiciji. Najbolje će ove godine proći oni proizvođači koji navodnjavaju duhan jer su prinosi u takvim uvjetima za 30% veći nego u klasičnoj proizvodnji.

Novost za kooperante Hrvatskih duhana ove je godine i povećanje otkupne cijene. Prema novom modelu plaćanja, za kvalitetniji duhan povećanje cijene bit će veće nego za niže klase duhanskog lista, a to bi trebala biti i dodatna motivacija proizvođačima da proizvedu što kvalitetniji duhan.

Na OPG-u Čupar posađeno 8,5 ha duhana

Na OPG-u Čupar na parceli od 8,5 hektara u Kapincima započela je berba duhana, takozvani podbir. Blizina rijeke Drave osigurala je vlažnost u zraku, pa je duhan u izvrsnoj kondiciji. Ivan Čupar iz Josipova kaže: "Lani smo imali isto osam hektara duhana, prinos je bio odličan, mislimo da ni ove godine neće biti manje".

Željko Aragović, predsjednik Udruge proizvođača duhana "Krupan list" kaže kako je u zadnjih tri mjeseca na sirovinskom području proizvodnje duhana palo otprilike 30 litara, a to je malo oborina, budući da je duhan sada u fazi bujnog porasta kad mu je potrebno puno više vode.

Hrvatski duhani kojima će Ivan predati svoj duhan, ove su godine na sirovinskom području u Slavoniji i Podravini zasadili 3.175 hektara, 10% manje nego lani, s kojih će, očekuju, ubrati 6.700 t duhana tipa svijetla virginija i 500 tona tipa berlej.

Problem radne snage

Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana ističe kako je najveći problem nedostatak radne snage za berbu duhana. "Problem je to koji traje već više godina. Nije problem ni otkupna cijena ni uvjeti koje nudimo proizvođačima već nemogućnost pronalaženja sezonskih radnika."

Slaže se s njim i Ivan Čupar. Dnevnica je 150 kuna, a radi se od ranih jutarnjih sati, ali se zbog sunca i vrućine završava prije podneva. U nedostatku radnika proizvođači duhana međusobno si pomažu. Uvjeti su teški, bere se i po kiši i po suncu no nema odustajanja.

OPG Čolak svoj duhan navodnjava

Na polju Mihaela Čolaka u Bakiću školski primjer proizvodnje duhana. Suša ga ne brine jer on svoj duhan natapa. Ove godine imaju 16 hektara, od kojih je 14 navodnjavano. Zemlja je laka te je to bilo neophodno, kaže. "Ima posla, ali nadamo se da će biti i zarade", kaže Mihael.

Foto: printscreen/youtube.com


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Berba Cijena Radnici OPG Čupar


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]