Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 15.09.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Čenej

Plug LEMKEN EurOpal 9 i priključak VarioPack - najjači tandem za obradu zemljišta

Plug LEMKEN EurOpal 9 karakteriše visok nivo učinka, naročito u uslovima obrade teškog zemljišta. Prepoznat je po perfektnom zaoravanju guste mase žetvenih ostataka, a u kombinaciji sa priključkom VarioPack, u stanju je da zemljište pripremi za setvu tako da i u uslovima suše sačuva visok procenat vlage.

Foto: Lemken.com
  • 1.408
  • 643
  • 0

U "Čenej agraru" puno poverenje na duge staze poklonili su kompaniji LEMKEN i to ne bez razloga. Budući da obrađuju oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i bave se uzgojem ratarskih kultura i povrća, na prvom mestu im je kvalitet i visok učinak mehanizacije, objašnjava Miroslav Vlaović, rukovodilac te firme.

On smatra da su upravo mašine nemačkog proizvođača LEMKEN najkvalitetnije i najpouzdanije na tržištu.

"Istina spadaju u mašine visokog cenovnog ranga, ali njihov učinak je veliki. Izrađene su od najkvalitetnijih materijala koji se teško habaju, zato se mašine ne kvare. U to smo se uverili posle kupljenog jednog LEMKEN-ovog pluga, o odmah smo se odlučili da kupimo i drugi", govori nam Miroslav Vlaović. 

Od istog proizvođača su kupili setvospremač i uglavnom sve priključne mašine koje planiraju da kupuju u budućnosti biće marke LEMKEN.

"Radi se o profesionalnim mašinama, koje i u najtežim uslovima, kada zemlja nije laka za obradu, uspevaju da urade ono što tražimo od njih", objašnjava Vlaović i dodaje da se "Čenej agrar" bavi uzgojem soje, kukuruza, suncokreta, pšenice, semenske soje, semenskog suncokreta, semenskog kukuruza, šargarepe, krompira, paštrnka.

Žetvene ostatke zaorava do savršenstva

Zahvaljujući svojoj robusnosti, LEMKEN plug EurOpal 9 može da izdrži šest brazdi, a da prilikom velikog otpora ne dođe do krivljenja ili lomljenja njegove konstrukcije. Upravo to je jedna od karakteristika koju posebno ceni Miroslav Vlaović iz Čeneja.

"Takođe, poseduje izuzetno dobre osobine prilikom zaoravanja žetvenih ostataka. Te daske i uređaji su tako namešteni da nijedna ljuštika ili tome slično ne ostane na površini zemljišta. Tako kako LEMKEN plug zaore verujem da ne može nijedan drugi. Prošle godine smo imali visoke prinose kukuruza, pa je tako bila visoka masa koju je trebalo zaorati. Uspeo je sve da obradi bez da se ijedan deo žetvenog ostatka vidi na njivi", zadovoljno tvrdi naš sagovornik.

LEMKEN EurOpal 9 štedi gorivo

U "Čenej agraru" plug EurOpal 9 sa šest glava koriste i za duboko oranje na 30 i više centimetara. Prošle godine zemljište im je bilo sabijeno od povrća i zalivanja, ali i u takvim uslovima LEMKEN im je obezbedio minimalnu potrošnju goriva. Posebno su, ističu, zadovoljni kombinovanim priključkom VarioPack sa prednje nošenim valjkom za stabilizaciju zemljišta, roto drljačom u kombinaciji sejalicom.

VarioPack sa prednje nošenim valjkom za stabilizaciju zemljišta, (foto: Lemken.com)

"Potrošnja goriva zavisi od mehanizacije koju vučete. Kod drugih plugova koje smo ranije kačili, potrošnja nam je bila i do 20 odsto veća. Sa druge strane, uz LEMKEN plug EurOpal 9 vučemo i paker-valjak VarioPack i tako odmah stabilizujemo zemljište i vlagu u zemljištu", ističe Miroslav Vlaović.

Proletos kada je došlo do setve i sušnog perioda, u "Čenej agraru" su uz jednu veoma plitku pripremu imali visok procenat vlage u zemljištu koju su sačuvali zahvaljujući tom valjku koji je išao iza pluga. Dodaju, da je plug LEMKEN EurOpal 9 pogodan za obradu svih tipova zemljišta, samo treba izabrati odgovarajuću dasku - punu ili rešetkastu.

Plug EurOpal 9 temelj kvalitetnih prinosa

Visok prinos je skup više faktora - pre svega dobrog oranja što ovaj plug i radi, onda dobre pripreme, đubrenja, izbora semena, setve i nege u toku proizvodnje.

"Plug je osnova, temelj kod prinosa, a sve ostalo je nadogradnja. Ne možemo da kažemo da jednu kuću čini samo temelj, ali je veoma bitan za kompletnu nosivost. Ove godine, kada je došlo do sušnog perioda, kod pšenice gde smo orali sa plugom EurOpal 9 tačno se videlo da je mnogo bolje prevazišla sušu i dala veći prinos nego ona za čiju pripremu zemljišta je korišćena neka druga mašina“, objašnjava naš sagovornik.

U duploj smeni obrade do 24 hektara zemlje

Plug LEMKEN EurOpal 9 pogodan je za traktore jačine 270 konjskih snaga, težine od 10-11 tona, objašnjava Miroslav Vlaović.

"S obzirom da smo zbog sabijenosti imali malo tvrđe zemljište, pa smo ga suzili na nekih 38 centimetara, ove godine ćemo raditi na 44 centimetara širine. Mi smo za 16-17 sati, odnosno za dve smene od po osam sati, obrađivali između 23 i 24 hektara. To znači za sat vremena u proseku oko 1,7 hektara i to oranje na 32 cm", kaže Vlaović i dodaje da već razmišljaju o nabavci novih mašina nemačkog proizvođača LEMKEN, a prva na redu je tanjirača Rubin 12.

Za više informacija o ovim i ostalim modelima priključnih mašina kompanije LEMKEN, obratite se na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

LEMKEN EurOpal 9 VarioPack Plug Miroslav Vlaović Obrada zemljišta


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB