Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 12.10.2021. 12:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Sombor

Plug Juwel 8 za bolji kvalitet, dubinu oranja i sklapanje brazdi

Oranje kao osnova za pripremu zemljišta predstavlja jednu od najvažnijih mera za uspešan rast i razvoj biljaka, kao i za izvođenje narednih agrotehničkih operacija. Da bi ovaj posao bio što kvalitetniji, važno je izabrati pravi plug, a za Željka Čonića iz Sombora pun pogodak je Juwel 8 LEMKEN, zahvaljujući kojem štedi i na vremenu i na gorivu.

Foto: Agroklub
  • 1.063
  • 141
  • 0

Željko Čonić iz Sombora poljoprivredom se bavi otkad zna za sebe, jer je reč o porodičnoj tradiciji bavljenja ovom delatnošću. Uzgaja pšenicu, soju i kukuruz, svaku kulturu na po 100 hektara obradive površine, u sopstvenom posedu.

Stara narodna izreka kaže da bez alata nema ni zanata, a za jedno poljoprivredno domaćinstvo, osim traktora, najvažnije su priključne mašine, čiji kvalitet i istrajnost diktiraju dobar deo poljoprivredne proizvodnje.

U cilju osavremenjavanja mehanizacije, Željko Čonić je kupio traktor od 194 konjske snage, a onda je rešio da stari plug, četvorobrazni prevtrač, zameni novim i da poverenje da kompaniji LEMKEN, budući da godinama unazad koristi njihov plug model Opal 5, koji je daleko manji potrošač u odnosu na sličan plug drugog proizvodača, te je lakši za vuču.

"Plug Juwel 8, četvorobrazni, sam krenuo da koristim sad, krajem septembra i zadovoljan sam. Krenuli smo da radimo strnjike i prvi utisak je da lepo zaorava, lepo slaže i zadovoljavajuća je dubina obrade. Jednom rečju, prezadovoljan sam", kaže Željko Čonić i dodaje da je zemljište u njegovom kraju rastresito i da nije teško za obradu, ali pogodan je i za ostale tipove zemljišta.

Plug Juwel 8 namenjen je za traktore od 160 - 300 konjskih snaga i dostupan je u verzijama od 3-7 plužnih tela. A debljina grede je 140x140x10 mm.

Optimalna radna brzina 8,5 km/h

Juwel je plug obrtač, koji je lagan i siguran za upotrebu te jednostavan za rukovanje. Najoptimalnija radna brzina mu je 8,5 kilometara na sat, kaže Željko.

Traktoru je daleko lakše da nosi takav plug jer je teret manji (foto: lemken.com)

Može ići i sporije, 7 ili 7,1 km/h ali onda ne zaklapa lepo brazdu. Opterećenje traktora je oko 80 odsto, a radna dubina je 30 cm. Trenutno ga koristimo za duboko oranje za kukuruz, što će biti na godinu i za soju. Još nismo skinuli kukuruzište i zato još nemamo utiske kako ide u džombari. Inače, pre njega sam koristio plug drugog proizvođača koji je bio dosta teži, do nekih 400 kg. Pored toga, radni točak mu je stajao na kraju reda, dok je kod Juwela to na sredini. Traktoru je daleko lakše da nosi takav plug jer je teret manji “, objašnjava naš domaćin.

Juwel 8 drugačije "diše" po njivi

Daleko lepši kvalitet i dubina oranja, kao i sklapanje brazdi - samo su neke od pogodnosti korišćenja pluga Juwel 8.

Plug drugačije 'diše' po njivi. Lepše leži lepše se ponaša. Kad Opal 5 zaorava lepo kukuruzište, ovaj će još lepše. Takođe, LEMKEN je postao pristupačan, za razliku od pre desetak godina kada je bio oko 30 odsto skuplji u odnosu na neke druge proizvođače“, kaže Čonić.

Za siguran, brz i pouzdan rad na njivi

Deleći sa nama svoja iskustva u korišćenju LEMKEN poljoprivredne mehanizacije, Željko Čonić kaže da se za šest godina, koliko koristi plug Opal 5, pokazalo da je daleko manji potrošač u odnosu na sličan plug drugog proizvodača, te je lakši za vuču. Osim toga, sve funkcioniše perfektno, kao prvog dana korišćenja.

Pored toga, tri godine unazad koristi i LEMKEN Kristal gruber.

LEMKEN mi je u velikoj meri olakšao posao na njivi. Kristal je smanjio jednu operaciju. Recimo, pre njega smo morali dva puta da koristimo tanjiraču, a sada samo jednom. Moramo gledati na vreme i potrošnju goriva, a ovaj proizvođač mi je omogućio uštede na tom polju“, ističe naš domaćin.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Juwel 8 LEMKEN Oranje Željko Čonić


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com